Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 35. kolo, neděle 17.1.1999, Zimní stadion města Pardubic

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

2:2
2:2, 0:0, 0:0
Branky a nahrávky: 3. Mikeska (Vak, Rozsíval), 12. Kudrna (Mikeska, Malinský) – 4. P. Martinec, 17. Výborný (P. Martinec). Rozhodčí: Kolísek – Husák, P. Charvát. Vyloučení: 5:9. Využití: 1:0. Diváci: 9000 (vyprodáno). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2
Dynamo Pardubice: Barta – Píša, Mudroch, Malinský, Jančařík, Cypljakov (41. Čáslava), Pospíšil (41. Pácal) – S. Procházka, Plášek, Jantovský – Koudelka, T. Martinec, Kudrna – Vak, Mikeska, Rozsíval.
Sparta Praha: Hnilička – Burda, Kučera, Sýkora, Benýšek, Ptáček, Šrek – Zelenka, M. Hlinka, Žemlička – Výborný, P. Martinec, Hlaváč – Bednář, J. Hlinka (41. Kalla), Novák.

Komentář

Ve druhém zápase třídílné série domácích zápasů remizovali pardubičtí hokejisté se Spartou 2:2. Hosté tak prodloužili svoji neporazitelnost pod vedením trenéra Richtera na sedm utkání.

Oba celky začaly utkání ve velkém tempu, už v 10. vteřině měl po chybné rozehrávce domácích šanci Miroslav Hlinka, ale trefil jen pardubického brankáře Bartu. Také na druhé straně mohlo udeřit již ve druhé minutě po pěkné kombinační akci Martincovy řady. Po 132 vteřinách se ale vyprodaný stadión poprvé rozjásal poté, co důrazný Mikeska poprvé překonal Hniličku. Z vedení se ale domácí radovali pouze minutu a půl. Patrik Martinec ve středním pásmu našlápl k perfektnímu úniku a nadvakrát překonal domácího brankáře.

Vysoké tempo hry vinou častého vylučování trochu polevilo a nečistá hra Sparty byla potrestána ve 12. minutě, kdy se před Hniličkou nejlépe orientoval domácí kanonýr Kudrna. Potom propásl ještě další šanci pardubický Plášek. Domácím nátlaková hra soupeře příliš neseděla, přesto se hrál oboustranně výborný celoplošný hokej. Sparta byla v úvodní třetině většinou pod tlakem, ale vytěžila z minima maximum. V 17. minutě dokonce při vlastním oslabení Výborný po chybě pardubického brankáře vyrovnal a těsně před klaksonem ještě nastřelili hosté tyčku.

Výborný hokej pokračoval i ve druhé třetině, ve které měla převahu Sparta. Ve 23. minutě Novák nepotrestal chybu domácích a vzápětí mohl Pražany posunout do vedení Žemlička. Domácí se museli úporně bránit nátlaku Sparty, která si vytvářela místy až drtivý tlak, a Barta se svými spoluhráči se měli co otáčet. Domácí se mohli prosadit při vlastním oslabení v polovině zápasu, ale Mikeska s Procházkou na Hniličku nevyzráli. Z náporu se domácí vymanili až v samotném závěru třetiny, ale otočit skóre se jim nepodařilo. Největší šanci k tomu měl ve 37. minutě Mikeska po přihrávce Tomáše Martince.

Závěrečné dějství vynikajícího hokejového představení sehrála obě mužstva s maximálním úsilím o co nejlepší výsledek. Na obou týmech bylo vidět, že se nespokojí s remízovým stavem. Hráči si na obou stranách vytvářeli vyložené gólové šance, které mařili vynikajícími zákroky oba brankáři. Sparta v posledních minutách stupňovala tempo, ale Pardubičtí precizní obranou odolali náporu i přesto, že jim v posledních minutách chyběl zraněný Mikeska.

Ohlasy po utkání

Milan Chalupa (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Hráči se tak proti silnému týmu, jakým je Sparta, opravdu vytáhli, i když po první třetině se zdáli trochu rozklepaní. Ve druhé jsme byli v mírném útlumu, ale pak jsme se z toho dostali, a zbytek utkání jsme odehráli parádně takticky. Kdyby nám někdo před utkáním řekl, že uděláme bod, brali bychom ho všemi deseti. Mrzí jen zranění Mikesky, který si poranil rameno, a nevíme, zda v úterý nastoupí.“

Pavel Richter (HC Sparta Praha): „Bylo to vynikající utkání a musím poděkovat celému mužstvu za fantastickou bojovnost. Nevím, proč se na nás každé mužstvo chce vytáhnout. Dnes nám nedohrál pro zranění Jaroslav Hlinka, a proto jsme museli zařadit posledního juniora, kterého máme, Kallu.“

Zápasy v sezóně

9. kolo, 4. 10. 1998
SPA - PCE
7:3
22. kolo, 19. 11. 1998
SPA - PCE
6:2
35. kolo, 17. 1. 1999
PCE - SPA
2:2
48. kolo, 4. 3. 1999
PCE - SPA
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Libor Barta 60 0 40 2
Obránci G A +/- TM
Jiří Malinský 0 1 0 0
Petr Jančařík 0 1 -1 0
Aleš Píša 0 0 1 2
Petr Mudroch 0 0 1 0
Alexandr Cypljakov 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Tomáš Pácal 0 0 0 0
Robert Pospíšil 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Mikeska 1 0 1 0
Jaroslav Kudrna 1 0 -1 0
Tomáš Vak 0 1 1 2
Patrik Rozsíval 0 1 1 0
Martin Koudelka 0 0 0 2
Jiří Jantovský 0 0 0 0
Stanislav Procházka 0 0 0 0
Karel Plášek 0 0 -1 0
Tomáš Martinec 0 0 -2 4
HC Dynamo YouTube