25.11.2017
Jan Hrabal

Na poslední chvíli: Rostislav Marosz dostal věci v 16.50 hodin

TŘINEC — V akci kulový blesk se změnila tvorba sestavy Dynama pro páteční utkání na ledě Ocelářů. Ještě během poledne to vypadalo, že Pardubice budou muset oželet služby svého prvního centra, podle dohody obou klubů Rostislav Marosz nesměl ve vzájemném duelu nastoupit. Jenže pak se věci daly do pohybu.

Zhruba v jednu hodinu odpoledne vše směřovalo k dohodě obou organizací na prodloužení Maroszova trannsferu do konce sezony s tím, že odpadne podmínka nemožnosti hrát. „V půlce cesty jsem se ale dozvěděl, že hrát budu, tak jsem musel rychle shánět výstroj, protože ta zůstala v Tipsport areně. Přivezli mi ji deset minut před utkáním. Ani na rozbruslení jsem nebyl,“ vzpomínal Rostislav Marosz.

Tou dobou najížděl na dálnici v Mohelnici, v té době po telefonu koordinoval balení své výstroje v aréně: vyndat prádlo ze sušičky, vzít dresy, stulpny, a tak dále. „Jel jsem do Třince autem, že se jenom na hokej podívám. Nakonec mi bylo ale řečeno, že budu hrát, a tak jsem čekal na věci, které přijely deset minut před utkáním. Nebyl jsem ani na rozbruslení, jen jsem se snažil připravit se co nejlépe,“ poznamenal.

Třinec je vzdálený 250 kilometrů od Pardubic, navíc dopravní situace vzhledem k absenci dálnice D35 není úplně ideální. Automobil s věcmi takřka prosvištěl závory u Werk areny přesně v 16.48 hodin. „Nohy mi nejely tak, jak jsem chtěl. Šlapal jsem zelí dá se říct. Ale vezeme bod a musíme si ho vážit,“ řekl Rostislav Marosz.

Dle svých slov je rád, že se jeho angažmá v Dynamu protáhne nejméně do konce sezony. „Vybudoval jsem si nějakou pozici, hraji tam všechno. Teď ještě doufám, že se nám to herně podaří zvednout a dostaneme se do předkola play off,“ prohlásil pardubický útočník.

Začátkem října přišel z Třince do Pardubic útočník ROSTISLAV #MAROSZ (@RostislavMarosz), brzy se v týmu Dynama aklimatizoval a zařadil mezi jeho důležité opory. Původní hostování do konce kalendářního roku bylo na základě páteční dohody obou klubů prodlouženo až do konce dubna roku 2018 s úpravou, že smí hrát i ve vzájemném utkání. „Vyvinuli jsme maximální úsilí, abychom Rostislava Marosze udrželi do konce sezony. Vše jsme s Třincem řešili takřka do začátku utkání, jsem rád, že jsme vše dotáhli s tím, že Rosťa může nastoupit už v dnešním utkání,“ informoval předseda představenstva a generální manažer Dušan #Salfický. Rostislav Marosz odehrál za Dynamo deset utkání, v nich vstřelil čtyři branky a na další tři nahrál. V centru prvního útoku, v němž by měl nastoupit také na ledě @HCOcelariCZ, patří mezi nejvytíženější hráče Pardubic.

Příspěvek sdílený HC Dynamo Pardubice (@hcpce),

Zpět k pátečnímu utkání: Dynamo na začátku druhé třetiny prohrávalo o dvě branky. „Třinec na nás vlítnul a byli jsme ze začátku všude pozdě. Byli lepší a podržel nás brankář Ondřej Kacetl. I jemu můžeme hodně děkovat za to, že jsme to dotáhli na 2:2,“ konstatoval.

Pardubice mohly i při troše štěstí vyhrát, neboť v závěru hrály čtyřminutovou přesilovku. V její první polovině vstřelil Jacob Cardwell vyrovnávací branku. „Jo, to byla škoda. Měli jsme před sebou další dvě minuty přesilovku. Ale Třinec bránil v oslabení dobře a těžko jsme se dostávali do střeleckých pozic. Ale jednou nám to tam padlo a ten bod bereme s pokorou,“ přiznal.

Do statistik se zapsal dvěma trestnými minutami v prodlouření. „Nebylo to příjemné. Byla to moje blbost. Chtěl jsem si podržet puk, ale Růža mi to zezadu vypíchl a musel jsem ho trochu přiháknout. Kluci to naštěstí super odbránili. Škoda těch nájezdů,“ povzdechl si.

Šikovný centr jel jejich pátou i šestou sérii. V prvním případě vyrovnával na 1:1, ve druhé trefil Hrubcův beton. „Necítil jsem se extra dobře, ale nakonec ten první nájezd tam s trochou štěstí spadl. Ten druhý, to jsem mu to chtěl dát k tyčce kolem betonu. Příště pojedu asi s větší rozvahou,“ uzavřel Rostislav Marosz.