9.10.2007
Jan Hrabal

Pardubice srovnaly dvougólovou ztrátu, přesto odjíždí s prázdnou

AKTUALIZOVÁNO O FOTOGRAFIE! Série venkovních utkání zavála hokejisty HC Moeller Pardubice v rámci 10. kola naší nejvyšší hokejové soutěže do ostravské ČEZ Areny. Pardubickým se nepovedla v utkání s Vítkovicemi první třetina, kdy dvakrát inkasovali. V prostředním dějství ale zásluhou dvou využitých přesilovek dokázali Východočeši srovnat krok, trefili se Jan Starý a Radovan Somík, ale pokažený vstup do třetího třetiny uhasil bodové naděje Východočechů. Vítězství Ostravanů pečetil při pardubické power play Róbert Petrovický, který v utkání zaznamenal tři kanadské body. Pardubice prohrály počtvrté za sebou, krize se prohlubuje.

O2 extraliga, 10. kolo, úterý 9.10.2007, ČEZ Arena Ostrava

Vítkovice

Dynamo Pardubice

4:2
2:0, 0:2, 2:0
Branky a nahrávky: 17:48 Prorok (Petrovický), 19:09 Hruška (Köhler), 42:44 Petrovický (Weissmann), 59:29 Petrovický (Ujčík) – 33:28 Starý (Koukal), 37:44 Somík (Ondřej). Rozhodčí: Partanen (Finsko) – Kalivoda, Bláha. Vyloučení: 8:6, navíc Píša (Pardubice) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 3219. Střely na branku: 30:34. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2.
Vítkovice: Prusek – Marušák, Trnka, Jurečka, Barinka, Kuboš, Gulaši, Heš – Prorok, Petrovický, Ujčík - Hubáček, Šimíček, Strapáč – Tomášek, Hruška, Köhler – Klimek, Vala, Krenželok – od 41. navíc Weissmann. Trenéři: Miroslav Fryčer, Jan Daneček a Petr Bolek.
Dynamo Pardubice: Lašák – Píša, Linhart, Richter, Havíř, Snopek, M. Šeda, J. Kolář II – Sýkora, Tvrdík, Rolinek – Somík, Ondřej, Pivko – Starý, Koukal, Cetkovský – Klejna, Rákos, Zohorna – od 41. navíc Blažek. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Rohlík.

Komentář

On line přenos Statistiky zápasu Zápis o utkání Referát ČTK

Vítkovice udeřily v závěru

Pardubičtí nevstoupili do dnešního utkání nejlépe, neutekla ani půlminuta hry a na trestnou lavici musel odejít Aleš Píša za hákování. Vítkovice ale úvodní přesilovku, stejně jako výhodu po následném vyloučení Michala Šedy v čase 2:40, nezužitkovali.

V 5. minutě došlo k smutnějšímu momentu, když po sražením jedním z hráčů byl sražen čárový rozhodčí František Kalivoda jedním z hráčů. Po krátkém ošetření odjel do kabin a v utkání tak pokračovala pouze dvojice rozhodčích – hlavní Fin Sami Partanen a čárový Jaromír Bláha. Sudí Kalivoda se později mezi mantinely vrátil.

Po krátké mezihře měli Pardubičtí možnost přesilové hry. Za hrubost byl vykázán obránce Michal Barinka. Východočechům se výhoda moc nevedla, až v jejím závěru se do solidní střelecké příležitosti dostal mezi kruhy najetý Radovan Somík. Ten ale neuspěl.

Nepříliš hojně zaplněná ostravská ČEZ Arena sledovala spíše urputný boj než prvotřídní podívanou, bylo vidět, že na sebe narazily celky, které se herně trápí. Pardubičtí poměrně v pohodě ubránili přesilovku soupeře, když byl vyloučen Petr Sýkora za podražení v útočném pásmu.

Přesto domácí udeřili gólově. Už při hře pět na pět vjel do pardubického pásma Ivo Prorok a ač byl faulován bránícími „Pardubáky“, tak si najel mezi kruhy a trefil se přesně pod víko – 1:0.

A to nebylo to nejhorší. Vítkovické hokejisty vstřelená branka řádně nabudila a v čase 19:09 zvýšili vedení na dvoubrankové: Bedřich Köhler se za brankou zmocnil puku, přihrál jej uvolněnému Radimovi Hruškovi, jenž z první prostřelil Jána Lašáka.

Využité přesilovky pomohly srovnat stav

Ve druhém dějství se hokejisté HC Moeller Pardubice zlepšili. Od úvodního buly se Moeller více natlačil do útočného pásma a dostal domácí pod tlak. Ve 24. minutě měl obrovskou šanci Zdeněk Ondřej, ale ten po přihrávce od Libora Pivka, trefil v nadějné příležitosti pouze tyčku!

Chvíli na to byl za hákování vyloučen Roman Šimíček, Pardubice měly výhodu přesilové hry. Při ní ostře střílel Zdeněk Ondřej, ale zároveň do brejku dvou na jednoho ujeli Vítkovičtí. Lukáš Krenželok ale pas od Petra Hubáčka netrefil přesně. V této fázi hosté byli aktivnější, pomohl jim i další faul – Jiří Heš šel pykat za podražení.

Východočeši svého soupeře zamkli v jeho obranné ulitě, stříleli snad ze všech pozic, ale nedařilo se jim zakončení. Bomba Davida Havíře vše odstartovala, největší šanci měl Libor Pivko, ale nedokázal usměrnit touš do poloodkryté klece domácích.

Pardubicím ke snížení pomohla až další výhoda po držení hole Jiřího Marušáka. Petr Koukal ostře vystřelil, puk se od zadního mantinelu odrazil před branku, kde si jej našel Jan Starý a poslal jej pod víko Pruskovy branky – 2:1.

Pardubice ještě více ožily. Jejich útočné výpady tropily neplechu v defenzívě domácích. Za podražení byl vyloučen bek Petr Jurečka. A Moeller podruhé v sezoně využil i druhou přesilovku v utkání. Střelu Davida Havíře si po všelijakých odrazech před vítkovickou brankou našel Radovan Somík a poslal puk do sítě – 2:2.

Róbert Petrovický dvěma góly zajistil domácím vítězství

Mnoho nadějí vkládala početná skupina fanoušků pardubického hokeje na ostravském stadionu do třetí třetiny. Ale než pořádně začala, tak Moeller inkasoval rozhodující branku. Pardubičtí nechali trestuhodně osamoceného zkušeného Róberta Petrovického u branky, ten dostal rychlý pas od Erika Weissmanna a poslal jej do rohu Lašákovy branky – 3:2. Pardubický gólman neměl šanci.

Po chvilce měli pardubičtí hokejisté výhody přesilové hry, ale jejich ztuha nabytá lehkost ze druhé třetiny byla opět ta tam. Kombinace lopotné, moment překvapení žádný. A to ještě ujel Radim Hruška, který v samostatném úniku se pokusil o „ruský blafák“ – příklepem ale trefil břevno Lašákovy branky!

S přibývajícím časem se sice Pardubičtí dostávali do pásma soupeře častěji, ale z žádné kombinace se jim nepovedlo dostat do pořádné šance. Čas utíkal a naděje na vyrovnání snižovala.

V 53. minutě měl asi největší příležitost Zdeněk Ondřej – jeho střela švihem lízla tyč ostravské konstrukce! Vítkovičtí v této fázi maximálně kouskovali hru, nijak se s pukem nepárali a zvesela jej posílali do zakázaných uvolnění, bylo-li třeba.

V závěru si pardubičtí trenéři vzali oddechový čas, v poslední minutě odjel Ján Lašák na střídačku, Moeller hrál power play. Tomáš Rolinek sice v čase 59:19 vyhrál buly ve vítkovické obraně, ale k puku se dostal Róbert Petrovický a přes faul hostujícího hráče uzavřel na 4:2 z pohledu domácího mužstva, které po čtyřech porážkách vyhrálo. Naopak Pardubičtí si připsali čtvrtou prohru v řadě.

Ohlasy po utkání

Miroslav Fryčer (HC Vítkovice Steel): „Byl to z obou stran hodně nervózní zápas a tentokrát asi nebylo utkání tolik pohledné. Dostali jsme se do vedení, ale pak promarnili přesilovku pět na tři a trestuhodně pustili soupeře do hry. Štěstíčko se ovšem konečně obrátilo na naši stranu na začátku třetí třetiny. Předtím jsme hráli krásný hokej a bylo to k ničemu, dneska se to asi trochu otočilo. Přesto musím celému týmu poděkovat za bojovnost a obrovské nasazení.“

Miloš Říha (HC Moeller Pardubice): „Nejeli jsme hrát hezký hokej, ale tvrdě pracovat. Nemám komu co vytknout, bohužel jsme tam vyrobili okénka a rozhodlo, že domácí je potrestali. My své šance naopak nezrealizovali. Celé mužstvo musím pochválit za pracovitost, jakou předvedlo, o výsledek jsme se pořádně porvali. Nasadili jsme i méně zkušené hráče, kteří tým oživili a měli také slibné příležitosti. Neznamená to ale, že hokejisty, kteří zůstali doma, čekají výměny, jde jen o spekulace médií.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

10. kolo, 9. 10. 2007
VIT - PCE
4:2
23. kolo, 21. 11. 2007
PCE - VIT
4:3
36. kolo, 3. 1. 2008
VIT - PCE
3:0
49. kolo, 13. 2. 2008
PCE - VIT
6:1
UDR2, 4. 3. 2008
VIT - PCE
5:4
UDR5, 14. 3. 2008
PCE - VIT
1:3
UDR11, 18. 3. 2008
PCE - VIT
5:3
UDR8, 23. 3. 2008
VIT - PCE
6:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 59 0 26 3
Obránci G A +/- TM
Michal Šeda 0 0 0 2
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Jan Snopek 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 -1 16
David Havíř 0 0 -1 0
Jan Kolář 0 0 -2 0
Martin Richter 0 0 -3 0
Útočníci G A +/- TM
Radovan Somík 1 0 -1 0
Jan Starý 1 0 -1 0
Petr Koukal 0 1 -1 0
Zdeněk Ondřej 0 1 -1 0
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Michal Klejna 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 -1 2
Libor Pivko 0 0 -2 0
Tomáš Rolinek 0 0 -2 0
Michal Tvrdík 0 0 -2 0
Petr Sýkora 0 0 -3 2
HC Dynamo YouTube