14.1.2018
Jan Hrabal, Petr Pavlík

Venkovní víkend za šest bodů: Dynamo vyhrálo i na Spartě!

PRAHA — Supertěžký dvojzápas v Hradci Králové a v Praze dopadl pro Pardubice na výbornou! Hokejisté Dynama dokázali navázat na vydřené vítězství v DERBY #23, v O2 areně zvítězili podruhé v letošní sezoně po vynikajícím výkonu 4:2. Východočeši, které hnala možná až tisícovka fanoušků, nakročili k důležitému zisku povedenou první třetinou. V ní vstřelili tři branky, tu čtvrtou přidali deset minut před koncem 251. vzájemného utkání, v němž hráli jednu přesilovou hru, a to až v samotném jeho závěru.

Tipsport extraliga, 40. kolo, neděle 14.1.2018, O2 arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

2:4
1:3, 0:0, 1:1
Branky a nahrávky: 4:14 Kudrna (Reichenberg, Hlinka; 5/5), 40:49 Klimek (Pech; 5/5) – 3:09 Čáslava (5/5), 9:11 Rolinek (Trončinský, P. Sýkora; 5/5), 15:05 Poulíček (Wishart, Svoboda; 5/5), 50:37 Tomášek (Wishart, Holland; 5/5). Rozhodčí: Lacina, Petružálek – Frodl, Komárek. Vyloučení: 1:3 (0:0, 0:2, 1:1). Bez využití. Diváci: 8761. Střely na branku: 35:20 (13:10, 9:6, 13:4). Srážky: 10:13. Vhazování: 41:29. Blokované střely: 12:7. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4. Nejlepší hráči: Jiří Černoch – Tomáš Rolinek.
Sparta Praha: Laco – Pavelka, Michálek, Kalina, Ďaloga, Piskáček, Švrček, Nedomlel – Jarůšek, Vrána, Říčka – Forman, Pech, Klimek – Kudrna, Hlinka, Reichenberg – Rousek, Černoch, Uher.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Trončinský, Čáslava, Cardwell, Wishart, Hrabal, Mojžíš, Holland – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – Svoboda, Tomášek, Treille – J. Sýkora, Poulíček, Perret – Kaut, Dušek, Beran.

Komentář

Dynamo přijelo do hlavního města v takřka nezměněné sestavě oproti vítěznému DERBY #23, na pozici sedmého obránce se posunul Rhett Holland. Do O2 areny dorazila možná až tisícovka fanoušků červenobílých: kotel hostí byl zaplněn do posledního místečka, další stovky fanoušků si našly svá místa v okolních sektorech. Pardubice dokázaly podruhé v sezoně v Praze vyhrát.

Premiéroví střelci: Petr Čáslava a Patrik Poulíček

Oba týmy se v začátku zápasu dostaly do několika příležitostí, ale v žádném případě se nejednalo o vyloženou gólovou šanci. První dobrou možnost měl na svědomí obránce Wishart, od kterého puk nebezpečně proletěl o pár centimetrů nad! Netrvalo to moc dlouho a činili se také domácí. Pavelka vyslal tvrdý projektil na Kacetla a ten měl obrovské štěstí, jelikož střela lízla o horní tyčku! Šance se postupně začaly kupit, čehož jako první využili Pardubičtí. Puk se po chybě Piskáčka dostal až k Petru Čáslavovi, kterou svou bombou z hranice kruhů propálil Laca – 0:1. Zkušený zadák se tak gólově prosadil prvně v sezoně.

Hostující hráči si ale svoje vedení nestřežili moc dobře, protože zanedlouho se předvedli také hráči v rudých dresech. Reichenberg v kleče stihl posunout puk na najetého Andreje Kudrnu a sparťanský rychlík svůj samostatný únik proměnil střelou na vzdálenější tyč – 1:1.

O pěkný moment se před téměř devítisícovou kulisou postaral kapitán Dynama, který ve Spartě dříve hrál, Tomáš Rolinek. V úvodu páté minutě chtěli rozhodčí vylučovat poté, co zkušený křídelník upadl, ale hráč s číslem 60 za nimi při přerušené hře přijel a faul na sebe odvolal s tím, že spadl nechtěně sám.

Zpět k utkání: hosty inkasovaná branka naopak nakopla k ještě lepšímu výkonu a byli to právě oni, kdo se ocitl v další šanci. Svoboda před Lacem střílel už do prázdné branky, ale sparťanský brankář fantasticky puk lapil svou lapačkou a zabráni jistému gólu. Krátce nato zůstala na ledě první úderná pardubická formace a Trončinského pokus od modré čáry tečoval mimo dosah Laca Tomáš Rolinek – 1:2.

Sparťané byli trochu opaření a Dušek mohl přidat další gól hostí, sám proti Lacovi ale netrefil zařízení. Pardubické hráče to ale nemuselo příliš moc mrzet, jelikož po závaru ve sparťanském brankovišti přistál puk na hokejkce Patrika Poulíčka a vítěz Radegast indexu za uplynulý měsíc bez problémů uklidnil kotouč do sítě – 1:3. Rtuťovitý forvard tak odčaroval své střelecké prokletí v této sezoně.

Dynamo si hlídalo nabytý náskok

Do prostřední části se sparťané snažili vstoupit aktivně, což se jim podařilo. Švrček udělal otočku ve středním pásmu, přihrál do samostatného úniku na Pecha, ten se ale v tísni dvou protihráčů k zakončení nedostal. Vzápětí skvěle Jarůšek našel Vránu, jenž ve výhodné pozici chtěl ještě vyšperkovat situaci přihrávkou na Říčku, k tomu se ale puk už nedoklouzal. Po pěti odehraných minutách z druhého dějství zahákoval Pavelka v nájezdu Jána Sýkoru a rozhodčí nařídil trestné střílení. Hbitý útočník ve službách Pardubic nic extra nevymýšlel a napálil puk jen do mantinelu.

Následně si domácí po faulu Petra Sýkory zahráli přesilovou hru, ale až na propagační střelu Hlinky si toho moc nevypracovali. Pražané pomalu začali přebírat iniciativu, když si na Černochovu nenápadnou přihrávku před branku sjel Uher, proti němuž Kacetl vytasil svoje betony.

Domácí se snažili se zápasem něco udělat, ale Pardubice výborně bránily a moc nepouštěly sparťanské střelce na dosah své klece. Pár minut před koncem druhé třetiny podržel puk na pravém kruhu Mojžíš, počkal si na připraveného Jána Sýkoru, od jehož hole zamířil puk mimo tři tyče.

Sparta snížila, pojistku přidal David Tomášek

Sparťané si svoji aktivitu z druhého dějství přenesli i do třetí třetiny a jejich odměnou byla vstřelená branka. Po vyhraném souboji o puk ve středním pásmu našlápl Pech, který krásně načasoval přihrávku na Lukáše Klimka, druhý jmenovaný si jen zpracoval kotouč a nikým nehlídán ho poslal za záda brankáře Kacetla – 2:3.

Sparťanům tento gól hodně pomohl a vlil jim novou krev do žil. Uherova lajna byla v dobrém tlaku, ale žádné větší ohrožení Kacetlovy svatyně z toho nebylo. To samé platilo o akci Kudrny, který se marně natahoval po puku, na jehož pohyb dobře zareagoval Kacetl svojí rukavicí.

Domácí hokejisté měli navíc k dispozici přesilovou hru, v níž Ďaloga přihrál do jízdy Kudrnovi, jenž svou střelou z pravého kruhu pouze prověřil Kacetlovu lapačku. V 51. minutě domácí hráči trochu podcenili situaci a nechali Davidu Tomáškovi příliš mnoho prostoru, který ho využil náramně. Pardubický útočník postupoval až k brance Laca, kterého následně pokořil střelou na vzdálenější tyč – 2:4.

Hosté výsledek v poklidu kontrolovali a sami se dostali do další tutovky. Marosz se prezentoval výstavní stahovačkou proti Švrčkovi a přihrál přesně postavenému Petru Sýkorovi. Pardubický ostrostřelec mířil až moc přesně, jelikož svou dělovkou z mezikruží orazítkoval tyčku! Domácí v závěru utkání ještě zkoušeli hru bez brankáře, kterou ale nechtěně ukončil svým faulem Ďaloga, jenž byl prvním vyloučeným sparťanem v utkání. Pražané tak utkání dohrávali ve vlastním oslabení, k brance Kacetla se už nedostali a prohráli 2:4.

Ohlasy po utkání

František Výborný (HC Sparta Praha): „Podobně jako s Chomutovem se hrálo o šest bodů, ale znovu jsme to nezvládli, přestože jsme se na zápas dobře připravovali. Doufal jsem, že taková první třetina jako proti Pirátům se nebude opakovat, ale prohrávali jsme po ní už 1:3. Nedovedu si to vysvětlit. Pardubice měly v první třetině víc šancí, od druhé jsme se trošku zvedali, byla tam snaha, ale chyběl nám větší důraz a v závěru už to byla křeč. Nemůžeme být spokojeni.“

Pavel Marek (HC Dynamo Pardubice): „Jsem hodně moc rád, že se nám podařilo navázat na výborný zápas v Hradci Králové. Že jsme nepodlehli nějaké přehnané euforii a hráli opravdu týmově. Rozehráli jsme utkání velmi dobře a skoro celou dobu vedli. I když nás Sparta třeba zatlačila, tak bylo důležité, že jsme si drželi pozice a v předbrankovém prostoru si počínali výborně. Samozřejmě nám znovu hrozně moc pomohl výborně chytající Ondra Kacetl.“

Zápasy v sezóně

MFC, 4. 8. 2017
SPA - PCE
2:1
1. kolo, 8. 9. 2017
PCE - SPA
2:3
14. kolo, 3. 10. 2017
SPA - PCE
1:3
27. kolo, 1. 12. 2017
PCE - SPA
1:4
40. kolo, 14. 1. 2018
SPA - PCE
2:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 60 0 33 2
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 1 0 0 0
Ty Wishart 0 2 0 0
Rhett Holland 0 1 0 0
Marek Trončinský 0 1 0 0
Jacob Cardwell 0 0 0 0
Josef Hrabal 0 0 0 0
Tomáš Mojžíš 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Patrik Poulíček 1 0 0 0
Tomáš Rolinek 1 0 0 0
David Tomášek 1 0 0 0
Tomáš Svoboda 0 1 0 0
Petr Sýkora 0 1 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Rostislav Marosz 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0
Sacha Treille 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube