12.07.2007
Jan Hrabal

ČEZ Arena pojme 10 146 lidí, začátek extraligy však nestihne

Největší hokejový stánek mimo pražské Sazka Areny a T-Mobile Arény. Takovým přívlastkem se po právě probíhající dostavbě bude zanedlouho moci pochlubit pardubická ČEZ Arena. V jejích útrobách a mimo ni právě pokračují práce na jejím rozšíření. Až bude vše hotové, zařadí se pardubická hala do vybrané společnosti mezi stadiony s kapacitou vyšší než deset tisíc míst. „Hlavní výhodou dostavěné arény bude její průchodnost po celém obvodu. Hala se rozšíří na západě hlavně v prvním patře, na chodníku vznikne podloubí,“ řekl generální manažer HC Moeller Pardubice Zbyněk Kusý.

Dostavba ČEZ Areny intenzivně jede dál. „Práce pokračují podle plánu. Řešíme drobné problémy. Ale na přelomu září a října by měla být hala funkční. Navíc máme do mistrovství ještě časovou rezervu. Hala po dostavbě pojme 10 146 lidí,“ uvedl Alfréd Mede z Městského rozvojového fondu, který halu spravuje, pro MF DNES.

Jedno je jasné. Z důvodu dostavby ČEZ Areny nestihnou hokejisté HC Moeller Pardubice začátek O2 extraligy v domácím prostředí. Fanoušci pardubického hokeje o žádné utkání v ČEZ Areně nepřijdou. Zápasy na počátku extraligové sezony, které nebudou moci být sehrány v Pardubicích, se pravděpodobně přeloží. V další fázi soutěže by se zase hrály na východě Čech.

„Obdrželi jsme od Městského rozvojového fondu dopis, že kvůli zrání betonu a dalším věcem se termín stavby prodlouží,“ připustil pardubický manažer. „Půjde o čtyři, možná šest domácích zápasů, kde si v úvodu sezony prohodíme pořadatelství.“

Po bouracích pracích je už letmým pohledem z Hradecké ulice jasně patrné, jak se aréna rozšíří. Bude zasahovat až k silnici s tím, že současný chodník bude umístěn do podloubí. Tím se efektně vyřeší problém pro lidi, kteří čekají na dálkové autobusové spoje na zastávce u stadionu.

„Západní strana bude pěkně prosklena, bude to esteticky hezky zapadat,“ řekl generální manažer HC Moeller Pardubice. „V Pardubicích získáme velice důstojné prostředí pro extraligu i mistrovství světa juniorů,“ doplnil.

Dostavbu ve výši zhruba 130 milionů korun bude ze tří čtvrtin financovat pardubický hokejový klub. Městský rozvojový fond Pardubice zaplatí navíc náklady, které přímo souvisí se zajištěním multifunkčnosti haly. Jedná se především o realizaci přístřešku pro veřejnost před hlavním vstupem arény, vylepšení akustiky, osvětlení haly a rozšíření stávajících skladovacích prostor zejména pro sálové sporty.

Investorem dostavby a rozšíření ČEZ Areny je Městský rozvojový fond Pardubice a. s., generálním zhotovitelem stavby se na základně výběrového řízení stala společnost GEOSAN GROUP a. s., technický dozor provádí společnost T–STRING a. s.