1.10.2005
Jan Hrabal

Pardubice vezou z Kladna tři body a čisté konto

Rovnoměrně po třetinách rozdělili pardubičtí hokejisté své branky v dohrávce 9. kola Tipsport extraligy na kladenském ledě. Moelleru se poprvé v této sezoně povedlo vyhrát na ledě soupeře, když skóre otevřel Tomáš Blažek, na kterého dvakrát navázal jeho centr František Mrázek. Pardubičtí mohou být spokojeni i s defenzívou, která poprvé v novém soutěžním ročníku neinkasovala.

Tipsport extraliga, 9. kolo, sobota 1.10.2005, Zimní stadion města Kladna

Rytíři Kladno

Dynamo Pardubice

0:3
0:1, 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 16:54 Blažek (M. Hlinka), 36:59 Mrázek (Blažek, Čáslava), 40:42 Mrázek (M. Hlinka). Rozhodčí: Husička – Kalivoda, Bádal. Vyloučení: 8:7. Využití: 0:2. Diváci: 2549. Střely na branku: 34:44. Průběh utkání: 0:3.
Rytíři Kladno: Orct – Ševc, Hájek, L. Procházka, Špelda, V. Čech, Zeman – Bílek, Patera, Martin Procházka – Michael Frolík, Gardoň, Hluchý – Horna, Huml, Kalla – Besser, M. Havel, Tlustý. Trenéři: Zdeněk Müller a Petr Tatíček.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Havíř, Kántor, Mudroch, Linhart – Mrázek, Blažek, M. Hlinka – Čaloun, Klouda, J. Kolář – Cetkovský, Rolínek, Lubina – Tvrdík, Koukal, Korhoň. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.

Komentář

Nejdřív tyče, pak góly

Útočně laděné utkání mohli sledovat diváci na kladenském zimním stadionu. Žádné oťukávání, hned od prvních milisekund se oba soupeři do sebe pustili. Hned v 1. minutě Klouda nenápadně tečoval Kolářův pokus, který nakonec skončil na brankové konstrukci, chvilku na to Čaloun vybídl do šance Rolínka, jehož pokus zneškodnil Orct.

Domácí se do zápasu dostali díky Blažkově vyloučení, které mohl potrestat Hájek, jehož ostrá střela orazítkovala tyč Lašákovy branky. Středočeši měli šanci i v 6. minutě, kdy se do střelecké příležitosti propracoval Horna, jehož pokus vytěsnil Lašák betonem.

Ve 13. minutě se do ráže dostala kladenská dvojice Procházka – Patera, když prvně jmenovaný projel do pásma, zadovkou našel svého kamaráda mezi kruhy, jehož střelu musel likvidovat Lašák. V těchto minutách bylo sice Kladno aktivnějším týmem, ale s postupem času se více začal prosazovat pardubický Moeller.

Hrozilo i před kladenskou brankou. Tři minuty před koncem prvního dějství ujel obránci Špeldovi kanonýr Čaloun, kterého kladenský zadák ve vyložené šanci fauloval. Sudí Husička odpískal ‚pouze‘ dvouminutový trest pro obránce Rabatu.

Z přesilovky uteklo pouhých třináct sekund, když od modré vystřelil Miroslav Hlinka, jehož pokus dorazil těsně pod horní tyčku kapitán Moelleru Tomáš Blažek – 0:1. Zprvu se sice zdálo, že jeho dorážka mířila do horní tyčky, ale pozdější kontrola u videorozhodčího Blažkův gól odhalila. Kontrola byla čistě formální, protože ihned po Blažkově pokusu se do zřetelně do černého trefil František Mrázek.

Jako na operačním sále

Druhé dějství ovlivnily dva krvavé fauly kladenských hráčů, po kterých musely úřadovat obratné ruce doktora Jana Vanáče. Nejprve musel sešívat natržený lalůček Miroslava Hlinka, hned poté, co jeho první pacient se znovu objevil na ledě, tak si do parády vzal nos Jana Koláře po vysoké holi pro útočníka Hornu.

Pardubičtí ve druhé třetině nevyužili dvě dlouhé výhody pěti proti třem. Sice je strávili vesměs v útočné třetině, dlouho se jim ale nedařilo vtipnou přihrávkou, která by dostala hosty do vyložené šance, překvapit soupeře.

Co se HC Moeller Pardubice nepovedlo při hře proti třem, povedlo se při klasické výhodě pět na čtyři. Kapitán Tomáš Blažek našel u tyče Františka Mrázka, který střelou bez přípravy z ostrého úhlu trefil poloodkrytou branku – 0:2.

Dvoubrankové vedení pardubické hochy uklidnilo, v následující přesilovce po vyloučení Kloudy za držení se bez větších problémů ubránili.

Mrázkova druhá trefa zasadila soupeři definitivní ránu

Hned v první minutě třetího dějství se podruhé v zápase trefil útočník František Mrázek, čímž se vyšvihl do čela pardubických kanonýrů – 0:3. Jeho trefa byla skutečně jedinečná, v pádu se dokázal v blízkosti Orctovy klece bekhendem napodruhé prosadit po přihrávce Miroslava Hlinky.

Hostující tým měl další šanci po dalším útoku, po kterém Kolář trefil tyč! Moeller rovnou cestou šlapal vstříc první výhře na cizím kluzišti v nové sezoně.

Pardubice byly i v posledním dějství aktivnější, snažily se držet hru co nejdále od Lašáka, což se jim poměrně dařilo. Pardubický brankář bojoval o svou první nulu v sezoně, nejhůře mu asi bylo v 51. minutě, kdy jej z mezikruží ohrozil Čech, jehož rána nakonec skončila v náruči pardubického brankáře.

Východočeské mužstvo zápas v klidu dohrálo, dokonce mohlo v předposlední minutě díky agilnímu Koukalovi zvýšit své vedení, tři střely pardubického štírka v krátkém rozmezí ale za brankovou čárou neskončily.

Pardubičtí hokejisté dali svým fanouškům tu nejlepší pozvánku na zítřek, kdy netradičně od 18.00 přivítají v domácím prostředí hokejisty Plzně.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Müller (Kladno): „Dnešní zápas nám nevyšel, dělali jsme velké chyby v obraně, navíc ve druhé třetině jsme se dopustili zbytečných faulů, které potom stály hráče hodně sil. Navíc ani naše silná zbraň přesilovky nebyly optimální. Přesto věřím, že dnešní neúspěch se negativně neprojeví do zítřejšího zápasu se Znojmem.“
Vladimír Martinec (Pardubice): „Viděli jsme zápas, ve kterém bylo hodně faulů. Jsem rád, že jsme poprvé v letošní sezoně dobře zahráli venku. Přesto mě mrzí, že jsme dlouhou přesilovku nedokázali účinněji využít, zvláště při dvojnásobné početní převaze.“

Zápasy v sezóně

9. kolo, 1. 10. 2005
KLA - PCE
0:3
22. kolo, 4. 11. 2005
PCE - KLA
5:7
35. kolo, 22. 12. 2005
KLA - PCE
3:4p
48. kolo, 5. 2. 2006
PCE - KLA
6:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 34 0
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 1 1 2
Jan Snopek 0 0 1 2
Petr Mudroch 0 0 0 2
David Havíř 0 0 0 0
Robert Kántor 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Martin Vágner 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
František Mrázek 2 0 1 0
Tomáš Blažek 1 1 1 2
Miroslav Hlinka 0 2 1 0
Peter Klouda 0 0 0 2
Petr Koukal 0 0 0 2
Ladislav Lubina 0 0 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Jan Čaloun 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube