20.07.2007
Petr Novák, Jan Hrabal

Spengler Cup? Tak to je velká výzva i pro trenéra Miloše Říhu

Na jednu strana pořádná možnost zviditelnit celý pardubický hokej, na druhou velice náročný prvek v další sezoně 2007/2008. Hokejisté HC Moeller Pardubice se po dvaceti letech zúčastní nejprestižnějšího klubového turnaje starého kontinentu. Na závěr kalendářního roku se těší do švýcarského Davosu – na Spengler Cup a jeho již 81. ročník. „Kontakt s Evropou je pro nás i hráče potřeba. Získáte zkušenosti a další hokejové věci,“ říká k cenné účasti pardubického hokejového klubu hlavní trenér Miloš Říha.

Hlavní trenér HC Moeller Pardubice se tradičního švýcarského turnaje zúčastnil celkem šestkrát: čtyřikrát jako hokejista, dvakrát jako trenér. „Znám tamní atmosféru, je to prestižní turnaj, nejlepší klubový na světě,“ říká o Spengler Cupu.

„Má svou historii a kvalitu. Pro trenéra je to taková výzva a pocta stejně jako pro pardubický hokejový klub, že se tohoto turnaje můžeme zúčastnit,“ pokračuje Miloš Říha.

Dostat se na Spengler Cup je velice obtížné. Pro Pardubické je pozvánka velikou výzvou. „Já si pamatuji, že se tam horko těžko dostávala Sparta, pořadatel si vybírá kvalitní týmy s historií a kvalitou. Rozhoduje se sám, zda jej vůbec zkontaktuje a pozve. Pardubice asi mají jméno a je to pro nás všechny velká čest,“ připomíná Miloš Říha.

Švýcarský turnaj se odehrává vždy od 26. do 31. prosince. Davos je tou dobou plný turistů, místní sjezdovky jsou v obležení lyžařů. A řada z nich jde pak na hokej… U místních je zase Spengler Cup velkým svátkem. Až neuvěřitelně si Davosané tento turnaj hýčkají.

„Každé utkání, i když nehrají domácí, je vyprodané,“ potvrzuje pardubický kouč. „Okolo každého zápasu jsou televize, noviny, duely se přenáší do celé Evropy. Sponzoři mají velký zájem, aby byli viděni na tomto turnaji, v Davosu jsou vytvořeny podmínky pro propagaci turnaje, aby se diváci pobavili na Vánoce a užili si tento hokejový svátek,“ přibližuje prostředí, ve kterém se Spengler Cup odehrává.

Každý se chce na tomto turnaji vytáhnout. Výjimkou nebudou ani hokejové Pardubice. Většina mužstev, která do Davosu vyrazí reprezentovat nejen sama sebe, ale celý hokejový národ, se posiluje speciálně pro Spengler Cup. Všichni si třeba pamatují, že Sparta Praha se posílila třeba o brankáře Reto Pavoniho (v roce 2005) nebo Davida Aebischera (2004).

„To je nyní předčasné řešit,“ říká Miloš Říha. „Ale například Davos se vždy posiluje hráči z nejvyšší švýcarské soutěže, tak my bychom rádi využili možnosti se posílit českými hokejisty, kteří hrají ve Švýcarsku,“ nahlas uvažuje pardubický kouč.

Možnost vylepšit kádr speciálně pro tento turnaj se každopádně bude řešit… „Otázka je, jak a zda to bude možné. To se uvidí, budeme každopádně s jednotlivými hráči a jejich kluby hovořit,“ doplňuje Miloš Říha.

Spengler Cup se uskuteční v době konání mistrovství světa juniorů v České republice. Podle rozpisu turnaje by se Pardubičtí měli vrátit zpět do Česka před play off juniorského mistrovství. „Bude to velice náročné po organizační stránce, čekají nás nelehké přejezdy. Ze Spengler Cupu se vracíme 1. ledna přímo do Ostravy, kde 2. ledna hrajeme,“ konstatuje šéf pardubické střídačky.

„My se na vše ale připravíme, budeme mít pro sezonu širší kádr, abychom neměli problémy. Čeká nás každopádně velice těžký ročník,“ tvrdí Miloš Říha a připomíná další možné problémy v souvislosti s dostavbou ČEZ Areny.

Každopádně je Spengler Cup velkou výzvou. HC Moeller Pardubice bude reprezentovat na tomto prestižním turnaji. „Moc se všichni těšíme, pro mě i celý klub se jedná o velkou výzvu,“ uzavírá Miloš Říha.