7.12.2011
Michal Slavík, Jan Hrabal

Dravé mládí řádilo v Karlových Varech

KARLOVY VARY — Ve značně oslabené sestavě dokázali hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice vyhrát v dohrávce 29. kola Tipsport extraligy na ledě Karlových Varů 4:0. Východočechy táhli za třemi body mladíci, dva góly vstřelil Robert Kousal, výborný zápas podtrhl svým prvním čistým kontem v této extraligové sezoně Martin Růžička.

Tipsport extraliga, 29. kolo, středa 7.12.2011, KV Arena

Karlovy Vary

Dynamo Pardubice

0:4
0:1, 0:3, 0:0
Branky a nahrávky: 10:23 Kousal (Kolář II), 24:50 Buchtele (Kousal), 27:44 Koukal (Kolář I, Píša), 31:06 Kousal (Buchtele). Rozhodčí: Fraňo, Šindler – Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2232. Střely na branku: 30:26. Průběh utkání: 0:4. Nejlepší hráči: Rastislav Dej – Robert Kousal.
Karlovy Vary: Mensator (40:00 Salfický) – Gřegořek, Gawryletz, Přindiš, Gulaši, Gründling, Mocek, Látal, M. Rohan – Kumstát, Pech, Zaťovič – Dej, Skuhravý, Košťál – Melenovský, Mikeska, Skladaný – Kuběna, Zucker, Kupec. Trenéři: Václav Baďouček, Martin Pešout a Pavel Kněžický.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Kočí, Sičák, Borer, Kolář II, Benák – Kolář I, Koukal, Starý – Nosek, Nahodil, Zohorna – Radil, Kousal, Buchtele. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Pardubičtí hokejisté přijeli do KV Areny ve velmi osekané sestavě, na marodku přibyli ostrostřelec Martin Bartek a Jan Semorád, na východě Čech musel zůstat i Vladislav Koutský, a tak role brankářské dvojky se zhostil sedmnáctiletý Marek Langhamer.

Pardubice si počkaly a Robert Kousal udeřil

V prvních minutách byl nejvíce vidět pardubický mladík Radil. Ve druhé minutě se z úhlu natlačil před Mensatora a vystřelil, v dalším střídání naopak svým faulem způsobil potenciální ohrožení pro svého brankáře. Martin Růžička však během karlovarské přesilovky nečelil jediné střele. Po Radilově návratu jej dobrými pokusy prověřili až obránci Mocek a Látal.

V dalším průběhu měli opticky navrch domácí. Mockova nahrávka v přečíslení dvou na jednoho však trefila obránce a Kumstátův bekhend po obkroužení branky zamířil jen do Růžičky. Se skóre tak pohnuli hosté. Průnik Roberta Kousala po křídle zakončený blafákem a střelou pod víko znamenal vedení pro hokejisty HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – 0:1.

Pro domácí mohlo být ještě hůř, když v 15. minutě k Zaťovičovi za oplácení faulu na trestnou lavici přisedl domácí kapitán Skuhravý. Během více než minutu trvající přesilovky pět na tři si Východočeši sice vytvořili tlak, ale vyloženou příležitost neměli žádnou.

Tři góly ve druhé třetině rozhodly!

Pokud si domácí fanoušci mysleli, že se jejich tým na počátku prostřední části díky vyloučení Starého vrátí do zápasu, nemohli se mýlit více. Domácím vázla přesnost nahrávek a v útočném pásmu strávili minimum času. Tento obrázek se nezměnil, ani když k časoměřičům usedl Zohorna a chvíli před vypršením jeho trestu i Kočí.

Po přečkání dvojnásobného oslabení Pardubičtí dokonce využili špatné rozehrávky a Kousalovu vyraženou střelu z úhlu do odkryté klece dorazil Jan Buchtele – 0:2. Tenhle mladík se tak rázem dostal do čela klubové tabulky střelců!

Po gólu v plném početním stavu a oslabení už hostům zbývalo skórovat jen v přesilovce. Nečekali dlouho. Trest pro domácí lavičku za příliš mnoho hráčů na ledě vykonal Petr Koukal, který u pravé tyče pohotově zametl Píšovu vyraženou ránu – 0:3.

Karlovarští soupeřovým akcím nestačili, u puku byli vždy později a na obzoru se rýsovala další pohroma. Průnik po křídle Koukal ještě nezakončil přesně, gólové souhře s Buchteleho s Robertem Kousalem už ale cynicky a zčásti i uznale zatleskali i domácí příznivci – 0:4.

Pardubičtí borci nedbali dvojnásobné přesily a akcí na jeden dotek dostali puk za nešťastného Mensatora. Na střídačce se začal rozcvičovat Dušan Salfický, který ve zbytku prostřední třetiny sledoval bezzubé pokusy svých spoluhráčů o korekci skóre.

Martin Růžička si čisté konto nenechal vzít

Proti svému mateřskému klubu se Salfický do branky postavil až v poslední třetině. Důkladného uvítání se mu dostalo především ve 44. minutě, kdy Skuhravý zaváhal na středu hřiště, hosté ujeli do přečíslení tři na dva a nebezpečně pálil Nosek.

Jednu z mála šancí ukázat vytříbenost svých zákroků následně dostal i brankář Pardubic. Ten vychytal samostatný nájezd Rastislava Deje a o chvíli později lapačkou vyrazil Zuckerovu střelu, která dobře mířila do pravého růžku. To však bylo ze strany domácích vše.

Útočnou aktivitu sice vyvíjeli až do posledních minut, kdy pardubičtí obránci svému gólmanovi k čistému kontu příliš nepomáhali, souvislejší tlak a brankové šance přesto jejich hře chyběly až do konce.

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice dokázali vyhrát druhý zápas v KV Areně v této sezoně a opět o čtyři branky. I díky nim se posunuli na sedmé místo v průběžné extraligové tabulce.

Ohlasy po utkání

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): „Bylo vidět, že soupeř hraje v pohodě, což se nedá říct o nás. V úvodní třetině po naší chybě ve středním pásmu šly Pardubice do vedení, potom jsme dobře ubránili oslabení ve třech. Tím jsme se měli dostat trošku nahoru, ale bohužel během našeho šestiminutového výpadku soupeř tvrdě ztrestal naše chyby. Ve třetí třetině jsme chtěli zápas zkorigovat, vstřelit nějakou branku, abychom si trochu zvedli sebevědomí. Byl to ale již souboj s našimi hlavami. Dnes k nám bylo štěstí otočeno zády.“

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „My jsme dnes chtěli navázat na zlepšený výkon v posledním utkání. Splnili jsme stanovenou taktiku, s kterou jsme do zápasu šli. Dostali jsme se v první třetině do vedení, přestože jsme neproměnili přesilovku pět na tři a některé další šance. Ve druhé třetině jsme pěknými brankami odskočili na rozdíl čtyř branek a ve třetí třetině jsme si již utkání pohlídali.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

3. kolo, 21. 9. 2011
KVA - PCE
3:7
16. kolo, 28. 10. 2011
PCE - KVA
3:4sn
29. kolo, 7. 12. 2011
KVA - PCE
0:4
42. kolo, 22. 1. 2012
PCE - KVA
2:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 30 0
Obránci G A +/- TM
Jan Kolář 0 1 2 0
Vladimír Sičák 0 1 1 0
Aleš Píša 0 1 0 0
Václav Benák 0 0 2 0
Casey Borer 0 0 1 0
Václav Kočí 0 0 0 2
Útočníci G A +/- TM
Robert Kousal 2 1 3 0
Jan Buchtele 1 1 3 0
Petr Koukal 1 0 0 0
Jan Kolář 0 1 0 2
Lukáš Radil 0 0 2 2
Tomáš Nosek 0 0 0 2
Jan Starý 0 0 0 2
Tomáš Zohorna 0 0 0 2
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube