11.10.2013
David Záruba

Pátá výhra v řadě! Pardubice srazily neoblíbené Karlovy Vary

PARDUBICE — Pardubice na domácím ledě porazily Karlovy Vary, kterým se zde dlouhodobě velice daří, a díky tříbodovému zisku udržely první místo v tabulce. Východočeši zadělali na výhru už v první třetině, ve které nasázeli tři branky. Energie poté sice snížila, ale na vyrovnání nedosáhla. Výhru domácích pečetil v závěrečné pětiminutovce Jiří Cetkovský.

Tipsport extraliga, 11. kolo, pátek 11.10.2013, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Karlovy Vary

4:2
3:0, 0:2, 1:0
Branky a nahrávky: 6:57 Tybor (Radil, Gregorc; 5/5), 8:26 Kousal (5/5), 16:40 Nosek (Benák, Zohorna; 5/3), 55:08 Cetkovský (Zohorna, Ďaloga; 5/5) – 27:13 Balán (Vlach; 4/4), 34:48 Hovorka (Zaťovič; 4/5). Rozhodčí: Homola, Hradil – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 10:9 (0:4, 9:4, 1:1). Využití: 1:1. Diváci: 7323. Střely na branku: 40:25 (22:3. 5:13, 13:9). Srážky: 4:1. Vhazování: 48:25. Blokované střely: 14:3. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2. Nejlepší hráči: Martin Růžička – Marek Hovorka.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Kočí, Benák, Ďaloga, Gregorc, Vašíček, Čáp – Sýkora, Kousal, Somík – Cetkovský, Nosek, Zohorna – Radil, Tybor, Starý – Poulíček, Zeman, Řezníček. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha ml.
Karlovy Vary: Závorka – Kubka, Bičánek, Šmach, Drtina, Parýzek, Gulaši – Hovorka, Hruška, Zaťovič – Koblasa, Vlach, Doležal – Zucker, Vachovec, Dlouhý – V. Tomeček, Balán, Kytnár. Trenéři: Karel Mlejnek a Jaromír Kverka st.

Komentář

Do zápasu s Karlovými Vary, které v ČEZ Areně vyhrály osm z posledních devíti utkání, naskočili v pardubickém dresu i dva nováčci. Ve čtvrtém útoku vedle sebe nastupovali junior Patrik Poulíček a jihlavský Adam Zeman, který má do Pardubic vyřízené střídavé starty.

Pardubice vystřelily dvaadvacetkrát na branku, tři puky skončily v síti

Za vylepšením nelichotivé série z domácích vzájemných zápasů se Pardubice vrhly už od začátku a v první třetině bylo na ledě prakticky jen jedno mužstvo. Nejprve se neujaly samostatné akce Tybora a Noska, pak už ale začalo gólové představení.

Velkou formu z posledních utkání opět demonstroval Radoslav Tybor. Slovenský útočník se z rohu proháčkoval až do palebné pozice a pak přesnou ranou z pěti metrů otevřel skóre – 1:0.

Karlovarští si během první třetiny připsali pouze tři střelecké pokusy, jen ta Vachovcova se ale dá označit za nebezpečnou, neboť brankář Růžička měl zakrytý výhled. To podstatné se odehrávalo kolem Závorky. Robert Kousal využil liknavého přístupu karlovarských beků k odraženému puku a rychlým úderem doklepl do sítě – 2:0.

Pernou čtyřminutovku pak hostům nachystal Gulaši, když vysokou holí zasáhl do obličeje Ďalogu. Chvíli poté navíc fauloval i Doležal, takže Pardubice měly k dispozici sto dvacet vteřin hry v pěti proti třem. A dokázaly toho využít. Benák nastřelil puk před branku, kde svou hůl přesně nastavil Tomáš Nosek – 3:0.

Na ledě létaly jiskry, Karlovy Vary se dostaly na dostřel

Velkou chybu udělal ten, kdo po první třetině karlovarské hokejisty odepisoval. Hosté totiž přidali zejména na pohybu a důrazu v osobních soubojích, díky čemuž se hra brzy vyrovnala. Podobně to bylo i se skóre, i když těsné vedení Pardubice uhájily.

Před polovinou zápasu dostal od Vlacha nabito Stanislav Balán a prudkou ranou do mezírky v Růžičkově výstroji snížil – 3:1. Pardubice se s aktivitou Energie těžko vyrovnávaly, hosté naopak byli stále častěji u puku a potvrzovali, že po mizerné první části zápas nezabalili.

Druhá půlka prostřední třetiny se navíc zvrhla v přehlídku faulů, z čehož profitovali hlavně karlovarští hráči. Šest trestných minut najednou, dvě za sekání a čtyři za vysokou hůl, dostal pardubický obránce Vašíček. A Karlovy Vary ve výhodě udeřily. Mezi beky se protáhl hbitý Hovorka a po bezchybném blafáku zavěsil – 3:2.

Jenže zároveň s Hovorkovým zakončením fauloval Kočí, takže jeden z Vašíčkových trestů se zrušil a pardubický kapitán se poroučel na trestnou lavici. Energie tak měla k dobru rovněž dvouminutovou výhodu pět na tři. Karlovarští ve vyhrocené atmosféře přesilovku promarnili a podobně dopadla později i jejich převaha čtyři na tři.

Pardubice uhlídaly výhru i vedení v tabulce

Třetí třetina tak slibovala ještě pořádné drama. K němu ale pořádně ani nedošlo. Ubylo ofenzivních akcí a zápas přestal být na pohled tak líbivý. Pardubice hrály velmi účelně a hlídaly jednobrankový náskok.

Blízko gólové pojistce byl Robert Kousal, který po akci Sýkory trefil břevno. Chvíli poté mohl rozradostnit Energii Kytnár, jehož individuální výpad skončil úspěšným zákrokem Růžičky.

Energie se připravovala na závěrečný nápor, ale ten razantně odmítl Jiří Cetkovský, který před brankoviště tečoval nahození Zohorny – 4:2. Hned při následujícím střídání mohl opět snížit Hovorka, avšak sám před Růžičkou selhal. Karlovarští v závěru zkusili hru bez brankáře, ale ani ta ke kýženému úspěchu nevedla. Pardubice si tři body a první místo v tabulce pohlídaly.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha ml. (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „V první třetině jsme podali vynikající výkon, o čemž svědčí poměr střel na branku, který byl 22:3 v náš prospěch. Poté jsme ale začali vymýšlet něco, co nemá s hokejem nic společného. Každý hrál na sebe a chtěl vymýšlet, za což nás soupeř potrestal snižujícím gólem. Situaci jsme si navíc zkomplikovali častými fauly, po kterých se Karlovy Vary dostaly na rozdíl jediné branky. Klíčové bylo, že jsme neinkasovali v oslabení tři proti pěti. Celkově jsme byli lepším týmem a zaslouženě získali tři body.“

Jaromír Kverka st. (HC Energie Karlovy Vary): „Nepovedl se nám vstup do utkání, první třetina byla hodně špatná. Nestačili jsme s domácími hráči bruslit, kvůli čemuž jsme byli vylučovaní a inkasovali tři branky. Od druhé třetiny jsme se zvedli, bohužel jsme neproměnili dvojnásobnou přesilovku. Ve třetí části už byla hra z obou stran opatrná a Pardubice si výhru pohlídaly. Oceňuji charakter našeho mužstva, které se za nepříznivého stavu nevzdalo.“

Zápasy v sezóně

11. kolo, 11. 10. 2013
PCE - KVA
4:2
24. kolo, 24. 11. 2013
KVA - PCE
6:2
37. kolo, 10. 1. 2014
PCE - KVA
1:4
50. kolo, 2. 3. 2014
KVA - PCE
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 23 2
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 1 0 0
Marek Ďaloga 0 1 0 0
Blaž Gregorc 0 1 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jiří Cetkovský 1 0 0 0
Robert Kousal 1 0 0 0
Tomáš Nosek 1 0 0 0
Radoslav Tybor 1 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 2 0 0
Lukáš Radil 0 1 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Jakub Řezníček 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Adam Zeman 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube