Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, U3M2, sobota 5.4.1997, Sportovní hala

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

4:1
2:1, 0:0, 2:0
Branky: 1. Žemlička, 11. Benda, 45. Zelenka, 46. Výborný – 4. T. Martinec. Rozhodčí: Bolina – Brunclík, Rouspetr. Vyloučení: 3:4, navíc Salfický a T. Martinec (oba Pardubice) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 5808. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1. Stav série: 2:0.
Sparta Praha: Svoboda – Vykoukal, Kročák, Nedvěd, Ptáček, Hamr, Burda – Zelenka, Výborný, Žemlička – Potajčuk, P. Martinec, Hlaváč – Benda, Lang, J. Hlinka.
Dynamo Pardubice: Salfický – Augusta, Mudroch, Malinský, Kříž, Pácal, Vobořil – Jantovský, T. Martinec, Lubina – Hejduk, St. Procházka, Kábrt – M. Procházka, Plášek, Koudelka. Navíc od 50. min Čihák, Úlehla.

Komentář

Hokejisté pražské Sparty dnešním druhým vítezstvím nad Pardubicemi skončili celkově na třetím místě české extraligy, a obhájili bronzové medaile. Stejně jako v loňské sezóně k tomu potřebovali pouze dva zápasy. O jejich dnešním triumfu rozhodla výborná souhra prvního útoku, který zařídil tři ze čtyř branek. Po utkání všichni hráči Sparty obdrželi bronzové medaile z rukou prezidenta Českého svazu ledního hokeje Karla Guta. Oproti předpokladům však k zápasu nenastoupil Lang, který si po krátkém rozbruslení stěžoval na bolest zraněného ramene.

Domácí měli raketový úvod do utkání. Již v 38. sekundě našel Výborný přesnou přihrávkou kapitána Žemličku a ten se nemýlil. Sparta se však ze svého vedení neradovala dlouho. Ve čtvrté minutě totiž nahodil od červené čáry Tomáš Martinec puk směrem ke Svobodově brance a ten si střelu srazil k velkému překvapení všech přítomných mezi betony.

Obě mužstva myslela spíše na útok a šance na obou stranách přibývaly. Více zaměstnaný byl pardubický brankář Salfický, který také podruhé kapituloval. Domácí zopakovali přesný signál z úvodních sekund zápasu a Benda jistě zvýšil. Protože střela Žemličky skončila jen na tyči Salfického svatyně, odcházeli hráči do kabin za stavu 2:1.

Stejné číslice svítily na tabuli i o dvacet minut později, ale hostující brankář měl na svém kontě o 26 zásahů více. Je proto patrné, jak vypadal průběh hry. Sparta útočila, ale její hráči nedokázali najít recept na pardubického mága Salfického. Přitom jen Zelenka byl nejméně třikrát v čisté šanci. Jedna jeho střela skončila na tyči, stejně jako Nedvědova bomba.

Kuriózní situace nastala ve 37. minutě, kdy Salfický špatně rozehrál puk, a musel proto zabránit ve vstřelení gólu Patriku Martincovi faulem. Přesilovou hru však domácí nevyužili.

V úvodu poslední části rozhodli domácí rychle o osudu utkání, když Zelenka a Výborný dvakrát skórovali. Druhé brance předcházel velký zmatek v pardubické obraně a první chyba brankáře Salfického. Zápas bez většího nasazení pokračoval až do samotného závěru a hlavně na hostech bylo vidět, že o třetí místo zaručující účast v příštím ročníku Evropské ligy, mnoho nestojí.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Sparta Praha): „Bylo to pro diváky jistě stejně atraktivní utkání jako v Pardubicích. Naše mužstvo se dokázalo koncentrovat a bylo na něm vidět, že chce ukončit sérii již dnes. Chtěl bych poděkovat hráčům za výkony v celé sezóně. Dá se říci, že byla úpěšná, i když jsme před sezónou mysleli na vyšší příčky.“

Slavomír Lener (HC Sparta Praha): „Třetím místem jsme dosáhli vrcholu, na který mužstvo v současné době má. V zápasech, ve kterých jsme byli kompletní, jsme se určitě vyrovnali špičkovým týmům jako jsou Vsetín a Vítkovice. Příští sezónu bychom chtěli uspět lépe, i když postupem do Evropské ligy bude náš program v přítí sezóně opět hodně nabitý, a pak nezbývá mnoho času na kvalitní trénink.“

Miloš Říha (HC Pojišťovna IB Pardubice): „Utkání mělo vysokou úroveň, bylo plné hezkých kombinacích. Naši hráči vydrželi dodržovat stanovenou taktiku pouze první dvě třetiny. Pro nás není čtvrté místo zklamáním, protože se naše mladé mužstvo dokázalo dostat do elitní čtyřky extraligy.“

Zápasy v sezóně

9. kolo, 8. 10. 1996
SPA - PCE
9:1
22. kolo, 21. 11. 1996
PCE - SPA
2:4
35. kolo, 17. 1. 1997
SPA - PCE
6:1
48. kolo, 28. 2. 1997
PCE - SPA
5:2
U3M1, 2. 4. 1997
PCE - SPA
5:6p
U3M2, 5. 4. 1997
SPA - PCE
4:1

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube