05.09.2007
Jan Hrabal, fotografie Luboš Lang

Hokejové Pardubice chtějí bavit fanoušky a uhájit čelní místa

S přáním obhájit alespoň pozice z minulé sezony vstoupí hokejisté HC Moeller Pardubice do nového extraligového ročníku. Východočeši zvládli přípravu výborně – vyhráli letní hokejový pohár Tipsport Hockey Cup. I fanoušci se na novou sezonu těší, v předprodeji zmizí možná i 7000 permanentek. „Domácí sezona“ začne ale později, první zápas v dostavěné ČEZ Areně sehraje Moeller až v polovině října. „Už se všichni moc těšíme, až to příští týden v pátek vypukne. V nové sezoně chceme hlavně bavit naše skvělé fanoušky,“ prohlásil na předsezonní tiskové konferenci předseda představenstva HC Moeller Pardubice Ondřej Heřman.

Minulou sezonu braly hokejové Pardubice jako reparát za předešlou, kdy Moeller nepostoupil do play off. Letos chtějí Východočeši dobýt minimálně podobné pozice. „Celému klubu přeji hodně úspěchů, aby obhájil vynikající postavení z minulé sezony,“ pronesl Alexandr Krejčíř, místopředseda představenstva HC Moeller Pardubice a první náměstek primátora města Pardubic.

„Dosavadní spolupráci hodnotíme pozitivně jak z pohledu komunikace s klubem, fanoušky, atmosféry utkání. Na každý zápas chodí desítky, možná stovky našich zákazníků,“ řekl Michal Reiner, marketingový manažer společnosti Moeller Elektrotechnika, podle něhož obě strany (hokejový klub i společnost) mají zájem o prodloužení vzájemné spolupráce a jednají o něm již s výrazným předstihem.

„Každý má za cíl zlato, i já chtěl bych chtěl triumf v české extralize okusit. Roli favorita přijímáme, chceme ale jít cestou postupné práce,“ vyhlásil kouč Miloš Říha. V této sezoně také půjde o postup do hokejové Ligy mistrů, kam přímo postoupí vítěz extraligy a do předkola nejlepší tým po skončení základní části.

„Je to motivace pro klub, hráče i trenéra. Jde o mezinárodní scénu, bude se tvořit něco nového, i když to nebude asi tak velké jako ve fotbale. Bylo by skvělé jezdit po stadionech, kde bude třeba patnáct tisíc diváků,“ doplnil trenér.

Kapacita dostavěné arény? Minimálně 10 194 míst

Pardubice nečeká snadný vstup do sezony. Prvních jedenáct zápasů z důvodu dostavby ČEZ Areny Pardubice sehrají na venkovních stadionech. To tu ještě nikdy v historii extraligy nebylo, to je velká neznámá a zároveň výzva. Start do soutěže bývá důležitý.

„Jestli to byla nevýhoda, to se ukáže až na konci soutěže. Každopádně si to u nás někdo nezkusil, ale my na tomto dlouhodobě pracujeme, abychom uspěli. Vzhledem k této dlouhé sérii bude volit taktiku, dopravu na zápasy a další věci,“ řekl trenér Miloš Říha, trenér HC Moeller Pardubice.

„I po systémové stránce jsme připraveni na tuto sérii. Myslíme na to, nevíme, co nás přesně čeká, protože nikdo z nás takhle dlouho venku nehrál,“ připojil kapitán pardubických hokejistů Miroslav Hlinka.

Zpoždění domácích zápasů je z důvodů dostavby ČEZ Areny. Ta po svém dokončení pojme více než deset tisíc diváků. „Míst bude víc než 10 194, které už zaznělo. Stále místa dopočítáváme,“ řekl generální manažer HC Moeller Zbyněk Kusý.

ČEZ Arenu Pardubice přestavuje společnost GEOSAN GROUP. „Náklady se pohybují mezi 120 a 130 miliony korun, z nichž 90 až 100 milionů korun zaplatí hokejový klub. HC Moeller Pardubice získá to, co potřebuje. Dostavěnou halu bude splácet hokejový klub, přestože se v hale konají i jiné akce – hrají zde basketbalisté, futsalisté, florbalisté, konají se zde výstavy a koncerty,“ podotkl Ondřej Heřman.

V dostavěné hale bude rozšířena proslulá jižní tribuna směrem na západ, dále přibudou nové řady pro sedící diváky a sky boxy. „Zde platí jednoduchá rovnice – kdyby nebylo sky boxů, nebyla by rekonstruovaná hala. To je bonus, za který získáme peníze na splácení,“ pokračoval předseda představenstva HC Moeller Pardubice.

Úlevy z nájmu mají jen mládežnická družstva

První etapa přestavby ČEZ Areny proběhla v roce 2001. Od tohoto roku zaplatil hokejový klub za nájem 94 168 253 korun. „Jsme jediný sport v Pardubicích, který platí. Všechno, co stavíme, si zaplatíme. Vlastníkem haly je Městský rozvojový fond Pardubice, ten si vzal úvěr, jež klub zaplatí zvýšeným nájemným,“ řekl Ondřej Heřman.

Dostavba ČEZ Areny zlepší podmínky nejen hokejistům. „Ve staré hale chyběly sklady, palubovka pro sálové sporty byla třeba venku. Dostavba parádně vylepší zvuk, který se nebude ztrácet. To poznáte, jen co prvně sednete do hlediště,“ doplnil prezident pardubického hokejového klubu.

Profesionální hokejisté HC Moeller Pardubice platí řádný nájem. „Určité úlitby jsou pro mládežnická družstva, která mají led prakticky zdarma. Všechny mládežnické týmy v Pardubicích dostávají dotace. Chtěl bych se ještě krátce vyjádřit k nedávné reportáži v České televizi, která se mě dotkla, kde někteří zastupitelé tvrdili, že dostavba je volební kampaní,“ připojil se Jaroslav Kňava, místopředseda představenstva HC Moeller Pardubice a člen Rady města Pardubic.

„Jeden z těchto zastupitelů hlasoval pro dostavbu, druhý se nechal vyfotografovat v pardubickém dresu v rámci předvolební kampaně na plakáty. Chci to s nimi řešit, protože to je devastace práce. Reportáž v České televizi považuji za tendenční, primátor města byl v polovině věty useknut. Toto se mě dotýká,“ prohlásil Jaroslav Kňava.

„Třicet pět milionů, které platí Městský rozvojový fond má své opodstatnění. Teď aréna bude skutečně plnohodnotnou arénou se vším všudy,“ doplnil Alexandr Krejčíř.

První zápas doma sehrají Pardubice 16. října se Zlínem

Majoritním vlastníkem HC Moeller Pardubice se v roce 1999 stalo město Pardubice. Tento a rok 2001, kdy proběhla první etapa přestavby ČEZ Areny, se podle Ondřeje Heřmana staly důležitými mezníky v historii pardubického hokeje.

„Je to základ kvalitního hokeje, fanoušci mají v ČEZ Areně kvalitní zázemí. V roce 2001 byla hala dostavěna ze zimního stadionu z roku 1955. Rozpočet 350 milionů korun byl ale vyčerpán, proto se západní část zakonzervovala,“ vysvětlil prezident pardubického hokejového klubu.

Podle něj ale byly podmínky v aréně pro další rozvoj klubu již nevyhovující. „Neměli jsme co prodávat,“ prohodil. „Proto nyní doděláváme původní projekt. Hokejový klub jako jeden z malá platí nájem, aby mohl hrát extraligu.“

První domácí zápas v nové sezoně by HC Moeller měl sehrát 16. října 2007 s RI Okna Zlín. „Máme písemně sjednáno se společností GEOSAN, že šestnáctého se bude hrát,“ ujistil Ondřej Heřman. Navíc již 3. října zahájí sehrají zápas v ČEZ Areně basketbalisté BK Synthesie Pardubice a v závěru měsíce září se v aréně uskuteční výstava Moderní gastronomie 2007.

V rozpise extraligy ale datum prvního zápasu figuruje datum 9. října 2007 a zápas HC Moeller Pardubice – HC Vítkovice Steel. „Ještě není uzavřena písemná dohoda s Vítkovicemi na přesunu,“ pronesl Zbyněk Kusý. „Ostatní přesuny jsou řádně nahlášeny, věřím, že i Vítkovice nám vyjdou vstříc, stejně jako my jsme jim vyšli vstříc v minulých sezonách. Pokud ne, tak o přeložení rozhodne ředitel ligy Stanislav Šulc.“

Majitelé permanentek budou mít vstup na první dva zápasy po skončení základní části zdarma

Přestože extraliga začne v ČEZ Areně později, už nyní jasné, že Východočeši se mohou spolehnout na podporu plné arény v domácích zápasech. Přes zvýšení cen vstupného a permanentek byl opět překonán rekord v počtu prodaných sezonních vstupenek.

„Máme tu určitý záměr v budoucích letech vyprodat všechny kategorie k sezení přes permanentní vstupenky,“ uvedl generální manažer.

A majitelé abonentek se mohou těšit na další výhody. Tou nejpodstatnější je, že každý majitel permanentky bude mít volný vstup na první dvě utkání čtvrtfinále, respektive předkola play off. Toto opatření schválilo v pondělí představenstvo HC Moeller Pardubice jako kompenzaci za snížení počtu domácích utkání po vyloučení Vsetína z nejvyšší hokejové soutěže.

„Dále každý majitel permanentky obdrží jako dárek mini dres do auta zdarma, oficiální DVD ze sezony 2006/2007, kupón do sázkové kanceláře Tipsport, slevu na koupi druhého díle knihy Historie pardubického hokeje, která bude obsahovat spoustu statistických informací. Majitelé permanentek budou zařazeni do soutěže o exotický zájezd, víkendovou zápůjčku luxusního automobilu, nebo mohou vyhrát sportovní oblečení značky Replay,“ doplnil Zbyněk Kusý s tím, že prvních 1500 fanoušků, kteří si koupí vstupenku na první domácí utkání se Zlínem obdrží zdarma DVD z minulé sezony.

Alexandr Hylák a Vladislav Koutský se budou na začátku sezony střídat

Pardubice vstoupí do nové sezony s širším kádrem. Ten čítá celkem 31 jmen: 4 brankáři, 10 obránců a 17 útočníků. „Čeká nás velice dlouhá a náročná sezona, proto je náš kádr rozšířen,“ vysvětlil Miloš Říha. Moeller totiž bude český hokej reprezentovat na Spenglerově poháru.

„Ještě máme týden na vyladění formy, snad se to podaří. Zodpovědně k tréninku přistupují noví i stálí hráči. Mladí jim mohou konkurovat, to je důležité. Ve čtyřech pětkách máme silný kádr, budeme ale dávat i hráče do Hradce Králové a Vrchlabí,“ pokračoval pardubický trenér.

Toho mrzí zranění. Mimo hru jsou v tuto chvíli brankář Ján Lašák, obránce Jan Snopek a útočníci Peter Pucher s Janem Kolářem. „Jánko půjde do čtrnácti dnů na led, kdy jej nasadíme do branky, se rozhodneme podle jeho pocitů, do ničeho ho nebudeme tlačit,“ prohlásil Miloš Říha.

„Peter Pucher již začal trénovat, v pátek by proti Třebíči měl sehrát první zápas, u Honzy Snopka je absence maximálně na týden, on má, jak všichni dobře víme, práh bolesti úplně někde jinde. Jan Kolář se dostane na led až kolem Vánoc, takže do zápasů bude moci naskočit až v únoru,“ doplnil pardubický trenér.

Ten pro první zápasy, kdy ještě bude absentovat Ján Lašák, bude počítat s brankářskou dvojicí Alexandr Hylák – Vladislav Koutský. „Budeme je střídat, jako jsme to dříve dělali, když tu byli Libor Barta a Dušan Salfický. S tím nebude problém,“ uzavřel pardubický trenér s tím, že vždy druhý brankář pojede chytat za prvoligový Hradec Králové.

Soupiska HC Moeller Pardubice a. s. pro sezonu 2007/2008

Brankáři
Ján Lašák
Alexandr Hylák (střídavý start Hradec Králové)
Vladislav Koutský (střídavý start Hradec Králové)
Martin Růžička (střídavý start Mladá Boleslav)

Obránci
Martin Čech
Jan Snopek
Aleš Píša
David Havíř
Marek Posmyk
Martin Richter
Michal Šeda (střídavý start Hradec Králové)
Tomáš Linhart (střídavý start Hradec Králové)
Jan Kolář (střídavý start Hradec Králové)
Jakub Nakládal (střídavý start Vrchlabí)

Útočníci
Petr Sýkora
Miroslav Hlinka
Tomáš Rolinek
Zdeněk Ondřej
Libor Pivko
Radovan Somík
Peter Pucher
Tomáš Blažek
Michal Tvrdík
Petr Koukal
Jan Kolář
Dušan Andrašovský
Jiří Cetkovský (střídavý start Hradec Králové)
Jan Starý (střídavý start Hradec Králové)
Michal Klejna (střídavý start Hradec Králové)
Tomáš Zohorna (střídavý start Hradec Králové)
Daniel Rákos (střídavý start Hradec Králové)