27.3.2011
Jan Hrabal

Pardubická pouť končí v semifinále, Vítkovice vyhrály na nájezdy

OSTRAVA — Hokejisté HC Eaton Pardubice se v pátém utkání semifinále bili jako lvi, přesto odešli poraženi. Eaton prohrával v Ostravě 0:2, ohromným vzepětím však ve třetí třetině vyrovnal. Zápas prohrál v samostatných nájezdech, protože se ani jednou neprosadil.

Tipsport extraliga, SF5, neděle 27.3.2011, ČEZ Aréna

Vítkovice

Dynamo Pardubice

3:2sn
2:0, 0:0, 0:2 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 11:21 Vrána (Klimek, Trnka), 12:06 Ujčík (Burger), rozhodující samostatný nájezd Burger – 47:41 Koukal (Píša), 48:46 Píša (Špirko, Kočí). Rozhodčí: Baluška, Ország (oba Slovensko) – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 8:10. Využití: 1:1. Diváci: 9471 (vyprodáno). Střely na branku: 43:29. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči: Petr Vrána – Adam Svoboda. Konečný stav série: 4:1.
Vítkovice: Málek – Vosátko, Ficenc, Bartoň, Malík, Ovčačík, Trnka, Punčochář, Rehák – Huna, Húževka, Strapáč – Ujčík, Burger, Káňa – Pohl, Vrána, Klimek – Szturc, J. Sýkora, Tomas. Trenéři: Mojmír Trličík a Zdeněk Moták.
Dynamo Pardubice: Svoboda (70:00 Růžička) – Nakládal, Kaberle, Píša, Kočí, Jillson, M. Drtina, Mezei – Kolář, Koukal, Starý – Bartek, Zohorna, Somík – Kůrka, Pineault, Špirko – Kousal, Buchtele, Rákos. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.

Komentář

Pardubičtí provedli před začátkem pátého semifinále několik změn, do branky se postavil Adam Svoboda, který chytal třetí třetinu třetího vzájemného utkání v play off. Někteří hráči změnili i tradiční rituál: oholili se.

Vítkovice využily herní převahy k získání náskoku

Jako ve vysoké peci si museli pardubičtí hokejisté připadat v ostravské ČEZ Aréně. Ta byla beznadějně vyprodaná, téměř devět a půl tisíce hrdel hnalo domácí hokejisty dopředu. Ti se od prvních minut snažili dobývat postavení Adama Svobody.

Ten byl poprvé překonán v čase 7:15, ale branka uznána nebyla. Svobodova klec totiž byla při jeho předchozím zákroku posunuta. Ostravské publikum neslo rozhodnutí videorozhodčího nelibě, ale o chvíli později se radovalo.

Ve 12. minutě totiž Lukáš Klimek posunul kotouč na rozjetého Petra Vránu, ten si najel do zakončení a našel prostor mezi betony Adama Svobody – 1:0.

Chvíli na to pykal Petr Koukal za vysokou hůl a Ostravané opět trestali. Přes obranné pásmo Jiří Burger nabíjel Viktoru Ujčíkovi a ten se z voleje trefil přesně – 2:0!

Pardubice byly v první třetině pasivnější, Vítkovice je přestřílely 15:8 a zápas měly v jeho začátku jasně pod kontrolou. Jandačovi hoši se jen ztěžka vyrovnávali s nepříznivým vývojem utkání. Až v posledních vteřinách měl zajímavou šanci Martin Bartek, jehož střelu ale vyrazil pohotový Málek.

Druhá třetina branku nepřinesla

Východočeši trošku zlepšili svou hru ve druhém dějství. Ke snížení jim mohla pomoci dohrávaná přesilovka čtyři na tři z první třetiny, tuto početní výhodu ale hráči v červeném nezužitkovali. Těžko hovořit o nějakém momentu jako gólovém…

Nepříjemná chvíle přišla pro Pardubické při následné hře pět na pět. Hosté se jali útočit, Branislav Mezei ostře vypálil od modré a trefil Rastislava Špirka. Slovenský útočník zůstal ležet na ledě v kaluži krve, na střídačku mu museli pomoci spoluhráči a lékař s masérem. Po nezbytném ošetření se však statečně vrátil do hry.

Vítkovice měly velikou šanci ve 27. minutě proti Húževkovi ale úřadoval beton Adama Svobody. Při hře čtyři na čtyři o dvě minuty později (za vzájemnou rozmíšku byli vyloučeni Jakub Nakládal a Petr Vrána) měl velikou šanci kapitán Burger, ale gólman Svoboda jeho střelu kryl. Po následném Starého posunutí branky hráli Ostravané proti oslabenému Eatonu, ale neprosadili se.

Pardubice pak mohly udeřit po Kůrkově střele zblízka, Roman Málek ale jeho střelu rychlým přesunem vystihl, hokejisté Eatonu se snažili snížit a vrátit se do zápasu, proti ale byla ve druhé třetině nervozita na jejich hokejkách a koncentrovaná obrana domácího celku.

Pardubice zmobilizovaly síly a dvěma góly vyrovnaly!

Východočeši se nevzdávali, i když ve 42. minutě měli veliké štěstí. Viktor Ujčík, Lukáš Klimek a Jiří Burger mohl při vítkovické přesilovce zvýšit na tříbrankový rozdíl, ale pardubická defenzíva s vypětím všech sil odolala jejich kombinacím a střelám. Chvíli na to ujel v oslabení Adam Pineault, ale neprosadil se.

Pardubice vrátila do zápasu využitá přesilovka. V čase 47:08 byl za nedovolené bránění vykázán na trestnou lavici Peter Húževka a Eaton skóroval. Aleš Píša prudce nahodil na Málkovu branku, kotouč se odrazil k Petru Koukalovi a pardubický kapitán ho spěšně umístil do brány – 2:1.

Hokejisté HC Eaton Pardubice vyrovnali o pětašedesát sekund později. Václav Kočí vybojoval u mantinelu puk pro Rastislava Špirka, ten jej posunul na Aleše Píšu a ten propálil vítkovického brankáře – 2:2.

Východočeši vytušili šanci na obrat. Jejich hra se zpřesnila a zaktivnila. V 50. minutě ujel do zakončení Martin Bartek, jeho střela pod vyrážečku však těsně minula Málkovu klec.

Napínavý duel nenašel vítěze v řádné hrací době, i když dvacet sekund před koncem třetí dvacetiminutovky spálil obrovskou šanci Viktor Ujčík. Ten byl sám před pardubickým gólmanem, po chybě hostující obrany však přestřelil díky fantastickému zákroku Adama Svobody nad horní tyčku.

V samostatných nájezdech kralovali brankáři, rozhodl Jiří Burger

V počátku prodloužení měly Pardubice více ze hry, pak se zase do hry více obuly Vítkovice. Na začátku nastavení měl dvě zajímavé střely Martin Bartek, první jeho pokus lapil Roman Málek, druhá mířila mimo tři tyče.

V závěru prodloužení se hra přestěhovala před pardubickou branku, na Adama Svobodu to zkoušeli Peter Húževka a Jiří Burger. Sedmdesát minut hry vítěze nepřineslo, rozhodnout musely samostatné nájezdy.

V ní kralovali oba brankáři, v pardubické klece se zjevil Martin Růžička, ten postupně zneškodnil penalty Petra Pohla, Viktora Ujčíka a Jiřího Burgera. Roman Málek v základní sérii vychytal Radovana Somíka, Tomáše Zohornu a Jana Starého.

Čtvrtá série také branku nepřinesla, Petr Koukal svůj bekhendový blafák neproměnil v gól, na opačné straně se neprosadil Viktor Ujčík.

Až pátá série určila vítěze. Marin Bartek mířil Romanu Málkovi mezi nohy, ten však jeho úmysl vystihl. Jiří Burger při své druhé penaltě uspěl, najel si do strany a blafákem do bekhendu rozhodl – 3:2.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Moták (HC Vítkovice Steel): „Mimořádně dobře jsme do utkání vstoupili. První třetina byla velice dobrá, vedli jsme 2:0 a ještě jsme měli pár dobrých šancí. Bohužel půlminutový výpadek v třetí třetině nás stál vedení a to jel ještě Bartek sám na brankáře. Kdyby proměnil, asi by to bylo všelijaké. Na nájezdy jsme to naštěstí urvali. Musím smeknout před Málkem, má parádní fazonu a jsme rádi, že jsme si ho před sezonou vybrali.“

Josef Jandač (HC Eaton Pardubice): „Měli jsem špatnou první třetinu, byli jsme pod velkým tlakem. Soupeř hrál velmi aktivně, u všeho jsme byli druzí a zaslouženě jsme prohrávali. Ve druhé jsme se ani tak nezlepšili, ale soupeř už se nedostával do takového tlaku. V třetí třetině jsme dokázali srovnat a dostat se do zápasu. Škoda, že pak Bartek nedal sólový nájezd. Soupeř byl ale lepší a vyhrál zaslouženě. Nám v celé sérii nešly přesilovky a nebyli jsme produktivní, třeba druhý útok nedal ani gól.“

Zápasy v sezóně

8. kolo, 5. 10. 2010
VIT - PCE
1:2
21. kolo, 17. 11. 2010
PCE - VIT
4:3
34. kolo, 28. 12. 2010
VIT - PCE
2:1sn
47. kolo, 1. 2. 2011
PCE - VIT
4:0
SF1, 19. 3. 2011
VIT - PCE
4:0
SF2, 20. 3. 2011
VIT - PCE
2:3
SF3, 23. 3. 2011
PCE - VIT
0:3
SF4, 24. 3. 2011
PCE - VIT
2:3p
SF5, 27. 3. 2011
VIT - PCE
3:2sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 70 0 40 2
Martin Růžička 1 0 5 1
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 1 1 0 0
Václav Kočí 0 1 1 0
Jakub Nakládal 0 0 0 4
Jeff Jillson 0 0 0 2
Branislav Mezei 0 0 0 2
Marek Drtina 0 0 0 0
František Kaberle 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Koukal 1 0 0 4
Rastislav Špirko 0 1 1 0
Adam Pineault 0 0 1 0
Jan Starý 0 0 0 4
Martin Bartek 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 2
Tomáš Kůrka 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Jan Buchtele 0 0 -1 0
Robert Kousal 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube