Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 50. kolo, čtvrtek 12.3.1998, Zimní stadion města Pardubic

Dynamo Pardubice

Litvínov

3:2
2:1, 1:1, 0:0
Branky: 11. S. Procházka, 20. Hejduk, 35. Kudrna – 19. Alinč, 22. Čech. Rozhodčí: Vokurka – Hejduk, Jonáš. Vyloučení: 2:4, navíc Denisov (Litvínov) 10 minut osobní trest. Využití: 2:0. Diváci: 5634. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.
Dynamo Pardubice: Barta – Pácal, Píša, Malinský, Kříž, Cypljakov, Pospíšil – Hejduk, Plášek, Jantovský – S. Procházka, Martinec, Kudrna – Pýcha, Sýkora, Kábrt.
Litvínov: Orct – Kadlec, F. Procházka, Štěpánek, Čech, Krátký, Nikolov – Kysela, Alinč, Rousek – Vlasák, Hrbek, Prorok – Afinogenov, Muftijev, Denisov (35. Petrovka).

Komentář

Hokejisté Pardubic porazili v televizní předehrávce 50. kola extraligy Litvínov 3:2, a zajistili si tak důležité dva body v boji o postup do play off. Rozhodující branku vstřelil ve 35. minutě domácí útočník Kudrna.

Utkání mělo slavnostní úvod, když trenéři olympijského týmu Ivan Hlinka a Vladimír Martinec převzali od zástupců pardubického klubu tradiční perníková srdce a Martinec pak navíc ještě dar od sponzora extraligy.

Pardubičtí, kteří nastoupili bez zraněného Blažka, mohli už po 49 sekundách inkasovat. Litvínovský útočník Rousek se dostal sám před Bartu, ale domácí gólman skvěle zachránil. Pardubičtí si vytvořili mírnou převahu, byli častěji před brankou Severočechů, ale nebezpečnější akce se rodily na holích Litvínova. Skóre utkání přesto otevřel v 11. minutě domácí S. Procházka, který devět sekund před návratem vyloučeného hostujícího obránce Krátkého překonal Orcta.

Vzápětí měl dvě vyložené šance Afinogenov, ale ani nadvakrát Bartu nepřekonal. Domácí gólman kapituloval až v 19. minutě, když hosté vyšachovali domácí obranu a Alinč střílel do odkryté pardubické branky. Poslední slovo v první třetině měl ale olympionik Hejduk, který z těžkého úhlu překvapil severočeského gólmana.

Do druhé třetiny vstoupili aktivněji hosté a už po necelých dvou minutách Čechem vyrovnali. Litvínovský tlak působil dlouhé minuty domácím velké problémy, a ti se téměř deset minut nedostali k vážnějšímu ohrožení soupeřovy branky. Litvínov důslednou nátlakovou hrou nutil pardubické hráče k chybám v rozehrávce a domácí dlouho nemohli najít recept, jak se prosadit. Pomohli jim k tomu sami hosté, kteří od 33. minuty hráli ve dvojnásobném oslabení. Pardubičtí toho využili a po střele Kudrny získali znovu jednobrankové vedení.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Utkání bylo pro nás psychicky velmi náročné a navíc se nám po zranění Pláška rozpadla první útočná řada. Litvínov hrál velice dobře, vytvořil si řadu šancí, které však Barta skvěle vychytal. Nehráli jsme tak zodpovědně v obraně a útočníci nebyli příliš aktivní ve středním pásmu, ale všichni bojovali a vydali ze sebe všechno. Na hráče to byl obrovský tlak.“

Vladimír Jeřábek (HC Chemopetrol Litvínov): „Byl to pěkný, rychlý a tvrdý hokej. I když jsme prohráli, jsem s výkonem mužstva spokojen, protože od Nagana jsme byli ve velké krizi a dnes poprvé hráči táhli za jeden provaz. Byl bych ale rád, kdybychom ještě zlepšili koncovku.“

Zápasy v sezóně

11. kolo, 3. 10. 1997
LIT - PCE
7:3
24. kolo, 16. 11. 1997
PCE - LIT
2:2
37. kolo, 11. 1. 1998
LIT - PCE
2:1
50. kolo, 12. 3. 1998
PCE - LIT
3:2

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube