27.03.2024
Redakce, foto: Ronald Hansel

Sezonu bych i přes složitá období hodnotil kladně, ohlíží se kapitán Daniel Burda

Pardubičtí junioři, na rozdíl od svých mladších klubových kolegů, do semifinále neproklouzli. Ve čtvrtfinále jim ve čtyřech zápasech vystavil stopku Třinec – vítěz dlouhodobé části. „Měli jsme sem tam i těžší období, ale dokázali jsme se zvednout a jít dál, takže v závěru bych tuhle sezónu hodnotil kladně,“ říká kapitán Daniel Burda.

Když se to vezme celé od začátku, tak juniorka Dynama v základní fázi poměrně pravidelně střídala dobré zápasy s těmi horšími, což ji nakonec vyneslo „až“ na páté místo skupiny Východ. Nejstarší mládežnická kategorie Dynama zaostala za Vítkovicemi o pouhé dva body, to znamenalo, že si play off ještě nezajistila a musela se do něj probojovat až přes nižší skupinu, což se nakonec následně s předstihem a velkým bodovým náskokem na druhou Plzeň podařilo. „Zprvu jsme byli hodně zklamaní, protože naším cílem bylo dostat se do vyšší skupiny, hrát s lepšími týmy a mít jisté play off. To se nám ale bohužel nepovedlo,“ hlásí útočník Burda.

Jenže se nakonec ukázalo, že to nemuselo být úplně na škodu… „S odstupem času to asi vnímám tak, že kdybychom postoupili výš, tak bychom měli prostě lepší los na týmy do play off. Na druhou stranu musím uznat, že to, že jsme šli do play-off jako lídr z nižší skupiny s několika výhrami v řadě, nám určitě trochu pomohlo,“ vnímá tuto výhodu čerstvě dvacetiletý útočník. I to nejspíš juniorům pomohlo ke zdolání Vítkovic v předkole play off.

Ve čtvrtfinále však na Východočechy čekal možná ten vůbec největší favorit na titul. Třinečtí Oceláři skončili druzí v základní části a poté ovládli vyšší nadstavbu. Pardubice na ně nestačily v poměru 1:3 na zápasy. „Třinec patří dlouhodobě k nejlepším týmům ligy a tenhle status má zaslouženě, protože i tuhle sezónu byli jejich hráči kvalitně připraveni,“ oceňuje pardubický kapitán soupeře.

A v jakém aspektu hry soupeř nejvíc vynikal? „První dva zápasy nebyly z naší strany úplně nejlepší, dělali jsme hodně chyb a soupeř nás za ně také slušně potrestal – v tom bych viděl jejich největší sílu,“ vypíchl důvod neúspěchu Dynama. „V následujících dvou zápasech jsme dokázali, že jako tým můžeme hrát s jakýmkoli soupeřem vyrovnaný hokej, ale nestačilo to,“ dodává po domácím vítězství 5:4 v prodloužení a rozhodující prohře 2:6.

Junioři neprožili vůbec snadnou sezonu nejen z výsledkového hlediska, ale také z toho důvodu, že v průběhu sezony muselo dojít k vynucené změně na postu hlavního trenéra. Tehdejšího kouče Davida Havíře, kterého si vybral Richard Král jako asistenta v Mladé Boleslavi, nově zastoupil Jakub Venc z Jihlavy. „Abych pravdu řekl, tak se toho zas tak moc nezměnilo. Samozřejmě jsme si na nové vedení chvíli zvykali, ale ten cíl byl stále stejný – vyhrávat. Jak David Havíř, tak Jakub Venc jsou fajn trenéři, kteří si dokáží na ledě udělat pořádek. Oba dva nás posunuli zase o kousek dál a já i kluci jsme jim za to vděční,“ oceňuje trenéry Daniel Burda.

A nebyla to jediná změna, ta další se dotkla samotného Burdy, ze kterého se v průběhu ročníku stal nově kapitán. „Pro mě osobně to byla velká změna, a to hlavně z toho důvodu, že jsem cítil mnohem větší zodpovědnost vůči týmu. Člověk by si řekl, že se tím vlastně nic moc nezmění, ale musím říct, že jsem to mezi klukama pocítil. Moje role byla v týmu prostě rázem jiná,“ přibližuje Burda detaily o svém povýšení.

Několika překážkami ovlivněná sezona juniorů tak skončila ve čtvrtfinále. „Samozřejmě, že jsme chtěli dojít mnohem dál. Tým jsme na to měli kvalitní a byli jsme i dobře připravení, ale bohužel takový je hokej,“ uzavírá.