7.12.2010
Jan Hrabal

Pardubice promarnily tříbrankový náskok, Energie opět vyhrála

PARDUBICE — Vedli 3:0 a směřovali za výhrou. Hokejisté HC Eaton Pardubice však zápas s karlovarskou Energií nezvládli a podlehli jí 3:4 v prodloužení. Eaton se tak podruhé během dvou týdnů musel sklonit předposlednímu mistrovi.

Tipsport extraliga, 29. kolo, úterý 7.12.2010, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Karlovy Vary

3:4p
3:0, 0:2, 0:1 – 0:1
Branky a nahrávky: 3:04 Buchtele (Zohorna), 9:56 Nakládal (Starý), 17:39 Starý (Kaberle, Kolář I) – 27:13 Pech, 29:41 Zaťovič (Pech, Gřegořek), 54:28 Hruška, 63:13 Hruška (Pech). Rozhodčí: Fraňo, Pešina – Bejček, Charvát. Vyloučení: 7:6, navíc Skladaný (Karlovy Vary) 10 minut osobní trest. Využití: 2:2. Diváci: 7650. Střely na branku: 37:32. Průběh utkání: 3:0, 3:4. Nejlepší hráči: Jan Starý – Lukáš Pech.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Nakládal, Kaberle, Kočí, Kolář II, Jillson, Mezei, Drtina – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Cetkovský, Zohorna – Pineault, Radil, Somík – Rákos, Kousal, Buchtele. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.
Karlovy Vary: Mensator – Čutta, Kokko, Sloboda, Gřegořek, Mucha, Dobroň, Rohan, Přindiš – Kumstát, Skuhravý, Dej – Hruška, Pech, Zaťovič – Skladaný, Melenovský, Procházka – Sailer, Klíma, Košťál. Trenéři: Antonín Stavjaňa, Václav Baďouček a Pavel Kněžický

Komentář

Pardubice se střetly doma s Karlovými Vary před dvěma týdny. Tehdy prohrály díky pokažené první třetině, po které marně doháněly tříbrankové manko. Něco podobného se dělo i dnes s přece jen odlišným průběhem…

Minule 0:3, teď 3:0

Pardubice sehrály jednu z nejlepších prvních třetin v této sezoně. V úvodní dvacetiminutovce přestřílely svého soupeře 16:11 a třemi brankami nakročily vstříc vítězství.

Domácí hokejisté využili hned první šanci ke skórování. Ve 4. minutě získal po Zohornově pasu puk Jan Buchtele a z první ostře z kruhu pod víko překonal Lukáše Sáblíka v brance Energie – 1:0.

Další gól vstřelily Pardubice v početní výhodě. V 10. minutě byl za podražení vyloučen Marek Melenovský, ale na trestné lavici vydržel necelou minutu. Střelu Jakuba Nakládala od modré totiž umně tečoval Jan Starý a Eaton vedl již 2:0.

Karlovy Vary se málem prosadily ve 13. minutě, brankář Svoboda musel řešit Dobroňovu střelu a o chvíli později Slobodovo nahození. Po Kokkově střele, která se odrazila od brusle jednoho z domácích beků se nikdo ke gólové dorážce nedostal.

A tak se gólově ozvaly opět Pardubice. Karol Sloboda pykal za podražení, ale jen chvíli. František Kaberle po zemi nahodil puk na Jana Starého před bránou, ten jej tečoval tak, jak potřeboval – 3:0.

Karlovy Vary se nevzdávaly a snížily na 3:2!

Zatímco v předchozím vzájemném duelu držel vedoucí celek minimálně dvoubrankové vedení, to se však Pardubicím nepodařilo. Prvním varováním pro domácí mohlo být Bartekovo vyloučení, které Karlovy Vary využily k velké ofenzívě.

Čtyři sekundy před jeho návratem vyhodil puk mimo hrací plochu Adam Svoboda a Energie snížila. Slovenský forvard se akorát vrátil na led, když Lukáš Pech výstavní ranou snížil na 3:1 z pohledu domácích.

Krátce po jeho trefě byl za hákování vyloučen Jan Buchtele a opět se mezi mantinely vracel předčasně. Martin Zaťovič totiž ujel pardubické obraně a ze strany v pádu poslal kotouč přímo pod horní tyčku – 3:2.

Trenér Josef Jandač reagoval na vzniklou situaci oddechovým časem, po něm se přece jen hra otřesených Pardubic trochu zkonsolidovala. I tak převaha Pardubic z prvního dějství byla ta tam, Karlovy Vary se oproti prvnímu dějství značně zlepšily, další branku ale do druhé sirény nepřidaly.

Energičtí hosté dokonali obrat v prodloužení

V úvodu závěrečného dějství měly Karlovy Vary výhodu přesilové hry po Cetkovského podražení, vyjma dvou střel od modré čáry ale početní převahu nevyužily k výraznější střelecké příležitosti.

Druhá přesilovka pro Energii po špatném střídání hokejistů Pardubic trvala třináct sekund. Přerušil ji totiž Košťálův vpád pod Koukalovy nohy. I tak se Energie dočkala vytouženého vyrovnání! Ve hře čtyři na čtyři objel pardubickou branku David Hruška a dezorientovanou obranu překonal – 3:3.

Západočeši měli hodně blízko k vítězství za tři body! V předposlední minutě totiž František Skladaný trefil tyčku Svobodovy klece! Zápas ale došel do nastavení.

A právě prodloužení přineslo vítěze a hlavně dokonalo veliký obrat celého střetnutí. Nejprve v 63. minutě neproměnil velkou šanci Branislav Mezei, aby následný brejk dvou na jednoho po Pechově pasu využil David Hruška – 3:4.

Ohlasy po utkání

Pavel Hynek (HC Eaton Pardubice): „Zbytečně jsme doma ztratili body. Utkání jsme výborně rozehráli, udělali jsme třetinu 3:0. Ztratili jsme to vlastní nedisciplinovaností, když jsme měli zbytečná vyloučení a hosté se dostali do zápasu. Ve druhé polovině jsme byli hodně pasivní a utkání jsme mohli ztratit v 60 minutách. V prodloužení to bylo nedáš – dostaneš. Šance byly na obou stranách, my jsme nedali a oni to na druhé straně dokázali využít.“

Antonín Stavjaňa (HC Energie Karlovy Vary): „Z naší strany to bylo velice špatných prvních dvacet minut; hráli jsme bez pohybu, dostali jsme tři trochu zvláštní góly, zejména ten první. Od druhé třetiny přišel nepochopitelný zvrat díky pasivitě Pardubic, dali jsme dva góly a mužstvo se nastartovalo. Škoda té tyčky těsně před koncem, mohli jsme získat i tři body.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

16. kolo, 29. 10. 2010
KVA - PCE
2:3
3. kolo, 23. 11. 2010
PCE - KVA
2:5
29. kolo, 7. 12. 2010
PCE - KVA
3:4p
42. kolo, 18. 1. 2011
KVA - PCE
4:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 63 0 28 4
Obránci G A +/- TM
Jakub Nakládal 1 0 0 0
František Kaberle 0 1 0 0
Václav Kočí 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Jeff Jillson 0 0 -1 0
Branislav Mezei 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 1 1 0 0
Jan Buchtele 1 0 1 2
Tomáš Zohorna 0 1 1 0
Jan Kolář 0 1 -1 0
Robert Kousal 0 0 1 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 2
Petr Koukal 0 0 0 0
Adam Pineault 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Martin Bartek 0 0 -1 2
Radovan Somík 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube