4.10.2005
Jan Hrabal

Závěrečná pětiminutovka zkazila výsledek

Smolně skončilo utkání pardubického Moelleru na ledě Liberce. Východočeši dlouho drželi na ledě Severočechů krok, na úvodní branku Holuba dokázal odpovědět Tvrdík. Posledních pět minut se ale hostujícím hokejistům zcela nepovedlo, po inkasovaných brankách z holí Nováka a Vaice odcházeli spolu s početnou skupinou svých fanoušků z Tipsport arény zklamáni.

Tipsport extraliga, 6. kolo, pátek 4.11.2005, Tipsport arena

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

3:1
0:0, 1:1, 2:0
Branky a nahrávky: 23:23 Holub (V. Novák, Vampola), 55:54 V. Novák (Vaic, Podkonický), 57:41 Vaic (V. Novák, Podkonický) – 28:07 Tvrdík (Snopek, M. Hlinka). Rozhodčí: Blecha – Klein, Dřínovský. Vyloučení: 7:6, navíc Vaic, S. Procházka – Kántor všichni 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5936. Střely na branku: 34:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.
Bílí Tygři Liberec: Hnilička – J. Moravec, Jiruš, Richter, Holub, Derner, Krstev, Jiří Hanzlík, Nikolov – Vaic, Podkonický, V. Novák – Plodek, Šachl, S. Procházka – Vampola, Rataj, Víšek – Klimenta, Pabiška, Jech. Trenéři: Josef Paleček, Karel Dvořák a Miroslav Kapoun.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Havíř, Kántor, Mudroch, Linhart, Vágner – Mrázek, Blažek, M. Hlinka – Čaloun, Klouda, Kolář – Cetkovský, Rolínek, Lubina – Tvrdík, Koukal, Korhoň. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.

Komentář

V první třetině bez branek

Pardubickým hokejistům pomohla ke vstupu do utkání přesilovka po vyloučení Krsteva ve 2. minutě za napadení. Východočeši ale pouze dvakrát nebezpečněji Snopkem a Čalounem vypálili do Hniličky. Liberecký celek se dlouho nemohl dostat do potřebného tempa, až v 7. minutě poprvé Severočeši zahrozili Víškem, který se tlačil před Lašáka, kde ho podrazil obránce Moelleru David Havíř. Liberec ale výhodu nevyužil. Největší šanci měl Šachl, který se dostal k odraženému puku po předchozí střele Richtera, ze tří metrů ale branku netrefil.

Hodně blízko ke vstřelení branky byli Liberečtí v polovině prvního dějství, kdy Richter vystřelil od modré, puk se před rameno pardubického brankáře už pomalinku sunul za brankovou čárou, před kterou jej do bezpečí odpálil Snopek.

Ve 13. minutě zahrozilo na druhé straně. Výpad dvojice Lubina – Mudroch po krátké pardubické odmlce ohrozilo libereckou defenzívu. V následující přesilovce se Moeller chytil, o minutu později byla výhoda ‚vylepšena‘ o další trest pro libereckého hráče. Východočeši svírali svého soka v obranné třetině, do stoprocentní šance se ale Moeller neprodral.

V závěru prvního dějství byli do tří posláni i pardubičtí hokejisté. Nejprve byl v čase 18:57 vyloučen obránce Kántor, který navíc dostal deset minut za protesty a o 37 sekund později se na trestnou lavici pakoval Čáslava za hrubost, když chránil brankáře Lašáka.

Využitá přesilovka znamenala vyrovnání

Více než minutu přesilové hry pěti proti třem ve druhé třetině domácí mužstvo nevyužilo. Hostující celek oslabení přežil bez úhony.

Ve 24. minutě se skóre přece jen otevřelo. Téměř zaplněná liberecká Tipsport aréna si zakřičela ‚gól‘, když se puk od Nováka přes Vampolu dostal na modrou k Holubovi, jenž střelou k tyči prostřelil pardubického brankáře, který měl zakrytý výhled – 1:0.

Moeller se ale nevzdával, v dalších minutách pootevřel svá vrátka a bojoval o vyrovnání. Ve 27. minutě minula Blažkova střela levou tyč Hniličkovy branky, další šance pro hostující mužstvo nastala po vyloučení Dernera za nedovolené bránění.

Přesilovou hru pardubičtí hokejisté využili. Kotouč nahodil na Hniličkovu branku obránce Snopek, jehož pokus upřesněním směru mezi betony libereckého brankáře vylepšil Tvrdík – 1:1.

Po vstřelené brance byli Východočeši aktivnější, o chvilku později třeba útočník Lubina po obkroužení minul branku. V polovině zápasu se do šance propracoval Mudroch, ale ostrou střelou ‚jen‘ prověřil Hniličku.

V závěru druhé třetiny měli hosté výhodu přesilové hry po vyloučení obránce Liberce Hanzlíka. Při této výhodě ale Moeller ani jednou nevystřelil na branku Hniličky.

Závěrečná pětiminutovka nevyšla

Aktivněji do třetího dějství vstoupili domácí hokejisté, Vaic po rychlém průniku vystřelil švihem a puk těsně minul branku.

Ve 48. minutě měli Pardubičtí velkou šanci, když se ke své střele od modré dostal obránce Kántor, jehož ránu gólman Liberce obtížně vyrazil betonem.

Gól na hokejce měl i Jan Kolář, jehož střelu do šibenice musel Hnilička likvidovat s vypětím všech sil. Hosté byli aktivnější… Třeba v přesilovce při udržení Vaice zle hrozili před gólmanem Severočechů.

Pořádně ledovou sprchu pustili domácí na svého soupeře v čase 55:54. Po příhře Vaice napálil Novák puk přímo mezi Lašákovy betony – 2:1.

Definitivní K. O. zasadili domácí o necelé dvě minuty později. Podkonický získal v pardubické obraně puk, přihrál jej na modrou Novákovi, jehož Vaicem tečovaná rána si opět našla cestu mezi Lašákovy betony do sítě.

Dlouho sahali pardubičtí hokejisté na ledě Liberce po bodu, nakonec v dohrávce 6. kola prohráli 3:1. Možnost k druhé výhře v sezoně na venkovním stadionu mají již tento pátek, kdy od 17.30 nastoupí na ledě Znojemských Orlů.

Ohlasy po utkání

Jiří Šejba (Pardubice): „Byla to velká bitva, v jejímž průběhu měl každý tým šance. Pro nás to skončilo trochu nešťastně. V koncovce se nám nevyplatila nedůslednost čtyři a půl minuty před koncem. Třetí gól již padl ze snahy o vyrovnání.“
Josef Paleček (Liberec): „Jsem rád, že jsme konečně naplno zabodovali. Za vítězstvím jsme ale šli od první buly, od prvního střídání. Na rozdíl například od minulého zápasu proti Karlovým Varům. Vytvořili jsme si tlak, měli šance, často stříleli, ale dlouho nám to tam nechtělo spadnout. Naštěstí v závěru jsme góly dali.“

Zápasy v sezóně

19. kolo, 28. 10. 2005
PCE - LIB
2:4
6. kolo, 4. 11. 2005
LIB - PCE
3:1
32. kolo, 9. 12. 2005
PCE - LIB
2:5
45. kolo, 29. 1. 2006
LIB - PCE
7:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 31 3
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 0 1 -1 0
Robert Kántor 0 0 0 2
Petr Čáslava 0 0 -1 2
David Havíř 0 0 -1 2
Petr Mudroch 0 0 -1 2
Tomáš Linhart 0 0 -1 0
Martin Vágner 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Tvrdík 1 0 0 0
Miroslav Hlinka 0 1 -1 0
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Jan Čaloun 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
František Mrázek 0 0 -1 4
Jiří Cetkovský 0 0 -1 0
Peter Klouda 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 -1 0
Ladislav Lubina 0 0 -1 0
Lubomír Korhoň 0 0 -3 0
HC Dynamo YouTube