14.10.2005
Jan Hrabal

Moeller na Karlovy Vary nestačil

Tři inkasované branky při přesilovkách domácího mužśtva rozhodly o prohře HC Moeller Pardubice na ledě Karlových Varů. Hosté se ujali zásluhou agilního Rolínka vedení ve 4. minutě 1:0, dokázali vyrovnat i následné otočení stavu domácím celkem. Ve třetí třetině ale nedokázali odpovědět na trefy obránců Dubna a Řezníčka, kteří posunuli Energii vstříc třem bodům.

Tipsport extraliga, 14. kolo, pátek 14.10.2005, Zimní stadion Karlovy Vary

Karlovy Vary

Dynamo Pardubice

4:2
1:1, 1:1, 2:0
Branky a nahrávky: 9:21 J. Řezníček (Milan Procházka, Bednařík), 27:27 Ptáček (J. Řezníček, Alinč), 44:18 Duben (Kumstát, Skuhravý), 54:12 J. Řezníček (Ptáček, Košťál) – 3:43 Rolínek (Mikeska), 35:34 Rolínek (Kolář). Rozhodčí: Smeták – Čech, Chytil. Vyloučení: 3:7, navíc Snopek, Mikeska oba 10 min., Tvrdík (všichni Pardubice) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:0. Diváci: 3450. Střely na branku: 35:36. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2.
Karlovy Vary: Mensator – Duben, Ptáček, J. Řezníček, J. Polák, Ustrnul, Němec – Dvořák, Hurtaj, A. Nedorost – Pavelek, Alinč, Selingr – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Milan Procházka, Pech, Bednařík. Trenéři: Zdeněk Venera, Václav Baďouček a Pavel Kněžický.
Dynamo Pardubice: M. Růžička – Snopek, Čáslava, Novotný, Kántor, Linhart, Mudroch, Havíř, Vágner – Mrázek, Klouda, Hlinka – Kolář, Mikeska, Rolínek – Tvrdík, Koukal, Lubina – Cetkovský, Šeda, Korhoň. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.

Komentář

Výborný vstup do utkání

Po klidnějším začátku do zápasu lépe vstoupil hostující Moeller, který poprvé ohrozil pozici karlovarského brankáře Lukáše Mensatora ve 3. minutě zásluhou rázné střely Cetkovského z pravého kruhu. O minutu později se pardubická lavička poprvé zaradovala. Mikeska pěknou přihrávkou vyzval ke skórování Tomáše Rolínka, který sám před brankářem Energie nelenil: v klidu si jej položil, objel ho a do téměř poloprázdné branky zasunul puk – 0:1.

Domácí hokejisté se osmělili až po inkasované brance, kdy začali vážněji ohrožovat Martina Růžičku, jenž nahradil zraněného Jána Lašáka. Nedorostovu střelu v 5. minutě vytěsnil nad branku, s následným pokusem Dvořáka si poradil správně nastavenou vyrážečkou.

V 10. minutě ale mladý brankář nestačil na obránce Josefa Řezníčka, jenž si najel na přihrávku od Milana Procházky a podél tyče překonal pardubického brankáře – 1:1.

Karlovy Vary zůstávaly při útočné chuti, vyrovnávající branka jim pomohla. V nebezpečné šanci pro Moeller se ocitnul Milan Procházka, který bekhendem ohrozil Růžičku a nakonec propasíroval puk za brankovou čáru. Sudí Smeták po konzultaci se svým kolegou u videa se rozhodl branku neuznat pro postavení hráče v brankovišti.

První dějství zakončila aktivní hra domácí Energie, která několikrát nebezpečně vystřelila směrem na pardubickou branku. Pech trefil pouze tyčku, Hurtajův pokus chytil Růžička a Bednařík v předposlední minutě netrefil z jasné šance branku.

Útočná partie pokračovala i ve druhé třetině

Druhá třetina přinesla oboustranně ofenzivní podívanou, která se musela poměrně slušně zaplněnému karlovarskému stadionu líbit. Ve 25. minutě se do střely opřel obránce Řezníček, jímž vyslaný puk orazítkoval tyčku. Vzápětí na druhé straně musel zasahovat obratný Mensator proti střele Michala Mikesky.

Ve 26. minutě byl vyloučen za hákování obránce HC Moeller Pardubice Petr Mudroch, o minutu později putoval za katr útočník Petr Koukal za vysokou hůl. Domácí dokázali šest vteřin před vypršením Mudrochova trestu výhodu gólově zužitkovat. Řezníček nabil Ptáčkovi, který střelou od modré trefil k pravé tyči Růžičky přesně – 2:1.

Východočeši po inkasované brance vrhli své síly do útoku. A hned se musel Lukáš Mensator častěji ohánět. Lubinovu střelu ze střední vzdálenosti vyrazil betonem, v polovině zápasu musel ramenem likvidovat nebezpečnou příležitost Miroslava Hlinky a o dalších pár momentů později poznal tvrdost střely Roberta Kántora.

Zaslouženého vyrovnání se Moeller dočkal ve 36. minutě po pěkné akci Tomáše Rolínka. Hbitý pardubický útočník si od mantinelu najel až před Mensátora, pod jehož chrániči dokázal dostat puk za brankovou čáru – 2:2.

Po pardubickém vyrovnání se hra zklidnila a zvolnila. Do přestávky zaujala karlovarské fanoušky pouze střela Alinče z prostoru mezi kruhy, jež ale skončila po teči v hledišti.

Karlovarské přesilovky zhatily naděje na bodový zisk pro HC Moeller

Třetí třetinu opanovala domácí Energie. Pardubičtí hokejisté doplatili na častá vylučování, která dokázali Karlovarští ztrestat. Poprvé ve třetí třetině byl vyloučen obránce Tomáš Linhart za hákování, když se pokoušel zastavit unikajícího Alinče. Domácím stačilo pětatřicet sekund – nahození Miroslava Dubna skončilo až v síti Martina Růžičky – 3:2.

Hostům mohla pomoci přesilovka o pár minut později, když za nedovolené bránění musel opustit hrací plochu na dvě minuty Andrej Nedorost za nedovolené bránění. Hra pěti proti čtyřem ale trvala pouze 31 vteřin. Za držení vyfasoval dvě minutky Mikeska, za nesportovní chování navíc vyinkasoval ‚panenku‘ obránce Snopek.

V polovině třetího dějství dostal Michal Tvrdík trest pět minut plus do konce za nesportovní chování. To ale nebylo všechno. V čase 52:29 putoval na trestnou lavici Mrázek a Karlovy Vary měly možnost plné minuty luxusní přesilovky pěti proti třem.

Tu využil v čase 54:12 obránce Řezníček, jenž podruhé v zápase propálil od modré brankáře Růžičku – 4:2.

Pardubice už nedokázaly alespoň snížit dvougólovou ztrátu a vrátit se tak do zápasu, jehož konec se odehrával ve velmi zjitřené atmosféře. V 57. minutě se poprali Pavelek a Kolář, v poslední minutě se zase strhla mela u brankáře Mensatora.

Po vítězství ve Zlíně se druhé utkání na venkovním kluzišti Moelleru nevyvedlo. Možnost vybojovat tři body mohou pardubičtí hokejisté již tuto neděli, kdy pojedou na opačný konec republiky – do Vítkovic. Zápas v ostravské ČEZ Areně začíná v 17.00.

Ohlasy po utkání

Václav Baďouček (Karlovy Vary): „Do utkání jsme vstoupili zakřiknutě a vlastně jsme čekali, až nám Pardubice dají gól. Pak se hra vyrovnala, podařilo se nám dát dva góly, ale poté jako bychom se báli Pardubice porazit. Pomohla nám nedisciplinovanost hostujícího mužstva. Útočníci měli dnes dovolenou, tak je zastoupili obránci. Letos to byl nás nejlepší domácí zápas, v běžné hrací době Karlovy Vary Pardubice dlouho neporazily. Naposledy v roce 1999.“
Vladimír Martinec (Pardubice): „Zápas jsme nezačali špatně. První třetinu jsme odehráli velice slušně a na tomto základě se dalo něco udělat. Ale vlastní nedisciplinovaností jsme si utkání prohráli.“

Zápasy v sezóně

1. kolo, 10. 9. 2005
PCE - KVA
2:1
14. kolo, 14. 10. 2005
KVA - PCE
4:2
27. kolo, 25. 11. 2005
PCE - KVA
4:1
40. kolo, 13. 1. 2006
KVA - PCE
2:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 31 4
Obránci G A +/- TM
Robert Kántor 0 0 2 0
Andrej Novotný 0 0 2 0
Jan Snopek 0 0 0 10
Tomáš Linhart 0 0 0 4
Petr Mudroch 0 0 0 2
Petr Čáslava 0 0 0 0
David Havíř 0 0 -1 0
Martin Vágner 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Rolinek 2 0 2 0
Michal Mikeska 0 1 2 12
Jan Kolář 0 1 2 2
Michal Tvrdík 0 0 0 25
Petr Koukal 0 0 0 2
František Mrázek 0 0 0 2
Miroslav Hlinka 0 0 0 0
Peter Klouda 0 0 0 0
Ladislav Lubina 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 -1 0
Lubomír Korhoň 0 0 -1 0
Jan Šeda 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube