29.01.2018
Jan Hrabal

Týden hokeje se v Pardubicích povedl

PARDUBICE — Plno bylo v pondělí 22. ledna 2018 večer v pardubické Tipsport areně. Kromě účastníků tradičního kurzu bruslení na něj dorazilo 66 „nováčků“, aneb dětí, které se zúčastnily Týdne hokeje. Tuto akci ve spolupráci s Dynamem připravil Český svaz ledního hokeje.

Pojď hrát hokej

O Týdnu hokeje

Tuto akce pořádá Český svaz ledního hokeje ve spolupráci s hokejovými kluby. „Mohli na ni jsme přivítali amatérské hráče do deseti let. Malé děti si mohly vyzkoušet, jaké to je být hokejistou. Na prezenci jsme děcka zaregistrovali do Hokejky, poté jsme je seznámili se základním hokejovým vybavením, co obnáší být hokejistou. Pak jsme vyjeli na led,“ popsal průběh náborové akce, které se v Pardubicích zúčastnilo 66 dětí, sekretář mládeže Patrik Moučka.

Týden hokeje se koná v lednu a v září pro děti od čtyř do deseti let. „Měli jsme i děti s cyklistickými přilbami, mnoho účastníků stálo na ledě úplně poprvé,“ nechal se slyšet a k akci doplnil: „Dítě, které lední hokej zaujal, může každé pondělí a středy docházet na kurzy bruslení, které se konají od září do března. Tento kurz je v prvním měsíci bezplatný, poté následuje pravidelné docházení, po prvním roce zvládá techniky bruslení. Děcka si odnesla dres, různé upomínkové předměty jako omalovánky, různé hráčské kartičky, odznaky ale i letáky, které charakterizují vývoj hráče.“

Děti společně s rodiči prošly registračním systémem, kdy bylo nutné vyplnit nezbytné kolonky na příslušných formulářích. Potenciální mladí hokejisté a hokejistky v tu chvíli navíc dostávali dárky v podobě národních hokejových dresů, odznáčků, omalovánek nebo samolepek. Akci si nenechal ujít také bývalý vynikající hráč a trenér Josef Paleček.

„Nejen pro klub ale pro lední hokej v celé republice jsou takové akce prospěšné nejen z důvodu konkurence jiných sportů. Je důležité, aby se nezapomínalo na tradiční sporty. Pro Dynamo je nábor důležitý. Už v posledních letech se snažíme dělat různé náborové akce, zlepšovat jej. Taková akce pod záštitou svazu tomu může pomoci. Jsme rádi, že ‚Týden hokeje‘ vznikl a probíhá,“ řekl předseda představenstva a generální manažer klubu Dušan Salfický.

Pardubický hokej je založený od nepaměti na vlastních odchovancích. „Myslím si, že v bohaté historii jsme vychovali řadu světových hokejistů. Chceme v této tradici pokračovat, aby kluci hráli nejen ve světě, ale i za to naše Dynamo a dělali radost fanouškům. Ne vždy se nějaký ročník povede, snažíme se je doplňovat o mladé hráče z regionu,“ pokračoval šéf klubu.

Mládežnický úsek se může spolehnout na podporu municipality – tedy statutárního města Pardubice, které je majoritním vlastníkem klubu, a Pardubického kraje, jenž také přispívá na východu mladých hokejistů.

„Město jako majoritní akcionář klubu k podpoře mládeže přistupuje zodpovědně, ruku v ruce přispívá i Pardubický kraj, který vidí, jak se v našem týmu objevují hráči z našeho regionu. Kraj zintenzivnil svou podporu mládežnického hokeje, to je jen dobře. Dětem můžeme tak nabídnout komfortnější zázemí. Důležitá je také práce a přístup našich trenérů,“ řekl Dušan Salfický.

„Lední hokej se nedá srovnávat s dobou, kdy jsem začínal já. Doba je někde jinde, pokrok je značný, co se týče zázemí a možností. Za mě jsme jezdili na šestou ranní na tréninky, také jsme měli hokejové třídy, žili jsme víc pohromadě, což je dáno dobou. Je na zamyšlení, zda bychom se k některým projektům, které fungovaly, neměli vrátit. Lední hokej se posouvá vývoj, materiální zabezpečení je v dnešní době u dětí nezbytné,“ nechal se slyšet.

Dušan Salfický je pravidelným návštěvníkem kurzu bruslení, který se koná každé pondělí a středu vždy od 18.00 do 19.00 hodin v Tipsport areně. „Chodím se svým synem Matouškem, který se nyní učí bruslit a touží se stát hokejistou Dynama. On je maniak a šílenec, od rána hraje na chodbě doma hokej a já si přeji, aby mu to nadšení vydrželo. V poslední době nás trochu trápilo zdraví, ale už je fit a nemůže se dočkat, až opět nazuje brusle a sklouzne se. Jako tatínek mám radost, že sportuje odmala. Netlačil jsem už ani dva své starší syny, nechal jsem je, ať si vyberou, ten nejmladší žije ledním hokejem, uvidíme, jak mu to dlouho vydrží,“ doplnil generální manažer Dynama.

Josef Paleček: Mile mě překvapil počet dětí

Na tribuně nad tréninkem malých capartů dohlížel také bývalý úspěšný útočník a trenér Josef Paleček. „Mám zde vnuka, přišel jsem se na něj podívat,“ pousmál se.

Kolínský odchovanec je rád, že Týden hokej je celonárodní aktivitou Českého svazu ledního hokeje. Pochvaloval si hojnou účast. „Vypadá to velice dobře, mile mě překvapil počet lidí, kteří přišli. Pro náš sport to je velmi příjemné a důležité. Kde všude je stadion, tak probíhá Týden hokeje, to je velmi prospěšné. Talenti vyrůstají i v malých městečkách a pokud mají příležitost přijít na stadion, tak je to velice dobré. Hlavní je, že rodiče vidí, že kluby mají o nábor zájem, mají sami hned lepší přístup,“ konstatoval.

Podle něj je správné, že děcka neodešla z arény s prázdnou. „Je hezké a příjemné pro děti, že dostanou suvenýry. Já jsem začínal až ve čtrnácti letech, ale to byla jiná doba. Pocházím z vesnice a my byli rádi, že jsme se dostali do většího města, v mém případě Starého Kolína. Nám nešlo o dárky ale o to, že nás to bavilo,“ poznamenal.

„Vnukovi jsou čtyři roky, je tu prvním rokem. Chodím na každý jeho trénink, snažím se jej podporovat, jak mohu,“ pousmál se Josef Paleček a krátce zavzpomínal na své začátky: „Dříve byla jiná doba – mrzlo. Led byl na každém rybníku, já jsem býval na bruslích každou zimu na vesnici a prakticky, když jsem do klubu přišel, tak jsem uměl spontánně bruslit a ve čtrnácti mě začali učit hrát lední hokej.“

Fotogalerii z Týdne hokeje v Pardubicích naleznete na klubovém Google plus.