25.11.2008
Jiří Pruner, Jan Hrabal

Oslabené Pardubice padly v Plzni

PLZEŇ — Polovinu základní části zakončili hokejisté HC Moeller Pardubice porážkou v Plzni. Moeller zde sice vedl 1:0 zásluhou Jana Koláře, domácí však přes Divíškovo srovnání na 2:2 ve třetí třetině zápas otočili.

O2 extraliga, 26. kolo, úterý 25.11.2008, ČEZ Aréna Plzeň

Plzeň

Dynamo Pardubice

3:2
0:1, 1:0, 2:1
Branky a nahrávky: 24:13 Fabuš (Vlasák, Straka), 40:52 Adamský (Vampola, Fabuš), 53:01 Vlasák (Smrek, Straka) – 7:52 Kolář (Nakládal, Havíř), 50:06 Divíšek (Čáslava, Tvrdík). Rozhodčí: Šindler – Blümel, Barvíř. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 5648. Střely na branku: 35:40. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči: Tomáš Vlasák – Jan Kolář.
Plzeň: Málek – Cartelli, Pácal, Benák, Smrek, Redlihs, Hudec, Dresler – Vampola, Straka, Vlasák – Fabuš, Kracík, Matějovský – Dvořák, Kovář, Laš – Důras, Šindel, Adamský. Trenéři: Pavel Hynek a Milan Razým.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Čáslava, Snopek, Štrbák, Nakládal, Havíř, Šeda – Klejna, Blažek, Ondřej – Cetkovský, Divíšek, Tvrdík – Kolář, Koukal, Starý – Bláha, Radil, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

Moeller nastoupil do dnešního utkání bez několika hráčů základní sestavy. Mezi ně přibyl i gólman Ján Lašák, jehož skolila angína. Do branky Východočechů se tak opět postavil Martin Růžička.

Jan Kolář otevřel skóre

Souboj šestého a čtvrtého týmu tabulky sliboval útočný a napínavý hokej. A nezůstalo jen u slibů. Už po pětačtyřiceti vteřinách nebezpečně pálil z ostrého úhlu Fabuš, brankář Růžička puk betonem vytěsnil jen před sebe, kam dojížděl Vlasák, ale na kotouč již nedosáhl. V minutě čtvrté velmi dobře dotíral před bránou Moelleru Důras, ale puk se z klubka hráčů odrazil mimo plzeňské barvy.

Nicméně i Roman Málek, hájící dnes plzeňskou branku, musel být neustále ve střehu. Oba týmy hrály s velkým nasazením a dobrou kombinační hrou. V sedmé minutě hráli Západočeši první přesilovku, ale paradoxně to byli hosté, kdo se vrhl do útoku. Cetkovský ujížděl s Ondřejem proti jedinému obránci, Cetkovský byl zahákovaný Fabušem a i Plzeňští šli do čtyř.

Pardubičtí začali tlačit, uzamkli domácí v obraném pásmu, puk se dostal za branku ke Kolářovi, který z otočky propasíroval puk do Málkovy klece – 0:1.

Plzeň se snažila střílet na pardubickou bránu, ale za zmínku stojí pouze Vampolova střela od modré, se kterou si Růžička v pardubické brance bez problémů poradil. Při plzeňském oslabení se Vampolovi podařilo vymanit z červenobílého sevření, z ostra pálil a Růžičkovi mohl akorát spadnout kámen se srdce, že puk udržel mezi svými betony. O chvilku později Vampola poslal přesnou přihrávku na úplně samotného Straku, před kterým byl pouze brankář. Straka si najel zleva, položil si Růžičku, ale jeho přízemní bekhend ležící Růžička fantasticky betonem vytlačil mimo tyče.

Plzeň tlačila a tlačila, puky létaly na Růžičku jak sníh před ČEZ Arénou, ale žádná ze střel v brance neskončila. Ani Kracíkova zprava, ani Vampolova po vhazování. Naopak gól mohl padnout na druhé straně. Hosté opět ujížděly dva na jednoho, ale jejich šance skončila nezdarem.

Domácí srovnali, hrál se vyrovnaný hokej

Plzeň na Pardubice vlétla ve druhé třetině jako uragán, ale po chvíli šla do čtyř. Poprvé po svém návratu byl vyloučen Martin Straka. Plzeňští se bránili srdnatě a aktivní hrou hostům nedovolovali zakotvit Moelleru v útočném pásmu. Od modré poté pálil Pácal, ale jeho střela se odrazila od clonících bruslí mimo horké území.

Ze tlaku si Vampola vytěžil faul, přesilovku si zahrál i Lassselsberger. A ukázal, jak se mají hrát. Útok rozložil obranu Pardubic, Straka poslal puk na Vlasáka, ten položil gólmana a ještě přihrál Fabušovi, pro kterého už bylo trefit prázdnou bránu – 1:1.

Modrobílé gól uklidnil a dokázali si vytvářet další šance. Cartelliho střela se odrazila od hokejky bránícího hráče a Růžička doslova skočil po kotouči, ke kterému se řítil další z Plzeňských. Pardubičtí mohli své přesilovkové zaváhání napravit v polovině utkání, za sekeru si šel sednout Dvořák.

Moeller zamkl protivníka v obraném pásmu a několikrát nebezpečně zahrozil. Ve skrumážích před brankou málokdo mohl tušit, který ze šťastlivců dříve plácne do gumového nesmyslu. Ale ke kýženému úspěchu tlak nevedl. Při přesilovce domácích se utrhli dva hráči hostí, ale ani jejich výpad proti jedinému obránci k další změně skóre nepomohl. Na prstech jedné ruky by se daly spočítat minuty, ve kterých se hrálo v plném počtu.

Další přesilovka pro Moeller v minutě šestnácté pořádně pocuchala nervy všem příznivcům modrobílých barev. Perníkáři skvěle kombinovali, proháněli Západočechy ale ve vyslovených příležitostech chyběla snad jen trocha toho hokejového štěstí. Poslední minuta druhé části patřila ale šancím domácích, Kracík, Vampola ani Vlasák nepatřili ve svých příležitostech mezi gólové střelce.

Tomáš Divíšek srovnal, na Vlasákův gól nenašli hosté odpověď

Už po čtrnácti vteřinách poslední části se zčista jasna ocitl mezi kruhy celkem nikým nechráněný Vlasák, ale Růžička jeho střelu sklepl mezi betony. Druhá šance třetí třetiny už ale plzeňské fanoušky rozveselila.

Vampola ve velké blízkosti Růžičku nepřekonal, ale Martinu Adamskému se to již povedlo. Na bekhendovou dorážku byl jinak dnes výborně chytající Růžička už krátký – 2:1.

Ve 45. minutě Cetkovský prověřil Málka, ten se zaskočit nenechal. Na druhé straně se Vampola natěsnal k pravé tyči, poslal puk přímo před branku, ale tam nečíhal žádný z dalších Plzeňáků. Po chvíli Kracík spálil stoprocentní šanci, když se nedokázal trefit do poloodkryté klece Růžičkovy branky.

V polovině třetí třetiny poslal puk za záda svého bývalého spoluhráče Tomáš Divíšek a vyrovnal na 2:2.

Za tři minuty už bylo zase v Plzni veselo. Tomáš Vlasák téměř z mezikruží poslal pozdrav do pardubické branky – 3:2.

S přibývajícím časem začalo být Plzeňským horko, Pardubice zvyšovaly svůj tlak a Roman Málek musel čelit ostrým střelám. Dvě a půl minuty před koncem si Pavel Hynek vyžádal oddechový čas, aby svým svěřencům naordinoval správný recept na poslední desítky vteřin. Po chybě Cartelliho se dostal k šanci Divíšek, ale Málek byl připraven.

Východočeši poté odvolali gólmana a vyžádali si i oddechový čas. Plzeň se v posledních vteřinách ubránila a došla si k cennému vítězství nad vyrovnaným soupeřem z Pardubic.

Ohlasy po utkání

Milan Razým (HC Lasselsberger Plzeň): „Dnešní utkání byla obrovská bitva. Pro nás to byl ohromně důležitý zápas. V předešlých zápasech jsme herně nebyli špatní, ale nepřicházely výsledky. Dnes jsme potřebovali uspět. Klukům musím poděkovat za nasazení, bojovnost a nezměrné úsilí. Enormní snaha celého týmu byla nakonec odměněná vítězstvím. Sestavou jsme kvůli špatným výsledkům šíbovali už delší dobu. Dnes jsme vsadili na první útok z úvodu soutěže a ve druhém na spolupráci Důrase s Vampolou z loňska. Přeskupení řad nám vyšlo.“

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Byla to více urputná bitva než nějaký hezký hokej. Nám se povedla první třetina, kdy jsme eliminovali útoky Plzně a sami jsme šli do vedení. Bohužel jsme ten výsledek neudrželi. Plzeň šla ve třetí třetině do vedení, na což jsme dokázali odpovědět. Myslím, že utkání bylo až do konce vyrovnané. I my jsme měli za stavu 3:2 šanci vyrovnat, tu jsme ale nevyužili. Plzeň si vytvářela šance spíše z tlaku, my z protiútoků. Dvakrát nebo třikrát jsme měli brejk dva na jednoho, bohužel bez efektu. Lepší výsledek nás stálo právě využívání šancí. Trošku mi vadilo, že někteří hráči soupeře, kteří si hrají na tvrďáky, si vynucují fauly filmováním. Je to pořád nešvar českého hokeje.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

13. kolo, 9. 10. 2008
PCE - PLZ
8:5
26. kolo, 25. 11. 2008
PLZ - PCE
3:2
39. kolo, 9. 1. 2009
PCE - PLZ
5:2
52. kolo, 19. 2. 2009
PLZ - PCE
4:1
ČF1, 4. 3. 2009
PCE - PLZ
1:2sn
ČF2, 5. 3. 2009
PCE - PLZ
3:1
ČF3, 8. 3. 2009
PLZ - PCE
2:1
ČF4, 9. 3. 2009
PLZ - PCE
3:4
ČF5, 11. 3. 2009
PCE - PLZ
3:0
ČF6, 13. 3. 2009
PLZ - PCE
3:1
ČF7, 15. 3. 2009
PCE - PLZ
3:4p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 59 0 32 3
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 1 1 2
David Havíř 0 1 0 0
Jakub Nakládal 0 1 0 0
Aleš Píša 0 0 1 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Martin Štrbák 0 0 -1 2
Jan Snopek 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Divíšek 1 0 1 0
Jan Kolář 1 0 0 0
Michal Tvrdík 0 1 1 2
Petr Koukal 0 0 1 2
Jiří Cetkovský 0 0 1 0
Tomáš Bláha 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Michal Klejna 0 0 -1 0
Tomáš Blažek 0 0 -2 2
Zdeněk Ondřej 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube