21.11.2004
Vladimír Gregor

Třinecká ocel byla příliš tvrdá

V hokejové bitvě s tradičním rivalem z Třince byli těmi šťastnějšími nakonec domácí hráči, kteří vydřeli vítězství 3:2. Ještě na začátku závěrečné části hry Pardubice vedly, ale Třinec dvěma slepenými góly otočil a velkou vůlí a bojovností dotáhl zápas až do vítězného konce.

Tipsport extraliga, 23. kolo, pátek 19.11.2004, Zimní stadion Třinec

Oceláři Třinec

Dynamo Pardubice

3:2
0:1, 1:0, 2:1
Branky a nahrávky: 24:49 Skořepa (Pavelek), 42:22 J. Hašek (Peterek), 44:14 Peterek (J. Hašek) – 18:01 Hejduk (Bulis, Novotný), 41:19 Bulis (Novotný). Rozhodčí: Šindler – Guth, Rittich. Vyloučení: 3:3, navíc Snopek (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:1. Diváci: 3845. Střely na branku: 43:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.
Oceláři Třinec: Vojtek - M. Rozsíval, Chvátal, Podhradský, Mezei, Hunkes, J. Malinský, Houdek, Všetečka – Peterek, Hašek, Bonk – Janků, Skořepa, Pavelek – Bordowski, Martynek, Vítek – Kucharczyk, Polanský, Čakajík. Trenéři: Pavel Marek a Aleš Mach.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Novotný, Pácal, Vyhlídal, Mudroch, Linhart, Havíř – Hemský, Dopita, Blažek – Hejduk, Mikeska, Bulis – P. Sýkora, Divíšek, Rolínek – Průcha, Tvrdík, Pištek. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.

Komentář

Vyrovnaný úvod

Domácí Třinec se v zápase musel obejít bez dlouhodobě zraněného Pletky a Melenovského, ke kterým na poslední chvíli přibyl i dlouholetý kapitán Třince Richard Král. První minuty utkání patřily hostům z Pardubic, po půlminutě hry vyzkoušel Vojtka Hemský, chvíli na to sebral třinecký brankář v poslední chvíli šanci Hejdukovi. Ani třinečtí nezaháleli, Lašákovu lapačku řádně provětral expardubický Vítek. Dvojice Hejduk – Bulis dělala domácí obraně největší potíže, s ranou Bulise z mezikruží měl Vojtek v polovině šesté minuty plné ruce i nohy práce. Diváci sledovali rychlý a rušný hokej s možnostmi na obou stranách, jenže oba brankáři nehodlali pustit jen tak nějakou střelu. Domácí mohli poprvé zvednout ruce po deseti minutách hry, kdy Pavelek netrefil prudkou přihrávku napříč brankovištěm od svého dvojčete Skořepy. Hned na to zahrál Mudroch nedovoleně vysokou holí a dal tak možnost domácím vyzkoušet si přesilovou hru. Ta se však třineckým příliš nevyvedla a mohli být rádi, že dvojice P.Sýkora – Divíšek své přečíslení v oslabení nedokázala proměnit. Stejnou možnost početní převahy měli na konci třetiny i naši hráči, když na lavici hanby pykal Malinský a Milan Hejduk ukázkovým příklepem vyčistil těžko přístupný růžek Vojtkovy branky – 0:1. Svoje vedení mohli hosté do přestávky ještě zvýšit, ale další vyloučení třineckého hráče potrestat nedokázali.

Prostřední část patřila domácím

Do druhé části vstoupili domácí sice oslabeni o jednoho muže v poli při dohrávané přesilovce Pardubic, ale s odhodláním vyrovnat. Svou snahu zúročili hned po pěti minutách, kdy si Pavelek vyměnil rychle puk se Skořepou a Lašák byl u druhé tyče příliš pozdě – 1:1. Povzbuzení domácí hnáni skvělým publikem nadále útočili, v další dobré příležitosti se ocitl řádně motivovaný Vítek. Pardubický gólman se vyznamenal při pokusu Bonka z levého kruhu, který sice ideálně trefil, ale zákrok pardubické jedničky byl výstavní. Na druhé straně byla znovu nejaktivnější dvojice Bulis – Hejduk, ale ani jeden svou šanci gólovou tečkou neuzavřel. Do vedení mohl poslat domácí Bordowski, který uháněl s Martynkem 2 na 1, ale Pácal si zkušeně poradil a nedovolil třineckému mladíkovi skórovat. Na druhé straně vyzkoušel štěstí prudkou ranou rychlík Sýkora, ale Vojtek koncem hokejky jeho projektil vyrazil.

Střelecký souboj vyhrál Třinec

V divokou přestřelku se proměnily úvodní minuty závěrečné třetiny a diváci se měli rozhodně na co dívat. Vedení vrátil hostujícímu celku Bulis, který převzal přihrávku Novotného, nabruslil si na střed hřiště a přesně mířenou ranou zápěstím nedal Vojtkovi šanci – 1:2. Radost však našemu celku vydržela pouze necelou minutu. Faul Rolínka nemilosrdně trestal z bezprostřední blízkosti Hašek – 2:2. Domácí vystupňovali tlak do neuvěřitelných obrátek, Skořepa s Čakajíkem ještě neuspěli, ale poté našel Hašek přihrávkou naslepo nepokrytého Peterka u tyče pardubické branky a bylo zle – 3:2. Rušnou pětiminutovku zakončil faul Rozsívala na Hemského, po kterém hlavní sudí nařídil trestné střílení. K jeho exekuci se postavil právě faulovaný Hemský, ale jeho pokus o blafák Vojtek skvěle zlikvidoval a vysloužil si bouřlivé ovace třineckého publika. Třinec se stáhl do defenzívy a nechával pardubické útočníky probíjet skrz přehuštěnou obrannou hráz, takže šance k vyrovnání se rodily jen těžko. Vojtek vyřešil závar Mikeskovy řady, poradil si s průnikem Hemského, se skóre pak nepohnul ani kapitán hostů Dopita. Definitivně rozhodnout mohl dvě minuty před vypršením 60. minuty Hašek, ale samostatný nájezd po příhře Peterka ani nadvakrát neproměnil. Závěrečné power-play Pardubic vyústila ve velký závar před Vojtkem, ale když Dopita netrefil dvě vteřiny před sirénou přihrávku Hejduka, mohli domácí slavit tříbodové vítězství.

Ohlasy po utkání

Pavel Marek (Třinec): „Děkuji mužstvu za předvedenou hru, kterou proti tak kvalitnímu soupeři tentokrát předvedlo. Důraz, nasazení a hlavně vůle po vítězství byly totiž příkladné. Co se týče nasazení obránce Čakajíka do útoku, jiné východisko vzhledem k zranění a nemoci a tomu, že jsme chtěli hrát na čtyři pětky, jsme neměli.“

Jiří Šejba (Pardubice): „Předvedli jsme velmi dobrý hokej hlavně v první třetině. Třinecký brankář Vojtek byl ale k nepřekonání. Druhou třetinu, hlavně pak její začátek, jsme zaspali a vývoj tak převzali domácí. Třetí část jsme naopak začali velmi dobře, pak ale vzhledem k nezodpovědnému přístupu klíčových hráčů jsme domácím dovolili vývoj otočit v jejich prospěch.“

Zápasy v sezóně

10. kolo, 5. 10. 2004
PCE - TRI
4:2
23. kolo, 19. 11. 2004
TRI - PCE
3:2
36. kolo, 2. 1. 2005
PCE - TRI
3:1
49. kolo, 20. 2. 2005
TRI - PCE
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 59 0 40 3
Obránci G A +/- TM
Andrej Novotný 0 2 0 0
Jan Snopek 0 0 0 12
Petr Čáslava 0 0 0 0
David Havíř 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Tomáš Pácal 0 0 0 0
Michael Vyhlídal 0 0 0 0
Petr Mudroch 0 0 -1 2
Útočníci G A +/- TM
Jan Bulis 1 1 0 0
Milan Hejduk 1 0 -1 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Tomáš Divíšek 0 0 0 0
Jiří Dopita 0 0 0 0
Aleš Hemský 0 0 0 0
Michal Mikeska 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Ľubomír Pištek 0 0 -1 0
Petr Průcha 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube