16.9.2005
Jan Hrabal

Moeller poprvé v sezoně poražen, z jihu Čech bod nevylovil

Dvakrát zvládli pardubičtí hokejisté dotáhnout vedení Českých Budějovic. Napotřetí se jim to nepovedlo, a tak poprvé v této sezoně odešli z ledu se svěšenými hlavami po porážce 2:3. K zisku bodu nepomohla trefa kapitána Blažka, ani ostrostřelce Čalouna, jenž zaznamenal první extraligovou branku v dresu HC Moeller Pardubice.

Tipsport extraliga, 4. kolo, pátek 16.9.2005, Budvar Aréna

České Budějovice

Dynamo Pardubice

3:2
1:0, 1:1, 1:1
Branky a nahrávky: 6:08 Šimánek (Brabenec), 39:37 Veselý (Kutlák, Hübl), 44:29 Kopecký (Hübl) – 28:11 Blažek (Mrázek), 41:12 Čaloun (Mikeska, Rolínek). Rozhodčí: Bolina – Český, Kostka. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:0. Diváci: 4 720. Střely na branku: 41:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.
České Budějovice: Chábera – Harant, Gřegořek, Kotaška, Kutlák, Mucha, Vydarený, Posmyk, Jindra – Hudec, Brabenec, Veselý – Šimánek, Hübl, Sailer – Bělohlav, Krátoška, Kotrla – Kopecký, Hanzal, Hřebejk. Trenéři: Josef Jandač a Milan Kupka.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Novotný, Kántor, Mudroch, Linhart, Havíř – Mrázek, Blažek, Hlinka – Čaloun, Mikeska, Korhoň – Tvrdík, Klouda, Koukal – Cetkovský, Rolínek, Lubina. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.

Komentář

Začátek se povedl domácím

Do utkání, ve kterém oba týmy hájily svou neporazitelnost v extraligovém ročníku, vstoupili lépe domácí hokejisté, kteří se častěji dostávali před brankáře Lašáka. Ve 4. minutě měla blízko ke skórování druhá řada Jihočechů, ale obrana Moelleru si dokázala poradit jak se dvěma pokusy Šimánka, tak i s ostrým pukem od Hübla. O chvilku později byl po závaru před pardubickou brankou vyloučen pardubický útočník Klouda a domácí hráli přesilovku.

Tu dokázali svěřenci Josefa Jandače využít přesně po půlminutě, když Brabencovu přihrávku dokázal v gól proměnit Šimánek – 0:1.

Východočeši po inkasované brance přidali, snažili se dostávat do šancí, ale obrana před brankářem Cháberou byla pevná. Přesto měl blízko ke vstřelení branky Cetkovský, jehož střelu českobudějovický brankář s obtížemi kryl. Na druhé straně měl plno práce tak brankář Lašák, když chytil sólo Brabencovi. V závěru prvního dějství měl domácí celek šance na zvýšení skóre, ale Sailer, Hanzal a Šimánek si na pardubickou defenzívu nepřišli.

Pardubice vyrovnaly hru i skóre

V prostředním dějství sledovala solidně zaplněná Budvar aréna daleko lepší výkon pardubických hokejistů. Ve 22. minutě nejprve Čaloun obalamutil Kotašku a Šimánka, aby poté střelou zápěstím pořádně pozlobil Cháberu. Mistr i nováček soutěže se předháněli v útočných manévrech, výsledkem byla poměrně atraktivní podívaná. Blízko ke vstřelení vyrovnávající branky byl Michal Tvrdík, ale jeho střelu v situaci dvou na jednoho Chábera zachytil.

S přibývajícími vteřinami stoupala snaha HC Moeller Pardubice o vyrovnání. Ve 29. minutě byla úspěšný, když vypálil Mrázek na Cháberu, který vyrazil kotouč před sebe, kam si pro něj dojel kapitán Blažek, jenž jej pohotově doklepl do branky – 1:1.

Pardubice se nespokojily s pouze vyrovnaným stavem. Hned po gólu vybojoval Mikeska střeleckou pozici pro Čalouna, který trefil jen obránce Vydareného. Pak se ke střele dostal Koukal, ve 30. minutě Cetkovský bekhendem ohrozil Cháberu. Pardubický útočník byl chvíli na to vyloučen za hákování. Oslabení ale Východočeši hravě přežili.

Závěr druhé třetiny se ale mistrovi nevyvedl. Velkým varováním byl únik Krátošky, jenž trefil Lašáka, šanci měl i Brabenec, jemuž puk zpoza branky Hudec. Na začátku a konci 39. minutě byli rozhodčím Bolinou vyloučeni Cetkovský a Čaloun, Jihočeši tedy třetinu dohrávali ve dvojnásobné přesilovce.

Velkou výhodu dokázaly České Budějovice přetavit v opětovné vedení. Kutlák vystřelil od modré, změnu směru puku způsobila hokejka Veselého. Lašák nemohl zasáhnout proti – 1:2.

Na třetí gól domácích nenašli odpověď

Vstup do třetího dějství se lépe povedl hráčům Moelleru Pardubice. Mikeska vybídl na pravou stranu do akce Jana Čalouna, který prudkou střelou ke vzdálenější tyči poprvé vstřelil extraligovou branku v dresu Pardubic – 2:2.

Pardubičtí se snažili hrát aktivně, pomohla jim i přesilovka po vyloučení Krátošky. Oslabený domácí celek ale veškeré nástrahy Pardubic zmařil. Při plném počtu hráčů se mohl prosadit po Kloudově přihrávce Koukal, který trefil ale pouze Cháberovo rameno.

A tak udeřilo na opačné straně. Hübl atakovaný pardubickým zadákem v nájezdu na pardubickou branku vytlačil Lašáka z jeho postavení a pořádně usnadnil gólovou pozici pro Kopeckého, pro něhož nebyl problém trefit polootevřenou klec – 3:2.

Hráči Moelleru se v závěru utkání snažili vybojovat alespoň bod, jejich úsilí ale nebylo produktivní. Blažek v 53. minutě trefil jen Cháberu, závěrečný tlak přibrzdil v čase 57:30 obránce Novotný, který nechtěně trefil holí obličej Brabence. Domácí si vedení pohlídali a po závěrečném hvizdu tak mohli slavit výhru nad mistrem.

Hráči Pardubic mají šanci na reparát již tuto neděli, kdy od 17.00 přivítají v domácí aréně hráče Vsetínské hokejové.

Ohlasy po utkání

Milan Kupka (České Budějovice): „Věděli jsme, že soupeř má velmi kvalitní tým, což dnes plně potvrdil. My jsme hráli aktivně z obrany a předvedli celkově velmi dobrý výkon. Důležité bylo, že jsme využívali přesilové hry a naše vítězství proto bylo zasloužené.“
Jiří Šejba (Pardubice): „V úvodu jsme zaspali, zatímco domácí byli jasně lepší, dobře bruslili, přečíslovali nás, ale dali jen jeden gól. Od druhé části jsme předváděli jednodušší hokej a obraz hry se změnil. Bohužel v 16. minutě přestala fungovat herní disciplína a ve zbytečném oslabení tří proti pěti jsme inkasovali. Ve třetí třetině byla ještě reálná šance, ale Budějovice nám v přečíslení znovu utekly. Závěr byl z naší strany křečovitý, těžko jsme se dostávali do útočného pásma.“

Zápasy v sezóně

4. kolo, 16. 9. 2005
CEB - PCE
3:2
17. kolo, 23. 10. 2005
PCE - CEB
1:1p
30. kolo, 3. 12. 2005
CEB - PCE
2:0
43. kolo, 24. 1. 2006
PCE - CEB
4:5p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 38 3
Obránci G A +/- TM
Andrej Novotný 0 0 1 2
Petr Čáslava 0 0 1 0
Robert Kántor 0 0 1 0
Jan Snopek 0 0 1 0
David Havíř 0 0 0 2
Tomáš Linhart 0 0 -1 2
Petr Mudroch 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Čaloun 1 0 1 2
Tomáš Blažek 1 0 1 0
Michal Mikeska 0 1 1 0
František Mrázek 0 1 1 0
Tomáš Rolinek 0 1 1 0
Miroslav Hlinka 0 0 1 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 4
Jan Kolář 0 0 0 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 0
Ladislav Lubina 0 0 0 0
Peter Klouda 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube