04.09.2007
Petr Novák, Jan Hrabal

Je tady finále! Pardubice se pokusí vyhrát Tipsport Hockey Cup!

Zhruba před pěti měsíci bojovali o extraligový trůn. Neúspěšně. Nyní mají hokejisté HC Moeller Pardubice další možnost vyhrát – letní hokejový pohár dnes míří do svého finále, ve kterém pardubičtí hokejisté změří dnes od 17.00 hodin síly na chrudimském stadionu s karlovarskou Energií. „Stále je to příprava, i když finále je finále. Určitě ale do zápasu nastoupíme s cílem vyhrát,“ říká před dnešním duelem trenér Miloš Říha. Pardubický kádr nastoupí do tohoto mače bez obránce Jana Koláře, který se vrací na hostování do Hradce Králové a útočníků Lukáše Havla, jemuž skončila zkouška v Pardubicích a Petra Haluzy, ten se také vrací do kádru Královéhradeckých.

„Opustil nás Lukáš Havel, který tady byl na zkoušku. O svých kvalitách nás přesvědčil, ale na jeho úrovni tady máme vlastní hráče. Je proto zbytečné sem brát cizího hokejistu, když stejnou kvalitu máme doma,“ tvrdí pardubický kouč.

„Na hostování do Hradce Králové dále odchází obránce Jan Kolář. Odchází i Petr Haluza, který s námi byl celou přípravu na ledě, ale jeho výkonnost ještě není taková, aby se dostal do základu,“ pokračuje šéf pardubické střídačky.

Zcela jasno není ani ohledně mladých hráčů, kteří určitě zaujali… „Řeší se to stále. Máme schůzku s prezidentem, generálním manažerem a zástupci Hradce Králové. Samotní hráči ještě musí do středy říct, jestli tady zůstanou nebo ne. Potom jim nastíníme, jak s nimi hodláme v sezoně naložit. Tedy do základního kádru, nebo zda využijeme jejich služeb ve spolupráci s Hradcem Králové,“ vysvětluje Miloš Říha.

Naopak jistá je dvojice brankářů pro finálové utkání letní soutěže. Moeller nastoupí s párem Alexandr Hylák – Vladislav Koutský. „Martin Růžička totiž stále doléčuje těžký výron kotníku. Jeho doba léčení bude asi měsíc,“ informuje s tím, že s touto brankářskou dvojici počítá pro začátek extraligy.

V dnešním duelu bude v pardubickém dresu chybět Peter Pucher. „Právě začíná na bruslích, stejně tak jako začíná s rehabilitací. Věřím proto, že se jeho zranění bude rychle léčit a že dožene ztrátu, kterou měl. Má čtrnáct dnů na to, aby nás přesvědčil o tom, že na to má. Do úterního zápasu ale rozhodně nenastoupí,“ prohlašuje Miloš Říha. Naopak by Východočechy měly posílit opory, které v minulém reprezentovaly ve dvojici přátelských utkání s Německem.

Pardubičtí trenéři chtějí do finále s Karlovými Vary poslat co nejúdernější jednotku. Tu ale limitují některá zranění. „Například Jánko Lašák se stále léčí. Sestava ale bude podle možností nejsilnější. Je to přece jenom finále a když jsme se propracovali takto daleko, tak určitě budeme chtít ve finále uspět,“ vyhlašuje.

„Karlovy Vary ale v přípravě dokazují, že se znovu posílily. Mají velké sebevědomí. Je to zarputilé mužstvo, které chce určitě vyhrát. Asi bychom ho mohli i před tímto zápasem favorizovat. Rozhodně měly lepší výsledky v přípravě než my,“ ihned navazuje.

Kromě radosti z vítězství v letní soutěž bude HC Moeller Pardubice bojovat i osm set tisíc korun, což je prémie pro vítězné mužstvo. „Pokud by se to podařilo, tak je to příjemný bonus. Všichni samozřejmě pracujeme za peníze, ale pro nás je to stále příprava. Měli bychom zase ukázat, že Pardubice jsou klubem, který by v takovéto fázi měl usilovat pouze o vítězství. Proto vítězství v poháru přikládáme docela vážnost,“ konstatuje.

Podle Miloše Říhy splnil Tipsport Hockey Cup svůj účel. „V jeho průběhu jsme si vyzkoušeli spoustu hráčů, zápasy se hrály v dobrém tempu a naplno. Pro nás to určitě splnilo to, co jsme od toho očekávali,“ pozitivně hodnotí.

„My jsme měli široký kádr a hráče jsme v zápasech nechávali rotovat. A právě v těch nejtěžších zápasech jsme si chtěli vyzkoušet především mladé hráče. Zkouška by určitě vypadala jinak, kdybychom je postavili proti Přerovu, než když jsme je postavili proti Spartě,“ dodává Miloš Říha, který považuje za výhodu, že finále se hraje v Chrudimi a Východočeši tak nemusí znova cestovat velkou dálku.

HC Energie Karlovy Vary v Tipsport Hockey Cupu

1. kolo, úterý 7. srpna 2007:
HC KLADNO – HC ENERGIE KARLOVY VARY 4:2 (0:0, 2:2, 2:0).
Branky a nahrávky:
22:39 Kalla (L. Procházka), 32:48 Martin Procházka (Patera, Bělohlav), 43:18 Horna (Kalla, Tenkrát), 56:13 Diviš (Gardoň, L. Procházka) – 33:47 Milan Procházka, 39:06 Duben (Hluchý). Vyloučení: 8:9, navíc Kalla (Kladno) 10 minut osobní trest. Využití: 1:1. Diváci: 1000. Střely na branku: 40:38. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2.
HC Kladno: Lev – Ševc, Evan, Pavlas, Štěpánek, L. Procházka, Nádašdi, Trončínský, Růžička – Bělohlav, Patera, M. Procházka – Diviš, Gardoň, Frolík – Tenkrát, Kalla, Horna – Rudovský, Čurilla, Bláha. Trenéři: Zdeněk Müller a Petr Kasík.
HC Energie Karlovy Vary: Sáblík – Dobroň, Mudroch, Němec, Řezníček, Grof, Duben, Hanzlík, Brňák – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Bílek, Kraft, Skladaný – Melenovský, Kristek, Hluchý – Procházka, Pech, Kuběna. Trenéři: Zdeněk Venera, Václav Baďouček a Pavel Kněžický.

2. kolo, čtvrtek 9. srpna 2007:
KLH CHOMUTOV – HC ENERGIE KARLOVY VARY 1:4 (0:0, 0:2, 1:2).
Branky a nahrávky:
46:26 Trefný (Kostourek) – 29:06 Kumstát (Dobroň), 31:30 Procházka (Pech), 44:02 Dobroň (Řezníček), 52:12 Grof (Kristek). Vyloučení: 10:10, navíc Ustrnul (Karlovy Vary) 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:3. Diváci: 1500. Střely na branku: 26:35. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4.
KLH Chomutov: Podolka – Révay, Chatrnúch, Bombic, Trefný, Kolda, Malinský, Šulc, Březina – Boušek, Šíp, Polodna – Jíra, Kostourek, Mikšovic – Jeslínek, Tauš, Havlůj – Ton, Stehlík, Freiberg. Trenéři: Vladimír Kýhos a Vladimír Petrovka.
HC Energie Karlovy Vary: Mensator – Dobroň, Mudroch, Němec, Řezníček, Grof, Duben, Hanzlík, Ustrnul – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Bílek, Kraft, Skladaný – Melenovský, Kristek, Hluchý – Procházka, Pech, Kuběna. Trenéři: Zdeněk Venera, Václav Baďouček a Pavel Kněžický.

3. kolo, úterý 14. srpna 2007:
HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC CHEMOPETROL LITVÍNOV 3:0 (1:0, 1:0, 1:0).
Branky a nahrávky:
1:24 Hluchý (Kristek), 36:11 Košťál (Kumstát), 56:21 Bílek (Skladaný). Rozhodčí: Jebavý – M. Svoboda, Zavřel. Vyloučení: 8:6. Bez využití. Diváci: 1200. Střely na branku: 34:37. Průběh utkání: 3:0.
HC Energie Karlovy Vary: Sáblík – Dobroň, Hanzlík, Mudroch, Duben, Grof, Ustrnul, Řezníček, Němec – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Bílek, Pech, Procházka – Kristek, Kraft, Skladaný – Kuběna, Rumpel, Hluchý. Trenéři: Zdeněk Venera, Václav Baďouček a Pavel Kněžický.
HC Chemopetrol Litvínov: Hübl – Kubát, Punčochář, Vobořil, Gýna, Poživil, Šlégr, Skuhrovec, Hranáč – Reichel, Trávníček, Jánský – Branda, Černý, Lukeš – Bednařík, Jenáček, Rindoš – Bahenský, Machulda, Benda. Trenéři: Jaroslav Hübl st. a Petr Rosol.

4. kolo, pátek 3. srpna 2007:
HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC KLADNO 5:3 (3:2, 2:0, 0:1).
Branky a nahrávky:
2:01 Hluchý (Kristek), 19:11 Mudroch (Skuhravý), 19:40 Řezníček (Bílek), 35:30 Košťál (Mudroch), 38:19 Kuběna (Hanzlík) – 3:13 Gardoň (Nedvěd), 6:30 Nedvěd (Gardoň), 58:04 Růžička. Rozhodčí: Turčan – Bertlík, Šerý. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. Diváci: 550. Střely na branku: 44:43. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 5:2, 5:3.
HC Energie Karlovy Vary: Mensator – Dobroň, Hanzlík, Mudroch, Duben, Grof, Brňák, Řezníček, Němec – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Bílek, Pech, Milan Procházka – Kristek, Kraft, Skladaný – Hluchý, Zucker, Kuběna. Trenéři: Zdeněk Venera, Václav Baďouček a Pavel Kněžický.
HC Kladno: Orct – Pavlas, Štěpánek, Ševc, Nádašdi, Trončinský, Růžička – Nedvěd, Gardoň, Frolík – Horna, Kalla, Kuchler – Rudovský, Čurilla, Diviš – Obdržálek, Kazatel, Bláha. Trenéři: Zdeněk Müller a Petr Kasík.

5. kolo, úterý 21. srpna 2007:
HC ENERGIE KARLOVY VARY – KLH CHOMUTOV 5:3 (0:1, 3:0, 2:2).
Branky a nahrávky:
22:11 Grof (Melenovský), 27:57 Melenovský, 33:28 Němec (Bílek), 52:01 Grof (Melenovský), 53:21 Pech (Brňák) – 11:47 Kolda (Černý), 51:14 Kostourek, 57:24 Kostourek (Trefný). Rozhodčí: Rejthar – Jelínek, Rozlílek. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:2. Diváci: 700. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 5:2, 5:3.
HC Energie Karlovy Vary: Sáblík – Dobroň, Hanzlík, Mudroch, Duben, Grof, Brňák, Řezníček, Němec – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Bílek, Pech, Zucker – Kristek, Kraft, Skladaný – Kuběna, Melenovský, Hluchý. Trenéři: Zdeněk Venera, Václav Baďouček a Pavel Kněžický.
KLH Chomutov: Horčička – Révay, Ťupa, Bombic, Trefný, Chatrnúch, Malinský, Kolda, Černý – Hašek, Šíp, Polodna, Jíra – Kostourek, Mikšovic, Tauš – Charousek, Havlůj, Freiberg – Stehlík, Ton. Trenéři: Vladimír Kýhos a Vladimír Petrovka.

6. kolo, středa 22. srpna 2007:
HC CHEMOPETROL LITVÍNOV – HC ENERGIE KARLOVY VARY 0:3 (0:0, 0:2, 0:1).
Branky a nahrávky:
22:28 Grof (Hluchý), 22:51 Kuběna (Brňák), 45:50 Melenovský (Hluchý). Rozhodčí: Bolina – Bertlík, Rozlílek. Vyloučení: 6:9. Využití: 0:1. Diváci: 580. Střely na branku: 29:38. Průběh utkání: 0:3.
HC Chemopetrol Litvínov: Fiala – Koma, Hranáč, Vobořil, Skuhrovec, L. Poživil, Gýna, Punčochář, Kubát – Kubinčák, Reichel, Maxa – Bahenský, Černý, Trávníček – Jánský, Lukeš, Sklenička – Zima, Rindoš, Bednařík. Trenéři: Jaroslav Hübl st. a Petr Rosol.
HC Energie Karlovy Vary: Mensator – Dobroň, Mudroch, Němec, Zmeškal, Grof, Duben, Hanzlík, Brňák – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Bílek, Kraft, Skladaný – Melenovský, Kristek, Hluchý – Zucker, Pech, Kuběna. Trenéři: Zdeněk Venera, Václav Baďouček a Pavel Kněžický.

Semifinále, úterý 28. srpna 2007:
HC MOUNTFIELD ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC ENERGIE KARLOVY VARY 1:4 (1:0, 0:2, 0:2).
Branky a nahrávky:
0:34 Kůrka (Šimánek) – 37:46 Melenovský (Kristek), 39:43 Hanzlík (Budínský), 50:59 M. Procházka (Skladaný), 59:50 Hluchý (Kristek). Rozhodčí: Šindler – Pešek, Šatava. Vyloučení: 6:10. Využití: 0:1. Diváci: 967. Střely na branku: 45:20. Průběh utkání: 1:0, 1:4.
HC Mountfield České Budějovice: Turek – Gřegořek, Frolo, Toman, Vydarený, Novák, Sičák, Havran, Mucha – M. Hudec, V. Hübl, Brabenec – Sailer, Šimánek, Kůrka – Gulaš, Vak, Květoň – Ferebauer, Mertl, Ježek. Trenéři: Josef Jandač a Milan Černý.
HC Energie Karlovy Vary: Sáblík – Grof, Duben, Němec, Řezníček, Dobroň, Mudroch, Hanzlík, Ustrnul – Melenovský, Kristek, Hluchý – Bílek, M. Procházka, Skladaný – Zucker, Pech, Košťál – Dej, Budínský, Zaťovič. Trenéři: Zdeněk Venera, Václav Baďouček a Pavel Kněžický.

Představení soupeře

HC Energie Karlovy VaryOficiální název klubu: HC Energie Karlovy Vary
Adresa: ZS Dolní Kamenná, 360 05 Karlovy Vary

Internetové stránky: www.hokejkv.cz
E-mail: hokejkv@hokejkv.cz
Telefon a fax: 353 565 545

Rok založení klubu: 1932
Klubové barvy: červená, žlutá a černá
Kapacita stadionu: 4680 míst (1480 k sezení)
Mistr ligy: nikdy
V nejvyšší soutěži: od roku 1995
Názvy klubu: 1949 – Slavia Karlovy Vary, 1953 – Dynamo Karlovy Vary, 1965 – Slavia Karlovy Vary, 1974 – Slavia Pozemní stavby Karlovy Vary, 1990 – HC Slavia Karlovy Vary, 1994 – HC Slavia Becherovka Karlovy Vary, 1996 – HC Becherovka Karlovy Vary, 2002 – HC Energie Karlovy Vary

Prezident klubu: Ing. Ladislav Trubač
Generální manažer: Miroslav Vaněk

Trenér: Zdeněk Venera
Asistenti trenéra: Václav Baďouček, Pavel Kněžický

Poslední zápasy

Sezona Bilance Skóre Základní část Play off
1999/2000 3 – 0 – 0 – 0 – 1 18:10 3:4 4:0 6:3 5:3              
2000/2001 2 – 0 – 2 – 0 – 0 10:7 4:2 1:1 p. 3:3 p. 2:1              
2001/2002 4 – 0 – 0 – 0 – 0 13:3 2:0 5:2 5:1 1:0              
2002/2003 3 – 1 – 0 – 0 – 0 19:7 7:1 5:4 3:2 p. 4:0              
2003/2004 3 – 0 – 1 – 0 – 0 17:8 6:1 4:1 4:3 3:3 p.              
2004/2005 3 – 0 – 0 – 1 – 0 13:6 3:1 2:3 p. 3:2 5:0              
2005/2006 3 – 0 – 0 – 0 – 1 10:8 2:1 2:4 4:1 2:2              
2006/2007 2 – 1 – 0 – 0 – 1 13:8 4:1 2:3 4:2 3:2 sn              

Okénko do historie

Pardubice – Karlovy Vary Doma Venku CELKEM
Výhry Pardubic 16 13 29
Výhry Karlových Varů 3 2 5
Nerozhodná utkání Pardubice – Karlovy Vary 3 5 8
CELKEM odehraných utkání     42

Zajímavosti ze vzájemné historie

Zajímavost Hodnota
Nejvyšší výhra Pardubic Karlovy Vary – Pardubice 1:7 (2002/2003)
Nejvyšší výhra Karlových Varů Karlovy Vary – Pardubice 4:0 (1999/2000)
Nejvyšší remíza Karlovy Vary – Pardubice 6:6 (1953/1954)
Nejvíce branek v jednom utkání Karlovy Vary – Pardubice 6:6 (1953/1954)
Nejméně branek v jednom utkání Karlovy Vary – Pardubice 0:1 (2001/2002)
„Celkový“ výsledek Pardubice – Karlovy Vary 146:84
„Průměrný“ výsledek Pardubice – Karlovy Vary 3,48:2,00
Průměrný počet gólů na utkání Pardubice – Karlovy Vary 5,48
Poslední zápas Karlovy Vary – Pardubice 2:3 s. n. (30. ledna 2007)