23.11.2012
David Nekvinda, Jan Hrabal

Reprízu finále zvládly Pardubice, udolaly Brno popáté v řadě!

BRNO — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice dokázali vyhrát v utkání 24. kola Tipsport extraligy v těžkém souboji na ledě Komety Brno 3:2. Východočeši vedli o tři branky, poté sice Brňané dvěma slepenými góly snížili, ale i díky čtyřiceti zákrokům Dušana Salfického udržel hostující celek těsnou výhru, první pod vedením nového kouče Mojmíra Trličíka.

Tipsport extraliga, 24. kolo, pátek 23.11.2012, Kajot aréna

Kometa Brno

Dynamo Pardubice

2:3
0:2, 2:1, 0:0
Branky a nahrávky: 34:44 Bičánek (Divíšek; 5/4), 35:29 Petrovický (Erat, Malec; 5/5) – 8:56 Buchtele (Kousal, Benák; 5/5), 10:56 Krejčí (Starý, Hemský; 5/5), 26:32 Somík (5/4). Rozhodčí: Hodek, Polák – Čech, Dřínovský. Vyloučení: 4:7 (1:2, 3:3, 0:2), navíc Hemský (Pardubice) 10 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 7200 (vyprodáno). Střely na branku: 42:23 (8:9, 14:8, 20:6). Průběh utkání: 0:3, 2:3. Nejlepší hráči: Radim Bičánek – David Krejčí.
Kometa Brno: Falter – Valábik, Bičánek, Kováčik, Žižka, Valach, Malec – H. Zohorna, Divíšek, J. Hruška – Dočekal, Čermák, Hořava – Erat, Petrovický, Holec. Trenéři: Zdeněk Venera a Lubomír Oslizlo.
Dynamo Pardubice: Salfický – Píša, Kindl, Benák, Vašíček, Ďaloga, Kočí – Hemský, Krejčí, Starý – Bartek, T. Zohorna, Somík – Šagát, Kousal, Buchtele – Semorád, Nosek, Nahodil – Cetkovský. Trenéři: Mojmír Trličík a Ladislav Lubina.

Komentář

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice nepřijeli do jihomoravské metropole v ideálním rozpoložení. Přes tři extraligové prohry v řadě toužili popáté v řadě porazit Kometu Brno. To se jim s vypětím všech sil podařilo.

Jan Buchtele a David Krejčí poslali Pardubice do trháku

Úvod zápasu mezi finalisty minulé sezony byl poměrně opatrný z obou stran, brankáři se příliš ohánět nemuseli. Trochu to změnila první přesilovka Komety, Salfický se ale akorát zahřál a nastartoval se k dobrému výkonu v první třetině. Početní výhodu si zahráli i hosté, moc jim však nevyšla.

Přesto to byly Pardubice, které se radovaly z první branky utkání. Benákovu střelu od pravého hrazení tečoval Kousal a Falter jenom vykopl puk na hokejku Jana Buchteleho, jemuž se obratným bekhendem povedlo puk nasměrovat zpět do odkryté části brněnské svatyně – 0:1.

Přesně po dvou minutách hry se radovali hosté znovu. Po buly v obranném pásmu podnikli Východočeši rychlý brejk po tra se Jan Starý – Aleš Hemský, na jeho konci dorážel puk do sítě za Falterem forvard David Krejčí. Pardubická posila z NHL si tak připsala již osmou trefu v sezoně – 0:2.

Chvíli poté si dokázala Kometa vytvořit veliký tlak při přesilovce, co šlo na branku, však Salfický zlikvidoval.

Pardubice vedly 3:0!

Druhá třetina začala podobně jako první, na velké šance se chvíle čekalo. Ve dvacáté páté minutě byl vyloučen hostující Benák, Pardubicím to však paradoxně pomohlo. V oslabení dokázal obrat Kováčika o puk Radovan Somík a nadvakrát překonal Faltera v brance Komety – 0:3.

Domácí borci pak přidali, Kometa zvýšila tempo a podnikala časté výpady do pardubické obrany. Tlak Brňanů dokonce pardubického trenéra Trličíka ponouknul k vybrání oddechového času již v polovině utkání. Radost na domácích tribunách poprvé vypukla v čase 34:44. Kapitán Brna Radim Bičánek napřáhl od modré čáry a dokázal proměnit přesilovku Brna poté, co z ní uplynulo pouhých pět sekund. Salfický si na puk sice šáhl, v cestě do branky jej však pouze zpomalil – 1:3.

Uplynulo dalších čtyřicet pět vteřin a domácí vsítili kontaktní gól. Eratovu střelu z levého křídla vyrazil Salfický pouze před sebe, kde byl rozjetý Róbert Petrovický. Zkušený střelec neměl problém trefit prázdnou část branky – 2:3.

Následně si Komety vytvořila místy až drtivý tlak, v největší šanci se ocitl Dočekal, který však zblízka nenasměroval puk do volného místa v brance týmu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Hosté ubránili velmi cennou výhru

Do třetí periody vstoupili domácí hnáni velkou touhou po srovnání či dokonce otočení nepříznivého stavu. První velkou šanci si však paradoxně vypracoval hostující Hemský, který ale při samostatném úniku nedokázal překonat Faltera. Tlak Komety byl občas skutečně obrovský, střely však často míjely branku Pardubic.

V poslední desetiminutovce si Kometa zahrála dvě přesilovky, navíc byl do konce utkání vyloučen za debaty s rozhodčím Aleš Hemský. Velkou šanci si vytvořil samostatnou akci třeba Žižka, zblízka ale nenašel skulinu mezi betony Dušana Salfického.

V samotném závěru vyzkoušelo Brno hru bez brankáře, asi nejblíže brance byl Hruška, který z pravého kruhu trefil rameno brankáře hostí. Nakonec však všechny body putují na východ Čech, Kometa podruhé v řadě prohrála, na Pardubice nestačili v pátém po sobě jdoucím utkání.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Venera (HC Kometa Brno): „Pokud mám zápas stručně zhodnotit, tak Pardubice byly o jednu dorážku šikovnější. Šancí bylo na obou stranách dostatek. Nejvíce jsme jich měli v poslední třetině. Vynikající výkon podal Dušan Salfický. Nepamatuji si, kdy měl brankář 20 zásahů v poslední třetině a udržel si čisté konto. Velkou šanci na vyrovnání měl ještě v závěru druhé třetiny Dočekal, který netrefil odkrytou branku. Každý chybějící hráč v sestavě je patrný. Nám jich dnes chybělo šest. Přesto jsme hrou na tři pětky utkání dobře zvládli.“

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Do utkání jsme vstoupili velmi dobře a rychle získali dvoubrankový náskok. Věděli jsme, že nás nečeká v Brně nic lehkého. Měli jsme dobrou první třetinu. Ve druhé nás potkala slabší pětiminutovka, v ní jsme v těsném sledu inkasovali dvě branky. Ve třetí třetině jsme byli pod tlakem. Jsem rád, že jsme dotáhli zápas do vítězné koncovky. Při stanovení taktiky jsme vycházeli z posledních utkání Komety a z našeho vzájemného zápasu v Pardubicích.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

11. kolo, 12. 10. 2012
PCE - KOM
5:3
24. kolo, 23. 11. 2012
KOM - PCE
2:3
37. kolo, 6. 1. 2013
PCE - KOM
5:3
50. kolo, 22. 2. 2013
KOM - PCE
2:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dušan Salfický 60 0 40 2
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 1 0 0
Marek Ďaloga 0 0 0 0
Jakub Kindl 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Buchtele 1 0 0 0
David Krejčí 1 0 0 0
Radovan Somík 1 0 0 0
Aleš Hemský 0 1 0 0
Robert Kousal 0 1 0 0
Jan Starý 0 1 0 0
Martin Bartek 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Martin Šagát 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube