27.07.2007
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Předprodej permanentek na novou sezonu zlomil loňský rekord

Lední hokej v celém regionu opravdu táhne. Tento známý fakt podtrhují aktuální čísla z vývoje předprodeje permanentních vstupenek. Už před třemi týdny byla překročena konečná čísla z loňského roku. Hokejisté HC Moeller Pardubice se tak už nyní mohou těšit, že v domácích bojích je i v sezoně 2007/2008 poženou hustě zaplněné ochozy dostavěné ČEZ Areny. „Je to pro nás velké potěšení. Hodně se nám zvedla korporátní klientela,“ spokojeně tvrdí generální manažer pardubického hokejového klubu Zbyněk Kusý. Počet prodaných sezonních vstupenek by mohl činit i šest a půl tisíce.

Ceny permanentních vstupenek i lístků na jednotlivá utkání jsou sice vyšší než v předchozí sezoně, ale zájem o pardubický hokej neutuchá. Naopak. „Když se stane taková věc, tak jsme terčem kritiky hlavně ze strany těch, kteří platí. Ale my skutečně neměli jinou cestu,“ vysvětluje Zbyněk Kusý nutnost zvýšení vstupného.

„Od roku 2001 jsme ceny neměnili, byť jsme třikrát hráli finále a jednou získali mistrovský titul. Jediné zvýšení byla aplikace nové daňové povinnosti ve zvýšení daně z přidané hodnoty, kterou nařídil stát, ne my,“ pokračuje generální manažer HC Moeller Pardubice.

Čtrnáctého dubna oslavili fanoušci zisk stříbrné medaile pro HC Moeller Pardubice. Nyní se už těší na novou sezonu.

„Toto zdražení vstupenek jde bohužel ruku v ruce s ekonomickými podmínkami v tomto státě. Nemáme tolik mnoho a tak silné partnery, abychom byli schopni držet vstupné v nejnižších mezích. Diváci chodí hlavně na hráče a předváděnou hru a kvalitní hokejisty není snadné udržet v českých podmínkách, když mají nabídky z celé Evropy,“ tvrdí Zbyněk Kusý.

Fanoušci mají největší zájem o permanentní vstupenky kategorie A, stranou ale nezůstávají ani ostatní sektory. Hlavně kategorie B a C vykazují vyšší čísla prodeje. „Zvýšení ceny bylo nepopulární, ale nutné opatření. Pro většinu z nás je skutečně velice příjemné překvapení, že čísla vývoje prodeje jsou tak vysoká,“ říká manažer.

„Bude nutné, aby stavbaři trochu přidali na tempu“

Fanoušci skupují lístky na novou sezonu, přitom stále není jasné, kdy se odehraje první zápas v ČEZ Areně. Ta totiž prochází dostavbou, po níž její kapacita překročí magickou hranici 10 000 míst. „My k tomu přihlížíme aktivně, ale nemáme pravomoci zasahovat do stavbařských a dalších záležitostí. Stavbu provádí soukromá společnost, která byla vybrána ve výběrovém řízení Městským rozvojovým fondem, čili majitelem nemovitosti,“ prohlašuje Zbyněk Kusý.

„Mám detailní informace o průběhu, není to jednoduché, ostatně jako každá jiná stavba. Bude nutné, aby stavbaři trochu přidali na tempu. Věděli jsme dopředu při podpisu smluv, že termín dokončení bude ke konci září, začátkem října,“ říká. Jedno je tedy jasné – úvodní duel extraligy s Karlovými Vary se neodehraje 14. září 2007 v Pardubicích.

„Počítáme s variantou, že nestihneme úvodních sedm kol,“ reaguje. Pak by tedy „otevírací zápas“ dostavěné arény mohl být duel s RI Okna Zlín pátého října. HC Moeller Pardubice vše s předstihem upřesní.

„Pardubický fanoušek nepřijde o žádný zápas, u soupeřů, které potkáme na začátku soutěže, si přehodíme pořadatelství utkání. Pardubice odehrají všechna domácí utkání v dostavěné ČEZ Areně,“ uklidňuje Zbyněk Kusý příznivce pardubického hokeje.

Zároveň ale doplňuje, že fanoušek nebude v další fázi základní části přesycen domácími zápasy. Přehození a rozlosování jednotlivých utkání bude uzpůsobeno, aby Moeller nehrál třeba čtyři utkání za sebou v domácím prostředí jako se to stalo mezi 41. a 44. kolem v uplynulé sezoně.

Ve velké hale ČEZ Areny se netrénuje, hala se přestavuje.

Dostavba ČEZ Areny je horké téma nejen v Pardubicích. „Když otevírám regionální média, tak jsem trochu zklamaný z možná neinformované kampaně, kde je velmi necitlivě rozebírána otázka přednosti přestavby arény nebo plaveckého areálu,“ říká Zbyněk Kusý.

„Je trošku škoda, že nikdo řádně nevysvětlil, jak to s naší přestavbou je. Klub z celkového rozpočtu zhruba 135 milionů korun přispívá 105 miliony korun bez DPH. To je více než dvě třetiny! Když se bude v Pardubicích opravovat bazén, tak je třeba na rovinu říci, že celá tato investice bude zaplacena městem. Náš případ je proto trošku jiný. Je trošku škoda, že toto někteří pardubičtí občané úplně nevědí, protože by se na celou věc dívali komplexně a jinak. Pak by dostavba nebyla předmětem kritiky a nebyla by vysvětlována tak, že probíhá na úkor něčeho jiného. Tak to vůbec není,“ dodává generální manažer HC Moeller Pardubice.