Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 13. kolo, pátek 16.10.1998, Zimní stadion města Pardubic

Dynamo Pardubice

Dukla Jihlava

2:1
0:0, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 24. Malinský (Mikeska, Jančařík), 51. Blažek (Píša) – 23. Vlk (Cachnín). Rozhodčí: Homola – Český, Rouspetr. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:0. Diváci: 6412. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
Dynamo Pardubice: Barta – Píša, Pácal, Jančařík, Malinský, Mudroch, Pospíšil – Vak, Blažek, Jantovský – S. Procházka, Mikeska, Kudrna – Rozsíval, Tvrdík, Kábrt.
Dukla Jihlava: Sáblík – Duben, Divíšek, P. Svoboda, Rajnoha, Morava, Zápotočný, od 21. navíc Klobouček, Fuksa – I. Padělek, Cachnín, Vlk – Novák, Polcar, Pípa – Mokrejš, Melenovský, Hodek – Matějovský, Adamec, Mejzlík.

Komentář

Závěrečné utkání první čtvrtiny extraligy absolvovaly Pardubice bez zraněných Martince, Pláška a Cypljakova a neproměňováním vyložených šancí se připravily o výraznější vítězství nad posledním mužstvem tabulky. Východočeši nakonec porazili Jihlavu jen 2:1, když rozhodující branku vstřelil v 51. minutě Blažek.

Úvodní třetinu jako by poznamenaly předcházející zdravotní problémy hráčů obou týmů, hrál se totiž oboustranně slabý hokej, bez gólových šancí. Pardubice měly sice herní převahu, ale hrály spíše na krásu než na gólový efekt. Hosté většinou bránili a pouze z ojedinělých protiútoků prověřovali pozornost domácího brankáře Barty. O jediný vzruch v této třetině, která trvala více než čtyřicet minut, se postarali pouze vyloučení hráči mezi 13. a 17. minutou, když jich šlo na trestnou lavici celkem sedm.

Skóre se začalo měnit až na začátku druhé třetiny. Nejprve Vlk prostřelil mezi betony domácího brankáře Bartu a poslal Duklu do vedení. O necelou minutu později však Malinský při přesilovce již po třech vteřinách umožnil obránci Svobodovi návrat na led a dělovkou od modré vyrovnal. Po těchto gólech hra dostala svižnější tempo, začal se hrát mnohem důraznější hokej, ale bez úspěšného zakončení. Domácí měli i nadále více ze hry, ale oporou Jihlavy byl gólman Sáblík. Pardubičtí se vedle technické, kombinační hry snažili důrazem v útočném pásmu o překonání pozorné obrany soupeře, který spoléhal na rychlé brejky a z nich se snažil tvořit šance ke zdolání domácí obrany.

V úvodu závěrečné třetiny spálili domácí spoustu jedinečných gólových šancí. Jihlava bránila všemi možnými způsoby, překonával se i Sáblík v brance. V době, kdy se Dukla vymanila z tlaku domácích, ale jihlavský brankář neudržel střelu domácího Píši a kapitán pardubického celku Blažek bez problémů doklepl kotouč za brankovou čáru. Jihlavští v závěru zápasu hráli 68 sekundovou power play, ale domácí ji přečkali a v poslední vteřině měl Procházka šanci zvýšit vedení, ale netrefil prázdnou branku.

Ohlasy po utkání

Milan Chalupa (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Očekávali jsme, že Jihlava se bude chtít odpoutat od posledního místa a proto jsme měli z utkání určité obavy. Jihlava hraje celoplošnou agresivní obranu, napadá všemi pěti hráči. Neměli jsme příliš času na naši kombinační hru, ale vytvořili jsme si velký tlak a naši hráči, kteří nastoupili, si zasluhují pochvalu za vůli a chuť po vítězství.“

Karel Dvořák (HC Dukla Jihlava): „Domácí měli větší chuť po vítězství. Jsem trochu zklamán z herního nasazení některých hráčů, zejména těch mladších a je pro nás smutné, že největším bojovníkem je nejstarší Petr Vlk. Pochválit bych chtěl brankáře Sáblíka. Jsme poslední mužstvo v tabulce, ale takhle se nebojuje o to, abychom se z něho dostali.“

Zápasy v sezóně

13. kolo, 16. 10. 1998
PCE - JIH
2:1
26. kolo, 4. 12. 1998
JIH - PCE
2:2
39. kolo, 29. 1. 1999
PCE - JIH
3:2
52. kolo, 16. 3. 1999
JIH - PCE
3:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Libor Barta 60 0 22 1
Obránci G A +/- TM
Jiří Malinský 1 0 0 2
Petr Jančařík 0 1 0 0
Aleš Píša 0 1 0 0
Petr Mudroch 0 0 0 2
Tomáš Pácal 0 0 0 0
Robert Pospíšil 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Blažek 1 0 0 2
Michal Mikeska 0 1 0 0
Tomáš Vak 0 0 1 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 4
Jiří Jantovský 0 0 0 2
Stanislav Procházka 0 0 0 2
Pavel Kábrt 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
Patrik Rozsíval 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube