4.1.2009
Jan Hrabal

Pardubice jedou výtečně! Dokázaly dobýt také první Litvínov!

LITVÍNOV — Hokejové Pardubice mají partu velkých bojovníků! Hokejisté Moelleru dokázali vyhrát čtvrtý zápas v řadě, uspěli na ledě prvního Litvínova 3:2 po samostatných nájezdech. Východočeši sice prohrávali 0:2, ale dokázali skvělým výkonem podpořeným výborným Jánem Lašákem utkání otočit!

O2 extraliga, 38. kolo, neděle 4.1.2009, Zimní stadion Ivana Hlinky

Litvínov

Dynamo Pardubice

2:3sn
2:1, 0:1, 0:0 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 1:20 Hübl (Kubinčák, Kroupa), 7:15 Jenáček (Branda) – 15:13 Somík (Cetkovský), 28:59 Pivko (Semorád), rozhodující samostatný nájezd Kolář I. Rozhodčí: Minář (5:54–15:41, 34:16 Pavlovič) – Kis, Pavlovič (34:16 Petružálek). Vyloučení: 10:7, navíc Trávníček 5 minut a osobní trest do konce utkání, Reichel, Kubát, oba 10 minut osobní trest – Píša 5 minut a osobní trest do konce utkání, Pivko 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 5825. Střely na branku: 49:47. Průběh utkání: 2:0, 2:3. Nejlepší hráči: Peter Jánský – Radovan Somík.
Litvínov: Franěk – Šlégr, Kubát, Kroupa, Švarný, Walter, Punčochář, Skuhrovec, Vobořil – Černý, Reichel, Lukeš – Kubinčák, V. Hübl, Trávníček – Bahenský, Branda, Jenáček – Jánský, Heinisch, Šinkovič. Trenéři: Jaroslav Hübl starší a Petr Rosol.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II – Pivko, Semorád, Cetkovský – Starý, Koukal, Kolář I – Somík, Tvrdík, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

Pardubičtí nastoupili v Litvínově bez řady opor v útoku. V ofenzívě chyběli Tomášové Blažek s Divíškem a delší dobu absentující Peter Pucher.

Nástup se domácím povedl, vedli 2:0

Do utkání vlétl Litvínov jako velká voda. Už po osmdesáti sekundách se Severočeši radovali z vedení. Trefou pod víko zacílil na 1:0 Viktor Hübl. Poté se musel Moeller bránit přesilovce soupeře po vyloučení útočníka Koláře, ale vydržel.

Nezáviděníhodná situace nastala v 6. minutě. Vojtěch Kubinčák totiž trefil do ruky hlavního šumperského rozhodčího Milana Mináře, který musel odstoupit ze zápasu. Od tohoto momentu tak utkání řídila dvojice čárových rozhodčí Milan Kis z Pardubic a Alexander Pavlovič ze Slovenska.

O chvíli později se Litvínov dostal do dvougólového vedení. Střelu Daniela Brandy totiž za gólmana Lašáka doklepl Martin Jenáček – 2:0.

Oba týmy měly v další fázi zápasu výhodu přesilové hry, Pardubice nepotrestaly Vobořilovo držení, Litvínov nevyužil převahu po Pivkově naražení zezadu. Pardubický forvard navíc dostal osobní trest na deset minut.

Moeller dokázal do první sirény snížit. Po Cetkovského nahrávce se v bezprostřední blízkosti gólmana Fraňka prosadil Radovan Somík desátým gólem v sezoně – 2:1. V tento moment se mezi mantinely vrátil ošetřený rozhodčí Minář.

Srovnání zařídil Libor Pivko

Do druhého dějství vstupoval Moeller oslaben o beka Koláře, oslabení však zdárně přežil. Další těžkou situaci ustál ve 27. minutě. Při brejku byl faulován unikající Peter Jánský a rozhodčí nařídili trestné střílení. Exekuce se ujal Viktor Hübl, ale nejlepší střelec Severočechů si na pardubického brankáře nepřišel.

Pardubice na tuto situaci zareagovaly nejlépe, jak mohly. Ve 29. minutě nabil Jan Semorád do prostoru mezi kruhy Liboru Pivkovi, ten se trefil znamenitě – 2:2.

Zápas v Litvínově mezi předními celky splňoval nejnáročnější parametry, uspokojen byl i divák, kterému se líbí pěstní souboje. Na „férovku“ si to rozdali pardubický bek Aleš Píša a litvínovský útočník Michal Trávníček. Oba pak po trestech na pět minut zamířili do kabin.

Ve 35. minutě podruhé v utkání odstoupil pro zranění ruky rozhodčí Minář. Zápas tak dořídil slovenský arbitr Pavlovič. Na čáru ke Kisovi přibyl narychlo povolaný domácí Miroslav Petružálek.

Moeller udržel cenný bod, další přidal v nájezdech

Třetí třetina přinesla téměř 6000 diváků vyrovnanou podívanou. Oba celky se snažily neinkasovat, šancí tak na obou stranách ubylo. Východočeši nepotrestali Šlégrův krosček ve 43. minutě, domácí zase prováhali Koukalovy dvě minuty za vysokou hůl šest minut před koncem.

V závěru zápasu sice Litvínovští tlačili na útočnou pilu, chtěli rozhodnout zápas v řádné hrací době. Proti však byla dobře organizovaná hra Moelleru v čele s výborným Jánem Lašákem v brance.

Hosté mohli zápas rozhodnout v prodloužení. V 62. minutě byl totiž za podražení vyloučen Karel Kubát, o minutu později pykal Robert Reichel za vyhození puku. Litvínovský kapitán navíc dostal desetiminutový osobní trest. Pardubice svíraly soupeře v kleštích, ten ale se štěstím odolal mohutnému náporu hráčů v bílých dresech.

O osudu nadprůměrného zápasu tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. Martin Jenáček sice v úvodu překonal brankáře Lašáka, jenže v téže sérii střelou mezi betony srovnal Michal Tvrdík. Viktoru Hüblovi pak vypíchl kotouč pardubický gólman, aby nejproduktivnější hráč Moelleru Jan Kolář střelou k tyči rozhodl zápas, neboť Jakub Černý prohrál svůj souboj s brankářem Pardubic.

Ohlasy po utkání

Petr Rosol (HC Litvínov): „První třetinu jsme vyhráli, i když Pardubice byly lepší, ve druhé to bylo přesně naopak. Třetí třetina a prodloužení to bylo vyrovnané, měli jsme šance, ale gól jsme nedali.“

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Bylo to vypjaté utkání, oběma celkům šlo o hodně. Pro nás byla výzva hrát na hřišti lídra. Chtěli jsme potvrdit předchozí dobré výsledky. Jsme rádi za dva body. Litvínov se dokázal dostat do vedení, ale nám se naštěstí povedlo vyrovnat. Bylo hodně emocí, vyloučených. Odpovídalo to rámci zápasu.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

12. kolo, 6. 10. 2008
LIT - PCE
3:6
25. kolo, 23. 11. 2008
PCE - LIT
0:3
38. kolo, 4. 1. 2009
LIT - PCE
2:3sn
51. kolo, 17. 2. 2009
PCE - LIT
2:3sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 65 0 47 2
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 0 2 0
Jan Snopek 0 0 2 0
Jaroslav Koma 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 -1 25
David Havíř 0 0 -1 2
Jan Kolář 0 0 -1 2
Jakub Nakládal 0 0 -1 2
Útočníci G A +/- TM
Libor Pivko 1 0 1 12
Jan Kolář 1 0 0 2
Radovan Somík 1 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 1 2 0
Jan Semorád 0 1 1 0
Michal Klejna 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 -1 2
Daniel Rákos 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube