05.09.2007
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Tatínek Rolinek vstřelil branku. Malý Tomášek bude spát s pukem

Včerejší zápas HC Moeller Pardubice – HC Energie Karlovy Vary. Čas 12:35. Tomáš Rolinek se rychle orientuje před karlovarskou brankou a posílá touš do sítě. 1:0! Krátce poté přijíždí Petr Sýkora k hlavnímu rozhodčímu Milanu Minářovi s prosbou, zda by mu přenechal puk, který se ocitl v síti Energie. A ihned jej pardubický snajpr odjíždí vrátit střelci úvodního branky zápasu. „Ve čtvrtek večer se mi narodil syn. Tento gól věnuji jemu. Vložím mu kotouč do postýlky a bude s ním spát,“ nadšeně vyprávěl po skončení zápasu Tomáš Rolinek, který je dvojnásobným otcem. Po dceři Denise má malého Tomáška.

Není to sice puk z mistrovského zápasu, ale Tomáš Rolinek se trefil hned v prvním utkání, co se mu narodil druhý potomek. „Tomášek ještě nemůže do ruky nic chytnout, tak mu vložím k nožičkám a nechám mu ho na památku. Až povyroste, tak mu ho seberu, aby si s ním neublížil,“ usmíval se Tomáš Rolinek starší.

Jeho gól otevřel skóre finálového duelu letního hokejového poháru. „Buly padlo na jejich obránce, ale tomu se to zašmodrchalo mezi nohama, nějak se to náhodně dostalo ke mně, já náhodně vystřelil a spadlo to tam. Chtěl jsem trefit branku, bekhendem se to povedlo,“ popsal svou úspěšnou trefu kanonýr HC Moeller Pardubice. „Vyloženě jsem mířil naslepo, puk jsem měl za sebou, tak jsem ho tahal od sebe. Zaplaťpánbůh, že to tam spadlo.“

Hokejový útočník Tomáš Rolinek.

Pardubice sice v zápasy vedly 1:0 zásluhou jeho zásluhou, ale ve druhém dějství zvládly Karlovy Vary nejen srovnat gólový účet zápasu. Zlepšovaly se a chvílemi domácí Moeller přehrávaly. „Druhá třetina nebyla dobrá, soupeř nás zatlačil, dostával se do šancí,“ přiznal Tomáš Rolinek.

„Chvílemi jsme nevěděli, kde nám hlava stojí. Výborně nás napadali v obraně, druhou třetinu jsme překonali, ve třetí jsme sice dostali gól, ale pak jsme si vytvořili šance a dobře, že Miro Hlinka těsně před koncem vyrovnal,“ pokračoval hráč s číslem 60 na dresu.

Pardubicím paradoxně pomohl inkasovaný gól na 1:2 z jejich pohledu. Poté se Moeller uvolnil, jeho útočné manévry byly daleko účinnější a pohlednější. „Nešlo to do té doby, Vary nás překvapily dobrým pohybem, ale to o nich víme. Pak nám nezbývalo nic jiného, než zatnout zuby a vymačkat ze sebe maximum a jít do nich. Naštěstí se to vyrovnalo,“ oddychl si.

Pardubičtí hokejisté díky vyrovnání na 2:2 z hole Miroslava Hlinky vybojovali prodloužení. Do něj vstoupili za nejnevýhodnější situace – v oslabení tří na čtyři.

V čase 59:55 totiž Východočeši hráli v šesti a rozhodčí jejich omyl postřehli. První dvě minuty nastavení tak byly velice krušné.

„Bylo tam špatné střídání. Řekli jsme, abychom to ubránili. Vary umí přesilovky, nezbývalo nám nic jiného, než to ubránit a pak zkusit dát gól,“ podotkl Tomáš Rolinek. To se nepovedlo, Moeller ale nakonec uspěl v samostatných nájezdech.

„Je to sice příprava na novou sezonu, ale je hezké něco vyhrát. Takové vítězství se cení, stoupne nám sebevědomí. Ale nezapomeňme, že to je jen příprava. Pravé zápasy přijdou v extralize,“ dodal sedmadvacetiletý útočník HC Moeller Pardubice.