29.01.2024
Redakce

Noví členové Dynastie Dynamo: Jan Iserle

​Doc. MUDr. Jan Iserle, CSc. je jedním ze čtyř legend pardubického hokeje, kteří byli v rámci druhého ročníku Dne D oceněni a zároveň se stali členy Dynastie Dynamo - společenstvím osobností, které se významným způsobem zasadili o rozvoj pardubického hokeje či budování jeho věhlasu v Česku i zahraničí. Přečtěte si medailonek primáře Jana Iserleho.

Jan Iserle se narodil 15. října 1919.

Emeritní primář očního oddělení nemocnice v Pardubicích a pardubický rodák promoval v roce 1947. Původně směřoval k patologické anatomii, ovšem záhy jeho zaměření doznalo zásadní změny, když byl „zapůjčen“ na nově budovanou oční kliniku v Hradci Králové. V roce 1955 přesídlil do Brna. Stal se zástupcem přednosty. Jezdil také pracovat na Slovensko, operoval ve Vojenské nemocnici v Bratislavě.

V roce 1961 se vrátil do Pardubic a stal se primářem očního oddělení pardubické nemocnice. Přinesl nové léčebné a operační metody. Byl členem týmu, který v tehdejším Československu implantoval jako první umělé nitrooční čočky. V pardubické nemocnici pracoval do roku 1996, poté přešel do privátní ordinace.

Se sportem začal před válkou jako fotbalista Explosie Semtín. Byl jedním ze zakladatelů hokejového klubu Rapid Pardubice, s hokejem se seznamoval na zamrzlém „Maťáku“. V roce 1975 nastoupil do hokejového výboru jako předseda zdravotní komise. Tuto činnost vykonával do konce sezony 1983/84. Nadále však s klubem zůstával v úzkém kontaktu.

Z jeho hokejových vzpomínek vybíráme: „Na počátku 30. let minulého století jsem šel na gymnázium a setkal se s Bohuslavem Rejdou, kterého jsme také přitáhli na led s brankářem Josefem Němečkem a Josefem Novákem, pozdějším hráčem a trenérem Tesly. Postupně se přidal Míla Mejzlík a další hráči, kteří se zapojili do naší hokejové party. Pak nás ta nová generace po Weissovi přetáhla na led Rapidu. To bylo hřiště na zahradě domu „Na Haldě“, dnešní ulice Krpatova a Holubova. Vedle pak vzniklo kluziště Rapidu. Jedním ze zakladatelů byl Dopita, jeho táta byl tesař. Ten udělal dokola z prken malé mantinely, okolo kterých byly kupy sněhu. Když jsme byli rozjetí a nestačili zahnout, přeskočili jsme prkno a končili ve sněhu. To byla příjemná záchrana, když se nestačilo zabrzdit. Tam se pak objevili další pozdější výborní hokejisté – Danda, Ráliš a další. V té době již existovaly dva kluby – Rapid a LTC Pardubice.“

Jan Iserle se bohužel ceremoniálu nemohl ze zdravotních důvodů zúčastnit. Pardubickým fanouškům přesto poslal vzkaz: