3.1.2014
David Záruba

Pardubicím to na Liberec jde, srazily ho i potřetí!

PARDUBICE — Více než devět tisíc diváků aplaudovalo hokejistům HC ČSOB Pojišťovna Pardubice v prvním utkání nového roku. Východočeši koncentrovaným výkonem i potřetí v sezoně porazili Liberec. Nejprve se prosadila střela Radovana Somíka a po něm chytrá akce Lukáše Endále, po libereckém snížení dokonali pardubickou snahu Radoslav Tybor a při power play hostí Blaž Gregorc prvním extraligovým gólem!

Tipsport extraliga, 35. kolo, pátek 3.1.2014, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Bílí Tygři Liberec

4:1
1:0, 1:0, 2:1
Branky a nahrávky: 2:34 Somík (Kolář; 5/5), 29:11 Endál (Kolář; 5/4), 55:31 Tybor (Cetkovský, Semorád; 5/5), 59:56 Gregorc (Semorád; 4/6) – 51:26 Bulík (Víšek, Bartek). Rozhodčí: Fraňo, Pešina – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:8 (3:5, 2:2, 1:1). Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 9203. Střely na branku: 34:32 (15:9, 8:11, 11:12). Srážky: 18:12. Vhazování: 39:26. Blokované střely: 9:8. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1. Nejlepší hráči: Marek Ďaloga – Tomáš Urban.
Dynamo Pardubice: Hudáček – Ďaloga, Gregorc, Korím, Píša, Kočí, Zdráhal – Radil, Nosek, Zohorna – Kolář, Somík, Endál – Tybor, Cetkovský, Semorád – Moučka, Nahodil, Číp. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.
Bílí Tygři Liberec: Melicharčík – Čakajík, Derner, Výtisk, Gřegořek, Čutta, Vitásek, Šimek – Urban, Nedvěd, Dušek – Bartek, Bulík, Víšek – Valský, Vampola, Vlach – Jass, Psota, Bulíř. Trenéři: Pavel Hynek, Milan Černý a Martin Láska.

Komentář

V prvním zápase roku 2014 přivítali pardubičtí hokejisté Liberec. Tedy soupeře, proti kterému se jim dlouhodobě daří. V sestavě domácího celku chyběli hříšníci Sýkora a Salfický, role druhého brankáře se tak ujal sedmnáctiletý dorostenec Vejmelka.

Létající Ďaloga své šance nevyužil, skóre otevřel Somík

Pardubice vstoupily do boje s cílem skoncovat s vlažnými začátky, které je trápily v minulých duelech. Plán začal naplňovat už po dvou a půl minutách Radovan Somík. Kolář zachytil nepřesné vyhození na modré čáře, předal jej Somíkovi a ten okamžitě pálil – 1:0. Celá aréna tak mohla oslavit 100. pardubický gól v probíhající sezoně.

Liberec mohl zareagovat v přesilovce, ale zahrál si ji jen krátce. Šance ale byly k vidění i při hře čtyři na čtyři. Po nedorozumění v zadních řadách Pardubic se v tutové šanci ocitl Vampola, avšak jako by sám byl ideální možností na vyrovnání zaskočen a vystřelil jen do Hudáčka. Podobně zakončil v totožné pozici Gregorc na druhé straně.

Souhrou dalších faulů pak domácí dostali dvakrát v řadě k dispozici dvojnásobnou přesilovku. Liberecká trojice se dostala do tísnivého zámku, vše za ni musel zachraňovat Melicharčík.

To už odstartoval své velké představení pardubický obránce Ďaloga. Slovenský expres si během první části nachystal hned tři dobré šance ke skórování. Dvakrát při samostatném úniku ztroskotal na libereckém brankáři, při třetím pokusu z těžkého úhlu netrefil odkrytou klec.

Paráda Endála znamenala dvoubrankové vedení

Liberci přišla pauza vhod a na začátku druhé třetiny byl velice nebezpečný. Nejprve Nedvěd hledal před brankou Urbana, jemuž k zakončení do odkryté části klece scházely centimetry, poté v další výborné pozici neuspěl Vampola.

I druhou část výrazně ovlivnily přesilové hry. Zatímco liberečtí hráči soustavně pálili do Hudáčka, domácí svou možnost využili. Hokejovou parádou se o to zasloužil Lukáš Endál. Ten naznačil pohybem, že s pukem pojede za branku, načež se rychlým manévrem vrátil a zasunul kotouč k bližší tyči – 2:0.

Liberec snížil, ale závěr patřil domácím

S dvoubrankovým vedením ještě neměly Pardubice vyhráno a hosté rozhodně zbraně nesložili. Důkazem byla šance Vlacha, který si připravil palebnou pozici a prudkou ranou orazítkoval Hudáčkovo rameno. Odpověď Pardubic měl na hokejce Tybor, který však byl v jasné pozici faulován. V následné přesilovce nebezpečně zakončoval Kočí.

Pardubice dlouho odolávaly v poklidu a a Liberec se ani nedostal k potřebnému tlaku. Přesto dokázal snížit. Prudkou střelu z mezikruží Hudáček jen vyrazil a volný kotouč si nalezl pohotový Tomáš Bulík – 2:1.

Větší dramatizaci však domácí nepřipustili. Cetkovský nejprve trefil břevno, což následně potvrdil i videorozhodčí, avšak krátce nato robustní útočník připravil pozici pro Radoslava Tybora a ten opět zařídil dvoubrankový náskok – 3:1. Pojistku pak přidal do opuštěné branky při liberecké přesilovce svým prvním extraligovým gólem Blaž Gregorc – 4:1.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Po dvou divokých utkáních jsme potřebovali hrát daleko koncentrovaněji. To se nám povedlo už s úvodem zápasu, akorát jsme měli dát více než jeden gól. Liberec se od druhé třetiny zlepšil, dobře bruslil a napadal ve čtyřech hráčích, což nám dělalo problémy. Hodně nám pomohl gól na 2:0, pak jsme se soustředili víc na defenzívu. I ve třetí třetině jsme si připravili šance a zápas dovedli k zasloužené výhře.“

Pavel Hynek (Bílí Tygři Liberec): „Pardubice vyhrály zaslouženě, výborným pohybem si dokázaly vynutit fauly, což nás stálo hodně sil. Od druhé třetiny jsme výkon zlepšili, a přestože jsme inkasovali, tak jsme si začali připravovat šance. Bohužel jsme si vylámali zuby na brankáři Hudáčkovi. A když už se nám podařilo snížit, tak jsme za chvíli po špatně sehraném buly dostali třetí gól.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

9. kolo, 4. 10. 2013
PCE - LIB
6:4
22. kolo, 19. 11. 2013
LIB - PCE
0:2
35. kolo, 3. 1. 2014
PCE - LIB
4:1
48. kolo, 25. 2. 2014
LIB - PCE
4:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Július Hudáček 60 0 31 1
Obránci G A +/- TM
Blaž Gregorc 1 0 0 0
Marek Ďaloga 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Karol Korím 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Endál 1 0 0 0
Radovan Somík 1 0 0 0
Radoslav Tybor 1 0 0 0
Jan Kolář 0 2 0 0
Jan Semorád 0 2 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Radek Číp 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube