01.05.2018
Jan Hrabal

Dynamo rozvážně buduje kádr pro novou sezonu

PARDUBICE — Hokejový kalendář se o půlnoci na Svátek práce překlopil do nové sezony 2018/2019. V té minulé Dynamo obsadilo pěkné šesté místo, v příštím ročníku chce nadále bavit fanoušky snaživým hokejem a procpat se do vyřazovacích bojů.

„Uplynulý ročník hodnotíme jako úspěšný, nicméně už se jedná o minulost a již delší dobu pracujeme na tvorbě týmu pro ten nadcházející. Oproti loňsku neplánujeme tak početné zásahy, neuvažujeme ani o try outu v tak širokém měřítku. Platí, že chceme do A týmu zabudovávat naše odchovance, řada juniorů se tak zapojí do letní přípravy,“ řekl předseda představenstva a generální manažer Dušan Salfický.

Níže uvedený výčet hráčů není úplnou soupiskou Dynama. „Stejně jako vloni postupujeme velmi obezřetně. Jsme limitováni finančními prostředky, proto si nesmíme dovolit, abychom se v našem výběru mýlili. Vloni se nám tento opatrný a přitom prozíravý postup vyplatil,“ nechal se slyšet.

Brankáři

Nejvíce utkání v minulé sezoně odchytala dvojice Ondřej Kacetl ­– Milan Klouček. Právě na tento pár bude Dynamo vsázet i v novém ročníku. „Po drtivou většinu sezony byli oba brankáři oporami našeho týmu, jsme rádi, že jsme s nimi již dříve uzavřeli víceleté kontrakty a máme tento post kvalitně pokrytý. Naopak u nás nebude pokračovat Martin Růžička, kterému děkuji za odvedené služby pro pardubický hokej,“ řekl Dušan Salfický s tím, že brankářský triumvirát doplní talentovaný Tomáš Vlk, který má zkušenosti z mládežnických reprezentací do šestnácti, sedmnácti a osmnácti let.

Obránci

Z hráčů stávajícího kádru mají podepsané smlouvy s Dynamem Josef Hrabal a Marek Trončinský. Oba zkušení zadáci mají ve svých smlouvách časově omezené klauzule upravující jejich případné uvolnění do zahraničí. „Počítáme s nimi jako základy naší defenzívy. Pokud by se stalo, že by nás opustili, jsme připraveni je okamžitě nahradit,“ nechal se slyšet Dušan Salfický.

Ještě před odletem do zámoří podepsali nové smlouvy zadáci Jacob Cardwell, Rhett Holland a Ty Wishart. „Všichni tři nás přesvědčili, navíc perfektně zapadli do party v kabině. Očekáváme od nich v nové sezony růst výkonnosti a že budou oporami týmu,“ poznamenal šéf klubu s tím, že Dynamo může do nové sezony počítat i s Karlem Nedbalem, jenž v minulém ročníku hostoval v Třebíči.

V nové sezoně by nadále měl oblékat dres zkušený Petr Čáslava. „U Petra není co řešit, počítáme s ním, detaily smlouvy ladíme,“ poznamenal Dušan Salfický s tím, že v týmu by měl pokračovat i Jan Ščotka: „S Honzou a jeho agentem jsme domluveni na parametrech kontraktu, věřím, že smlouvu podepíšeme v nejbližších dnech.“

S A mužstvem Dynama bude trénovat obránce Ladislav Havlík, klub s ním neplánuje uzavřít smlouvu a uvolní jej. „Láďa je poctivý kluk, po diskuzi s trenéry jsme se ale rozhodli pro využití jiných hráčů. V případě, že zamíří do nižší soutěže, bude mít vyřízené střídavé starty zpět do Dynama. Láďovi přejeme hodně štěstí v jeho další kariéře,“ doplnil Dušan Salfický.

Z obránců stávajícího kádru se vedení klubu prozatím rozhodlo nenabídnout prodloužení spolupráce Tomáši Mojžíšovi. „V minulém ročníku nám pomohl po příchodu z Liberce vyztužit naši defenzívu, jeho práva vlastní Bílí Tygři Liberec, zatím neuvažujeme o prodloužení jeho hostování k nám. Tomášovi děkujeme za odvedené služby a přejeme hodně štěstí,“ informoval generální manažer a doplnil, že Dynamo nepodepíše nový kontrakt s Markem Voženílkem, který bude mít v případě angažmá v nižší soutěži vyřízené střídavé starty do Pardubic.

Dynamo chce stejně jako vždy ve své bohaté historii nabídnout prostor mladým hráčům, z obránců by se do letní přípravy měli zapojit Martin Bučko, Vojtěch Faltys, Jakub Mert a Lukáš Zukal. „Pro všechny to je velká šance nakouknout do profesionálního mužského hokeje. Přeji si, aby se všichni poprali o svou šanci. Pokud zaujmou a ukáží, že na to mají, tak je rádi zapracujeme do týmu. Je to jen na nich, od nás mají ruku podanou,“ doplnil Dušan Salfický k obranným řadám.

Útočníci

Velké změny se nedají očekávat v útočných řadách. Platné již dříve podepsané kontrakty pro novou sezonu mají Antonín Dušek, Jordann Perret a Patrik Poulíček. V průběhu ročníku 2017/2018 nové smlouvy podepsali Ondřej Machala, Rostislav Marosz, Tomáš Rolinek a Sacha Treille. Tomáš Svoboda přišel do Dynama na limitovaný transfer do konce příští sezony. Z Brna se na východ Čech vrací dvojnásobný extraligový mistr Tomáš Vondráček, jemuž hostování do Komety v pondělí skončilo.

Uzavřenou smlouvu pro nový ročník má také útočník Martin Kaut. „Moc rádi bychom jej udrželi v našem týmu, nicméně tvoříme naši soupisku bez něj. Martin má za sebou mimořádně povedenou sezonu, která se jistě projeví v umístění na letošním draftu NHL. Pokud by byla naděje, že by za nás mohl ještě rok hrát jako Martin Nečas v Brně, uděláme vše pro to, aby se to povedlo,“ informoval generální manažer klubu.

Dynamo nadále počítá se službami svého nejlepšího střelce Petra Sýkory. „Jednání se dostala do pokročilé fáze, z obou stran je silný zájem, věřím, že se brzy dohodneme,“ řekl Dušan Salfický. U jeho jmenovce Jána Sýkory je situace zatím nerozhodnutá. „Řešíme spolu podmínky smlouvy,“ uvedl šéf organizace s tím, že Pardubice nevlastní jeho hráčská práva.

Smlouva skončila Davidu Tomáškovi, jenž se rozhodl přijmout zahraniční výzvu. „David nám ve třech letech výrazně pomohl a patří mu velký dík. Jeho kroky míří do Finska, jsme rádi, že jsme mohli pomoci jeho sportovnímu růstu a přejeme mu vše dobré v jeho rozvíjející se kariéře,“ řekl Dušan Salfický.

Zatím nejasná situace panuje u Matěje Berana. „Řešíme novou smlouvu, ale bohužel se zatím nedokážeme shodnout na některých bodech kontraktu, nejedná se o finanční podmínky,“ poznamenal generální manažer. Pardubice opustí také Vladislav Bojko, jenž si nevydobyl výraznější pozici v týmu: „Chceme dávat větší prostor našim odchovancům.“

Trénovat s mužstvem Dynama bude také Jan Starý, jenž by měl pokračovat ve WSM lize. „Honza si zaslouží velké poděkování za vše, co pro pardubický hokej udělal. V novém ročníku bude pokračovat v Prostějově s tím, že k nám bude mít vyřízené střídavé starty. Rádi mu umožníme, aby s námi zahájil přípravu na nový ročník, jeho přístup k tréninkům je příkladný pro mladé hráče,“ prohlásil Dušan Salfický.

Dynamo jedná o uzavření nových hráčských smluv s Denisem Kusým a Ondřejem Pannou. Z hráčů juniorského věku se k A týmu připojí Petr Antoníček, Michal Machač, Ondřej Matýs a Michal Pochobradský. „Stejně jako u obránců je to hlavně na nich. Přeji si, aby kluci zamakali, aby na sebe trenéry upozornili, že mají na naše áčko. Jdeme po cestě výchovy našich hráčů, o své místo se každý musí porvat. Klub vytváří našim hráčům výborné podmínky a je na nich, aby rozhodli o svém dalším směřování,“ doplnil.

Aktuální kádr A mužstva Dynama Pardubice

Hráči jsou řazeni dle postů a abecedy. Uvedeni jsou hokejisté s uzavřenými kontrakty s klubem a junioři.

Brankáři: Ondřej Kacetl, Milan Klouček a Tomáš Vlk.

Obránci: Martin Bučko, Jacob Cardwell, Vojtěch Faltys, Rhett Holland, Josef Hrabal, Jakub Mert, Karel Nedbal, Marek Trončinský, Ty Wishart a Lukáš Zukal.

Útočníci: Petr Antoníček, Antonín Dušek, Martin Kaut, Dominik Kubišta, Michal Machač, Ondřej Machala, Ondřej Matýs, Rostislav Marosz, Ondřej Panna, Jordann Perret, Michal Pochobradský, Patrik Poulíček, Tomáš Rolinek, Tomáš Svoboda, Sacha Treille a Tomáš Vondráček.