24.10.2004
Vladimír Gregor

Domácí po skvělém výkonu vítězí

Jedním slovem nádhera! Kdo v neděli večer nezavítal do Duhové Arény, přišel o fantastické představení domácích hokejistů, kteří v souboji s rozhodně velice sympaticky hrajícími Vítkovicemi prokázali větší nápaditost v zakončení a zaslouženě zvítězili. Ještě dlouho po závěrečném hvizdu se tak na ledě Duhové Arény mohlo slavit.

Tipsport extraliga, 17. kolo, neděle 24.10.2004, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Vítkovice

5:1
1:0, 2:1, 2:0
Branky a nahrávky: 2:37 Divíšek (Průcha), 23:52 Hejduk (Mikeska, Bulis), 32:31 Mikeska (Pácal, Novotný), 51:20 Pácal (Mikeska, Bulis), 55:43 Mikeska (Bulis, Hejduk) – 36:49 Vůjtek (Varaďa, Turek), Rozhodčí: Kubeš – Český, Kostka. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 8288. Střely na branku: 41:32. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Mudroch, Novotný, Pácal, Linhart, Čáslava – Rolínek, Blažek, Lubina – Hejduk, Mikeska, Bulis – P. Sýkora, Divíšek, Hemský – Kolář, Koukal, Průcha. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Vítkovice: Pinc – Kubina, Philipp, Seman, Hudec, Pavel Kumstát, Malík, Rimmel, Hulva – Moravec, Burger, Krayzel – I. Padělek, Šimíček, Hubáček – Vůjtek, Turek, Varaďa – Irgl, Štefanka, Martin Tomášek. Trenéři: Ladislav Svozil a Aleš Tomášek.

Komentář

Spravedlnost nezůstala slepá

Nádherné představení s celou škálou dech beroucích akcí, tak takový hokej se hrál v úvodní dvacetiminutovce v Duhové Aréně. Hosté se rozjížděli poněkud pomaleji, a tak první velkou šanci nedotáhl do úspěšného konce Koukal po akci Průchy. První střelu vyslali severomoravané až v polovině páté minuty zásluhou Hubáčka, ale i další minuty patřili jim. Tlak Turkovy formace s navrátilcem Vůjtkem byl místy až drtivý a domácí obránci jen rezignovaně přihlíželi. Naštěstí ráznější zakončení chybělo jak Vůjtkovi, tak o chvíli později i Turkovi, který zpracovával puk před prázdnou brankou příliš dlouho. Další příležitost měli hosté po krásném průniku kapitána Burgra, ale Snopek mu nakonec pomohl na led a bylo po šanci. Pardubice zvedly hlavu při pobytu Mikeskovy pětky, jejíž kombinaci zakončoval nebezpečnou střelou po ledě Hejduk. Vzápětí se řítili v situaci 2 na 1 Divíšek s Petrem Sýkorou, ale prvně jmenovaný nahrával příliš prudce. Prvním vyloučeným zápasu se stal v polovině jedenácté minuty Rolínek, který ramenem čistě zasáhl o hlavu vyššího Kubinu, jenž se skácel jako podťatý bleskem. Jeho hereckou etudu ocenil hlavní rozhodčí dvěma minutami pro Rolínka. V přesilovce vítkovických bylo pořádně horko před brankovištěm Lašáka, ale Šimíček s Padělkem si dávali přednost při zakončení tak dlouho, až s šance nebylo nic. A tak udeřilo na druhé straně, Průcha zabojoval, hokejkou stáhl rozehrávajícího Burgra, který čekal vyloučení pardubického hráče a přestal hrát, sudí však nechal hru pokračovat, Průcha si nabruslil do útočné třetiny, našel křížnou přihrávkou Divíška a ten puk zametl za Pincova záda – 1:0. Burger jen vztekle uhodil holí o mantinel. Hosté se pokusili odpovědět Vůjtkem, Lašákova vyrážečka však zafungovala spolehlivě. Na druhé straně nebezpečně pálil Hemský v pádu, po něm se pokoušel o vtipnou teč Mudrochovy střely Rolínek. Hra se i nadále přelévala ze strany na stranu, Moravec se dral do úniku, ale neměl dostatek prostoru pro dotažení blafáku, na druhé straně našel Bulis před brankou úplně osamoceného Pácala, jehož střelu do protipohybu vyrazil Pinc jen reflexivně. Rušnou první třetinu pak zakončila další obrovská šance domácích, kdy Bulisovu ránu zastavil doslova zázračným zákrokem vítkovický brankář lapačkou.

Nádherný hokej pokračoval

Hokejisté snad jako by ani žádnou přestávku neměli, vlétli na led hned od úvodních vteřin jako roj sršňů. Tvrdou ránu Rolínka Pinc vytěsnil vyrážečkou, hosté kontrovali Padělkem, který se ocitnul sám před Lašákem, zkusil blafák, ale již překonaného gólmana Pardubic nedokázal přehodit. Vysoce nadprůměrný hokej pokračoval akcí Burgra, který vyškolil ukázkovou kličkou Mudrocha, obelstil i Lašáka, ale na brankové čáře skvěle zaskočil Lubina, který předvedl i fotbalové vlohy, při vykopávání puku z prázdné branky a hosté se jen chytali za hlavu. Jak dávat branky ukázal vítkovickým Milan Hejduk, který přesný pas Mikesky po lahůdkové kombinaci s Bulisem, přetavil bezchybnou střelou nad Pincovu vyrážečku v druhý gól – 2:0. O chvíli později mohlo být ještě veseleji, Hemský operující za brankou doslova zesměšnil Štefanku, vybruslil si do střelecké pozice, ale zoufalí hosté stihli alespoň posunout branku. Demonstraci útočné síly hostů předváděla zejména Šimíčkova formace, jejíž centr měl ve 27. minutě na hokejce jasný gól, ale před prázdnou branku minul. Hned z následujícího útoku oslovil krásnou přihrávkou Philipp Ivana Padělka, jehož teč jen zahvízdala okolo Lašákovy tyče. Další tutovku hostů spálil Turek a pomalu se zdálo, že si vítkovičtí přivezli do Pardubic snad zakleté hole. Po chybě domácích v rozehrávce šel dokonce Turkův útok 4 na 1, ale hosté dokázali, že i takováto herní situace lze překombinovat. V polovině zápasu byl nejprve sražen Hemský u mantinelu v útočné třetině domácích, Irgl z protiútoku adresoval krásnou přihrávku Tomáškovi, ale Lašák byl skvělý. Vzápětí kryl domácí brankář Irglovi další 100% příležitost, což mladý hráč neunesl a přímo před zraky sudího poslal zezadu na led Divíška, což již nemohlo zůstat nepotrestáno. A domácí nadále vyučovali v proměňování šancí. Pácal od modré nahodil puk na Mikesku, který ho zády k Pincovi tečoval natolik mistrně, že kotouč skončil ukázkovým angličanem v brance Vítkovic – 3:0. Jediný nepěkný moment druhé třetiny viděli diváci na konci 35. minuty, kdy od modré tvrdě střílel Rimmel a zasáhl do hlavy svého spoluhráče Moravce. Ten však za potlesku publika rychle vstal a po vlastních bruslích odjel na střídačku k ošetření. Skvělý hokej ale ohrožen nebyl a nadále se bylo na co dívat. Hosté se snažili a jejich snaha byla přeci jen korunována úspěchem. Nejprve ještě Šimíček po čisté šanci z mezikruží netrefil branku, ale o chvíli později již našel Varaďa střílenou přihrávkou od mantinelu Vůjtka a ten bez přípravy poprvé a naposledy překonal Lašáka – 3:1. Hned po vhazování ve středovém kruhu pálil z dobré pozice Irgl, jeho střelu vyrazil Lašák jen nad sebe, ale zákrokem týdne stihl puk směřující do horního rohu jeho svatyně vyrazit koncem hole nad branku. Druhé dějství zakončil nebezpečnou ranou z mezikruží Varaďa, jenž využil nepřesné rozehrávky domácích.

Hosty pohřbil Mikeska

Hra se v závěrečné části trochu přiostřila a mohl za to i hodně benevolentní postoj rozhodčího Kubeše, neboť některé zákroky po vyloučení volaly. Ale diváci se vyloučení dovolávali marně a když se ho konečně dočkali, stejně pískali. Vyloučeným byl totiž Mikeska za držení. Co se povedlo v prvé části hry, povedlo se málem znovu. Divíšek ujížděl spolu s Linhartem 2 na 1, ale nepřihrál přesně. To že je Bulis nejenom excelentní střelec, ale i skvělý bruslař, předvedl tento hráč na konci oslabení, kdy sám držel puk snad půl minuty. Při hře v plném počtu domácí hokejisté znovu přebrali otěže zápasu. Hezký průnik Hemského skončil v Pincově klíně, poté hledal Blažek zpoza branky Rolínka, který se do rány pořádně opřel, ale netrefil mezi tři tyče. Podruhé mezi střelce se mohl zapsat i Hejduk, který elegantně tečoval Pácalovu bombu od modré, ale Pinc sevřel betony včas. Hosté kontrovali souhrou své mladé formace, ale Lašák na brankovišti zalehl puk i s Irglem. Ódu na hokejovou radost napsali domácí v 52. minutě zápasu. Mikeska na sebe u tyče nalákal oba obránce i s brankářem Pincem, v pravý moment však stihl puk posunout na druhou stranu na najíždějícího Pácala, jehož projektil málem protrhl síť – 4:1. V těchto chvílích už slavil celý stadión. Lašáka nevyvedla z rovnováhy ani bomba Padělka z levé strany, která rozezvučela tyč. Naopak na druhé straně znovu zaúřadovala Mikeskova řada. Bulis s Hejdukem si vyměnili za brankou hostů puk, ten se dostal na Mikesku před brankou a bylo vymalováno – 5:1. Jak je to s morálkou hostů vzápětí dokumentoval Hubáček, který po individuálním průniku znovu orazítkoval tentokráte druhou tyč dobře postavené branky Lašáka a raději zahodil hůl a odmítl pokračovat ve hře. Na druhou stranu se zatím valila jedna útočná akce za druhou a domácí se hokejem spolu s 8288 diváky pořádně bavili. Nad technickými finesami Hejduka, nebo Hemského se doslova tajil dech. V samotném závěru již pardubičtí hostům nic nedovolili a zaslouženě tak dovedli nádherné utkání do vítězného konce.

Ohlasy po utkání

Vladimír Martinec (HC Moeller Pardubice): „První a poslední třetinu jsme odehráli velice dobře, ovšem druhá se nám nepovedla. Nehráli jsme agresivně a říkali jsme si v ní o góly, ale díky brankáři a štěstí jsme to ubránili. Po domluvě o přestávce jsme už třetí část měli pod kontrolou. Vítězství je zasloužené.“

Aleš Tomášek (HC Vítkovice): „Náš hlavní problém tkví v tom, že nedáváme góly, i dnes bylo neproměňování šancí naším hlavním propadem. Podle mého názoru bylo utkání na šance vyrovnané.“

Zápasy v sezóně

4. kolo, 19. 9. 2004
VIT - PCE
5:2
17. kolo, 24. 10. 2004
PCE - VIT
5:1
30. kolo, 8. 12. 2004
VIT - PCE
4:2
43. kolo, 28. 1. 2005
PCE - VIT
1:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 31 1
Obránci G A +/- TM
Tomáš Pácal 1 1 3 0
Andrej Novotný 0 1 3 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
Jan Snopek 0 0 0 0
Michael Vyhlídal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Mikeska 2 2 3 2
Milan Hejduk 1 1 3 0
Tomáš Divíšek 1 0 1 0
Jan Bulis 0 3 3 0
Petr Průcha 0 1 1 0
Aleš Hemský 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 -1 2
Tomáš Blažek 0 0 -1 0
Ladislav Lubina 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube