22.3.2005
Jan Hrabal

Prodloužení přineslo první výhru!

Parádní zápas s nádherným koncem! Pardubický fanoušek musel ale celých téměř 68 minut sledovat v pořádném napětí. Liberec se dvakrát dostal do vedení, v 56. minutě ale Dopita vyrovnal. Zápas dospěl do prodloužení, které v 68. minutě uťal Jan Snopek! Pardubice vyhrály první zápas, zítra je od 17.00 naplánována odveta!

Tipsport extraliga, SF1, úterý 22.3.2005, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Bílí Tygři Liberec

3:2p
0:0, 0:1, 2:1 – 1:0
Branky a nahrávky: 41:24 Bulis (Havíř, Mikeska), 55:24 Dopita (Blažek), 67:20 Snopek (Koukal) - 39:00 Čermák (Modrý, Hnilička), 42:15 Podkonický (V. Novák, Jiří Hanzlík). Rozhodčí: Bolina, Homola – Český, Kostka. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. Diváci: 9300 (vyprodáno). Střely na branku: 53:46. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, M. Rozsíval, Linhart, Mudroch, Pácal – P. Sýkora, Dopita, Blažek – Hejduk, Mikeska, Bulis – Hemský, Koukal, Průcha – Tvrdík, Divíšek, Rolinek. Trenéři: V. Martinec a Šejba.
Bílí Tygři Liberec: Hnilička – Klouček, Fischer, L. Šmíd, Jiruš, Jiří Hanzlík, Modrý, M. Duben, Jareš – R. Vrbata, Kotalík, S. Procházka – Čermák, Rataj, Tomajko – Vaic, Podkonický, V. Novák – P. Rozsíval, Víšek. Trenéři: Paleček, Dvořák a Kapoun.

Komentář

Svižná třetina gól nepřinesla

Po úvodním oťukávání se oba soupeři do sebe pořádně pustili. Pardubice i Liberec vsadily na poměrně útočnou kartu, diváci mohli sledovat pohledné utkání v prvním dějství. Ve 3. minutě byl za nedovolené bránění vyloučen Michal Tvrdík a Bílí Tygři měli hned zkraje zápasu výhodu přesilové hry, kterou ale hráči Moelleru bez větších obtíží ohlídali. V 7. minutě při signalizovaném vyloučení Čermáka se do šance dostali Hejduk s Novotným, střela pardubického zadáka po předchozím pasu od Hejduka ale trefila Hniličku. Následnou výhodu jednoho muže v poli Východočeši přes slibné šance nevyužili. Ve 12. minutě mohlo pořádně udeřit na druhé straně, Vrbata z rohu našel před bránou hůl Procházky, ten ale nedokázal prodrat kotouč za Lašáka. Pak se do zakončení přes liberecké obránce dostal útočník Hemský, jeho bekhend ale netrefil Hniličkovu klec. Potom využil Kloučkova zaváhání Petr Sýkora, který mu vypíchnul puk a ze strany utíkal na branku Hniličky! Neúspěšná byla jak jeho střela, tak i následná dorážka Dopity od mantinelu. V závěru první třetiny byl vyloučen za držení obránce Hanzlík, tři čtvrtě minuty trestu se přelilo do druhého dějství.

Gólové čekání ukončila nádherná trefa Čermáka

Důrazný hokej, při kterém se bojovalo o každý metr ledu, sledovali diváci v Duhové aréně při druhém dějství. Domácí hokejisté se snažili dostávat do šancí, liberecká defenzíva ale působila velmi kompaktním dojmem. Ve 22. minutě byl Moeller velmi blízko vstřelené brance, Průchovu dorážku ale po předchozím závaru před Hniličkou zastavila horní tyč! Pak se dlouho bojovalo zejména ve středním pásmu, až ve 32. minutě vysunul Dopita do jízdy Koukala, jenž ale Hniličku v souboji z očí do očí nepřekonal. Na druhé straně zase zasahoval obránce Mudroch, chvilku na to se do jízdy dostal Mikeska. Šance prostě střídaly šanci a hokejový divák nebyl ochuzen o hokejové momenty. Pořádnou šanci měli Bílí Tygři ve 37. minutě, to se přes Čáslavu prodral Vaic a v pádu po předchozím hákování pardubického beka dokonce v dorážce trefil horní tyčku! Závěr prostřední třetiny se Liberci povedl. Ve 39. minutě nejprve měl Lašák plné ruce nohy práce při přesilovce hostí pěti proti třem. V následné výhodě ale kapituloval. Rychlou souhru mezi brankářem, obráncem a útočníkem zakončil Leoš Čermák přesně minutu před koncem druhého dějství parádní trefou do horního růžku poprvé pohnul ukazatelem skóre – 0:1.

Dopita vybojoval prodloužení

Vstup do třetí třetiny se pardubickému celku náramně povedl. Hned po minutě vyslal Mikeska do jízdy Bulise, jenž chladnokrevně pod víko vyrovnal stav 1:1. Pozdější televizní záběr ale odhalil postavení mimo hru. Pardubická radost z vyrovnání ale netrvala dlouho. Nahození Podkonického ze strany si gólman Lašák srazil mezi betony a puk mu nešťastně propadl do branky – 1:2. Chvilku na to se chystali sudí vyloučit Fischera za vysokou hůl, ale nechali dohrát akci Sýkory, který tváří v tvář nepropálil Hniličku. Na to ale obránce Klouček jej zasáhl vysokou holí a Pardubice měly luxusní dvouminutovou výhodu dvojnásobné přesilovky. Při vyhození jednoho z libereckých hráčů ale Snopek nedovoleně bránil soupeře a Pardubice hrály čtyři na tři. Do stoprocentní gólové šance se ale nedostaly. Ve 48. minutě musel Snopek likvidovat brejk dvou na jednoho, hra se citelně otevřela, domácí hokejisté se snažili vyrovnat. V 51. minutě hrál Liberec přesilovku po vyloučení Mikesky, dlouho svíral Moeller v jeho obraně, ale ta díky Lašákovi vydržela. Nejvíce domácím fanouškům zatrnulo při přihrávce Vrbaty, která našla před bránou Kotalíka, jenž si vylámal na lapačce pardubického brankáře. Pardubičtí hokejisté se snažili vyrovnat, ale naráželi buď na pevnou defenzívu soupeře a nebo vynikajícího brankáře Hniličku. Až v 56. minutě se Moeller prosadil. Střelu jednoho z pardubických hokejistů Hnilička neudržel, puk měl u sebe, ale nekontroloval jej. Všudybyl Dopita si kotouč přikopl a hokejkou ho umístil do sítě! 2:2! Hala bouřila, slavila vyrovnání. Další gól třetí třetina nepřinesla, zápas tak dospěl do prodloužení.

Nervy musely být u fanoušků na pochodu, každá chybička mohla rozhodnout. V 63. minutě tvrdě na Hniličku vystřelil Bulis, liberecký gólman si s jeho pokusem ale poradil. Dostat puk za brankovou čáru se dorážkami snažil Rozsíval ale trefil jen gólmana Hniličku, jenž byl poté lékaři ošetřován. O minutu později se narodila asi největší šance Východočechů v nastavené době. Po přihrávce z rohu se propasíroval Hejduk, těsně před Hniličkou ale těsně minul jeho branku. A pak to přišlo: čas 67:20! Útok se valil na Milana Hniličku, za bránou skončil s pukem útočník Koukal, kotouč namířil mezi kruhy na obránce Snopka, který prostřelil Milana Hniličku! 3:2!!! Konec!

Napínavý první semifinálový zápas vyhrály Pardubice, ve středu od 17.00 následuje odveta.

Ohlasy po utkání

Jiří Šejba (HC Moeller Pardubice): „Dnes to bylo o charakteru mužstva, o touze jít za vítězstvím. Ukázali jsme to i v době, kdy jsme byli dole a prohrávali. Neměli jsme štěstí v zakončení, ale hráči to na ledě zvládli a vyhráli jsme.“

Karel Dvořák (Bílí Tygři Liberec): „Věděli jsme, že musíme udržet útočnou sílu Pardubic od naší brány. V první části se nám to dařilo, ve druhé jsme více faulovali, respektive měli více vyloučených hráčů, a domácí se dostali do tlaku. Oslabení jsme ale sehráli perfektně, ubránili jsme se a řekl bych, že dnes vyhrálo ne lepší, ale šťastnější mužstvo. Mám ale strach, aby měl kdo pískat finále, protože domácí dnes opět dali gól z ofsajdu a stává se to tady nějak často. Jak znám rozhodnutí komise, tak jim asi zakážou pískat.“

Zápasy v sezóně

3. kolo, 17. 9. 2004
PCE - LIB
2:5
16. kolo, 22. 10. 2004
LIB - PCE
2:1p
29. kolo, 5. 12. 2004
PCE - LIB
5:2
42. kolo, 25. 1. 2005
LIB - PCE
1:4
SF1, 22. 3. 2005
PCE - LIB
3:2p
SF2, 23. 3. 2005
PCE - LIB
3:1
SF3, 26. 3. 2005
LIB - PCE
4:1
SF4, 27. 3. 2005
LIB - PCE
0:4
SF5, 29. 3. 2005
PCE - LIB
4:3sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 68 0 44 2
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 1 0 1 2
David Havíř 0 1 1 2
Petr Čáslava 0 0 1 2
Andrej Novotný 0 0 1 2
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
Tomáš Pácal 0 0 0 0
Michal Rozsíval 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Bulis 1 0 1 2
Jiří Dopita 1 0 0 0
Michal Mikeska 0 1 1 2
Petr Koukal 0 1 1 0
Petr Průcha 0 1 1 0
Milan Hejduk 0 0 1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Tomáš Divíšek 0 0 0 0
Aleš Hemský 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube