Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 1. kolo, úterý 8.9.1998, Zimní stadion Na Lapači

Vsetín

Dynamo Pardubice

0:2
0:1, 0:0, 0:1
Branky a nahrávky: 8. Kudrna (Martinec, Malinský), 44. Kudrna. Rozhodčí: Šindler – M. Dvořák, Křivský. Vyloučení: 9:13, navíc Stantien (Vsetín) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 4480. Průběh utkání: 0:2.
Vsetín: Čechmánek – Zubíček, Tesařík, Veber, Jakeš, Jaškin, Srdínko – Stantien (53. Mařák), Dopita, Bělohlav – M. Procházka, Patera, Sršeň – Tomajko, Broš, Kratěna.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Pácal, Píša, Malinský, Jančařík, Cypljakov, Kříž – Rozsíval, Blažek, Jantovský – S. Procházka, Martinec, Kudrna – Koudelka, Mikeska, Kábrt.

Komentář

Úvod sezony už tradičně nepatří k silným stránkám Valachů a ani dnešní premiéra nebyla výjimkou. Úřadující mistr hokejové extraligy se přes zahuštěné střední pásmo dostával jen s obtížemi před pardubickou branku a nedal ani gól. Hosté si odvážejí cenné vítězství 2:0.

Vsetínským scházela orientace před brankou, o zakončení ani nemluvě. Naproti tomu hosté zvolili celoplošnou hru, dobře bránili modrou čáru a do protiútoku se dostávali jednoduchými kombinacemi. Nevypracovali si sice tolik šancí jako Vsetín, ale o to byli hokejovější a nebezpečnější.

Začátek první třetiny patřil Vsetínu, Svoboda musel likvidovat dvě akce Broše s Tomajkem a pak i Dopito sólo. První střelu na Čechmánka vyslal Kudrna až v 8. minutě. Tu vsetínský gólman kryl, ale na druhou už nedosáhl. Martinec znovu našel před brankou volného Kudrnu a ten poslal hosty do vedení. O minutu později měl vyrovnání na holi Tomajko, jenže Svoboda kryl další sólo. Pak se chvíli na obou stranách vylučovalo, ale domácí sehráli přesilovky pět na čtyři i čtyři na tři doslova bezzubě. Naopak mohli být rádi, že Koudelka po Jaškinově hrubce v rozehrávce ve vlastním oslabení nezvýšil na 0:2.

Ve druhé části hry sice bylo na domácích vidět snahu o oživení, jenže bez efektu. Co nespálili útočníci sami, to likvidoval výborný Svoboda a koncentrovaní zadáci. Oba týmy nevyužili po dvou šancích v podobě početní převahy a tempo hry opět padlo pod hranici průměru. Pokud by stál za zmínku výkon některé z řad, pak přísnější měřítko nesla ze strany domácích druhá pětka vedená Paterou, alespoň co do aktivity, a ze strany Pardubic formace vedená Martincem.

Ve 44. minutě měl vyrovnání na holi Patera, poprvé nastřelil Svobodu a podruhé přestřelil. A v duchu hesla nedáš – dostaneš si puk kluzištěm provezl opět Kudrna, střelou k pravé tyči podstřelil padajícího Čechmánka a ve vlastním oslabení zvýšil na 2:0. Domácí znervózněli, ale zjistili, že osobními souboji se zápas nevyhrává a boxerskými vložkami také ne. Pardubice si po taktickém a disciplinovaném výkonu ve zbytku zápasu odvážejí z Valašska body.

Ohlasy po utkání

Zdislav Tabara (HC Slovnaft Vsetín): „Věděli jsme, že to bude těžký zápas. Nevěděli jsme ale, že tak moc. Nejvíc sil nás stál přechod z útočné modré čáry, důrazná a těsná obrana Pardubic. Soupeř vyhrál zcela zaslouženě, podal kolektivní výkon a nám chyběla patřičná jiskra.“

Miloš Říha (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Jsem rád, že jsme poprvé v historii extraligy porazili Vsetín na jeho ledě, čehož jsme dosáhli hlavně disciplinovaným výkonem. Byli jsme rozhodně lepší, hlavně v obranné fázi, nepustili jsme Vsetín do tlaku, pod kterým se proti němu nedá hrát. Využili jsme, na rozdíl od domácích, dvě gólové šance.“

Zápasy v sezóně

1. kolo, 8. 9. 1998
VSE - PCE
0:2
14. kolo, 18. 10. 1998
PCE - VSE
2:4
27. kolo, 6. 12. 1998
VSE - PCE
2:0
40. kolo, 2. 2. 1999
PCE - VSE
2:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 60 0 26 0
Obránci G A +/- TM
Jiří Malinský 0 1 2 0
Petr Jančařík 0 0 1 2
Alexandr Cypljakov 0 0 1 0
Tomáš Pácal 0 0 0 6
Pavel Kříž 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jaroslav Kudrna 2 0 2 12
Tomáš Martinec 0 1 1 2
Stanislav Procházka 0 0 1 2
Michal Mikeska 0 0 1 0
Tomáš Blažek 0 0 0 2
Jiří Jantovský 0 0 0 0
Pavel Kábrt 0 0 0 0
Martin Koudelka 0 0 0 0
Patrik Rozsíval 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube