12.1.2018
Jan Hrabal

DERBY #23 je naše! Pardubice vezou tři body z Hradce Králové

HRADEC KRÁLOVÉ — Po čtyřiadvaceti letech se podařilo hokejistům Dynama Pardubice zvítězit v základní hrací době v Hradci Králové! Východočeské derby rozehráli hosté náramně: po brankách Petra Sýkory a Rostislava Marosze vedli o dvě branky. Mountfield ale po dvou trefách kapitána Bednáře srovnal, poslední slovo měl ale Antonín Dušek, jenž svým prvním gólem v letošní sezony rozhodl o první výhře Pardubic v základní hrací době po přesunu nejvyšší soutěže k Bílé věži.

Tipsport extraliga, 39. kolo, pátek 12.1.2018, ČPP Aréna

Mountfield HK

Dynamo Pardubice

2:3
0:0, 0:1, 2:2
Branky a nahrávky: 47:26 Bednář (Koukal, Pláněk; 5/5), 48:48 Bednář (Cingel; 5/5) – 36:34 P. Sýkora (Trončinský; 4/5), 45:18 Marosz (Rolinek, P. Sýkora; 5/5), 53:50 Dušek (Trončinský, Mojžíš; 5/5). Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Ganger, Lederer. Vyloučení: 4:6 (0:1, 4:2, 0:3). Využití: 0:1. Diváci: 6890 (vyprodáno). Střely na branku: 26:22 (4:4, 7:10, 15:8). Srážky: 18:23. Vhazování: 17:16. Blokované střely: 4:6. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3. Nejlepší hráči: Jaroslav Bednář – Petr Sýkora.
Mountfield HK: Rybár – Pláněk, Vydarený, Zámorský, Cibulskis, Gregorc, Graňák – Köhler, Dragoun, Šimánek – Bednář, Džerinš, Cingel – Smoleňák, Koukal, Červený – Vopelka, Kukumberg, Látal – R. Pavlík.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Trončinský, Čáslava, Cardwell, Wishart, Hrabal, Mojžíš, Ščotka – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – Svoboda, Tomášek, Treille – J. Sýkora, Poulíček, Perret – Kaut, Dušek, Beran.

Komentář

Čekání na třetí východočeské derby letošní sezony skončilo. V pátek se proti sobě oba celky postavily potřetí v letošní sezoně za nerozhodného stavu 1:1 na zápasy. Do sestavy Dynama se vrátili Ty Wishart, jenž se vrátil po zranění, a Martin Kaut, který reprezentoval na mistrovství světa hráčů do dvaceti let.

Pardubice se nebály

Diváci v hradecké ČPP Aréně hnali od úvodních vteřin své favority za první brankou utkání. Ta však v první dvacetiminutovce ne a ne padnout. Oku fanouška totiž duel moc nelahodil, když utkání postrádalo střely, souboje, a konečně i góly. Hra se přenášela od jedné branky ke druhé a ani jeden z týmů nedokázal ohrozit muže v maskách. Dynamo hrálo výborně takticky, všichni hráči makali pro tým.

První šance východočeského derby přišla až v jedenácté minutě, kdy se do gólové příležitosti dostal pardubický Tomáš Svoboda. Tomu se odrazil touš od mantinelu přímo na hokejku a mohl zakončovat do odkryté brány, Rybár se však v poslední chvíli výborně přesunul. Šanci měli i domácí. Střelu z hole Bednáře mohl dorazit Cingel, i Kacetl však byl stoprocentní.

Tím ale aktivní hokej opět skončil a na ledě byla k vidění spíše přetahovaná o kotouč ve středním pásmu, než utkání hodné významnosti derby. Světlým momentem, a to z pohledu domácích, byla ještě v závěru třetiny Koukalova šance, jenž v úniku s Červeným zvolil střelu, Ondřej Kacetl mezi třemi tyčemi pardubické brány ale i v tomto případě spolehlivě zasáhl.

Petr Sýkora využil přesilovku a poslal Dynamo do vedení

Po nepříliš atraktivní podívané z první třetiny nastoupili hráči do té druhé o poznání aktivněji. Hned v úvodu musel podržet svůj tým Rybár, který musel hasit únik jednoho z Pardubických. Hra zvýšila tempo, což rozproudilo i zaplněnou arénu. Kacetl poté předvedl dva důležité zákroky, když nejprve zamezil gólu po šanci Koukala, a poté i Lukáše Cingela.

Když ale přišlo vyloučení Bednáře na straně Hradeckých, pustili se hosté do ostřelování hradeckého muže v masce. Nejprve jej zkoušel překonat svou typickou dělovkou od modré Petr Sýkora, kterého následoval Rolinek, jehož od úvodního gólu derby dělilo jen břevno svatyně Mountfieldu.

Následně se ale pošťuchoval Kacetl s Vopelkou a oba celky hrály ve čtyřech. Vzrůstající emoce poté ještě projevili Vydarený s Treillem, kteří taktéž putovali za katr. Hra ve čtyřech zůstala nevyužita, avšak početní výhodu chvíli před koncem třetiny už Pardubice využít dokázali. Od modré napřáhl Petr Sýkora a Vydareným ztečovaná střela skončila až za Rybárovými zády – 0:1.

Mountfield srovnal dvoubrankové manko, DERBY #23 rozhodl Antonín Dušek

Mountfield do třetí periody vstupoval s jasným cílem vstřelit vyrovnávací branku. Příležitost k tomu měl hned zpočátku, když se po Rolinkově podražení dostal do gólové pozice Bednář. Kacetl se proti němu ale vytáhl parádním zákrokem. Když Poulíček fauloval, dostali domácí dlouhou početní výhodu pět na tři. Za nejtěsnějšího možného skóre bylo jasné, že dvojnásobná početní výhoda může rozhodnout o celém vývoji utkání.

Ondřej Kacel, který opět podal brilantní výkon, střely Mountfieldu dobře viděl a dokázal je ukrýt ve své výstroji. Ve 46. minutě si hradečtí fanoušci hodně oddychli, když se nahozený kotouč odrazil od břevna Rybárovy klece a jen se štěstím neskončil v brance. Napodruhé už to ale Pardubickým vyšlo, když druhý přesný zásah přidal Rostislav Marosz – 0:2.

Jenže to nebylo vše. O pár minut později už se totiž radovali i domácí, když Jaroslav Bednář propasíroval puk až do brány – 1:2.

Atmosféra v ČPP Aréně, které napomáhal i nacpaný kotel hostujících fanoušků, gradovala o to víc, když se puku ujal znovu hradecký kapitán Jaroslav Bednář. Ten si podržel touš, vyčkal na správnou chvíli a střelou nad rameno znovu překonal Kacetla – 2:2.

Začínalo se odznova, trenéři hostí zareagovali oddechovým časem, aby uklidnili borce v červenobílém. Ti se nezatáhli, naopak se snažili hrát aktivně, po jednom z protiútoků se poprvé v letošní sezoně prosadil Antonín Dušek – jeho střela za strany zapadla přesně mezi brankáře Rybára a levou tyč – 3:2.

Nabyté vedení Pardubice neztratily. Hradec Králové sice v závěru střetnutí odvolal brankáře, ale Dynamo si po bojovném výkonu celého kolektivu výhru nenechalo vzít a poprvé po návratu extraligy pod Bílou věži si zpod ní odvezlo plný počet tří bodů.

Ohlasy po utkání

Tomáš Martinec (Mountfield HK): „Derby s Pardubicemi je speciální zápas, skvělí fanoušci, vyprodaná hala. Bohužel, tentokrát to nebyl náš nejlepší večer. První dvě třetiny jsme neměli potřebnou energii, nedařilo se nám hrát naši hru, jakou jsme chtěli. Ceníme si toho, že se hráči i přes herní nepohodu vrátili do zápasu a dvěma góly utkání vyrovnali. Ale třetí gól rozhodl a já můžu Pardubicím jen pogratulovat.“

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „Viděli jsme vynikající utkání, mělo vysoké tempo, náboj play off. Mělo všechny atributy vrcholného hokeje. Musím hráče pochválit, do kabiny míří vysoký kredit. A to včetně gólmana Kacetla, který nás podržel, když už tam byla nějaká šance. Úvod jsme měli parádní, hráli jsme výbornou obranu středního pásma. Klíčem bylo nedostat první gól a také, že jsme ubránili přesilovku pět na tři, což je parádní výkon. Soupeři jsme pak dovolili po našich individuálních chybách vyrovnat, ale hned vzápětí jsme ukázali obrovskou vůli po vítězství a rozhodli. Troufnu si říct, že jsme byli lepší a vyhráli zaslouženě.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

MFC, 6. 8. 2017
HKR - PCE
2:1p
13. kolo, 15. 10. 2017
HKR - PCE
6:0
26. kolo, 26. 11. 2017
PCE - HKR
3:2
39. kolo, 12. 1. 2018
HKR - PCE
2:3
52. kolo, 4. 3. 2018
PCE - HKR
1:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 60 0 24 2
Obránci G A +/- TM
Marek Trončinský 0 2 0 0
Tomáš Mojžíš 0 1 0 0
Jacob Cardwell 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Josef Hrabal 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Ty Wishart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 1 1 0 0
Antonín Dušek 1 0 0 0
Rostislav Marosz 1 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 1 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Sacha Treille 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube