18.11.2017
Jan Hrabal

Když dřete, štěstí si vás najde, říká Ondřej Kacetl

PARDUBICE — Ve druhém utkání v řadě obdržel gólman Ondřej Kacetl pouze jednu branku. Svému týmu tak pomohl k vítězství. Ve středu v Brně získalo Dynamo dva body, v pátek po přehrání Liberce 5:1 všechny.

Ondřej Kacetl v posledních dvou utkáních
Utkání Čas Střely Branky Zásahy Úspěšnost
21. kolo: Kometa–Dynamo 60:52 31 1 30 96,77 %
22. kolo: Dynamo – Bílí Tygři 60:00 36 1 35 97,22 %
Celkem 120:52 67 2 65 97,01 %

„Výsledek vypadá pěkně a jednoduše. Ale bylo to hodně těžké,“ řekl po skončení utkání pardubický brankář. Podruhé v řadě byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu, v jeho tváři se mísily grimasy únavy a štěstí.

Pardubice se hned v úvodu střetnutí musely bránit dlouhé přesilovce Liberce pět na tři. „Kluci ho výborně ubránili. Jestli měl Liberec jednu, dvě střely? Asi. Byla to výborná práce, kluci se vraceli, skvěle makali jeden za druhého, blokovali střely a tak to bylo celý zápas. Říkal jsem to už minule po zápase v Brně a musím to zopakovat znovu. Podle mě to byl výborně odpracovaný a zodpovědný výkon od všech,“ pokračoval ve svém hodnocení pátečního úspěchu.

Dynamo nakonec přehrálo Bílé Tygry 5:1. „Všichni jsme se soustředili, hráli pořád dál zodpovědně. Možná nějak za stavu 4:1 jsme si mohli říkat, že už je to asi dobré, to byl pomalu konec, ale dřív ne. Stalo se nám to s Kometou doma, vedli 3:0 doma a bum, prohráli jsme. Přesně vím, kam míříte. Tentokrát jsme podruhé za sebou vydřeli výhru, bylo to pro nás moc důležité, protože v tabulce to je vzadu hodně nabouchané na sobě,“ nechal se slyšet.

Po reprezentační přestávce se Ondřej Kacetl vrátil do branky a jeho tým získal ve dvou utkáních pět bodů. Z posledních dvou utkání má průměr 0,99 obdržené branky na zápas. „Vzpomněl jsem si, jak mě Brno doma stálo místo. Ale když jsme tam jeli, tak jsem si říkal, jak to není možné, že se to musí zlomit. A stála při mně hromada štěstí – zůstal mi puk třeba mezi nohama a ani nevím, jak se tam dostal. Ale to k tomu patří. Věřil jsem, že po té práci, kterou mám za sebou, to přijít prostě už muselo. Některé ty šmudly, co mi tam padaly, byly frustrující. Doufám (klepe na zuby), že to je už pryč,“ pokorně prohlásil gólman Dynama.

S Milanem se perfektně podporujeme

Během duelu s Libercem vytáhl několik špičkových zákroků, třeba Tyleru Redenbachovi vzal vystřelením lapačky takřka jasný gól. „Asi mi to ‚štrejchlo‘ do ruky. Betonem jsem puk nejdřív vyrazil před sebe, pak jsem jenom máchnul rukou. A přesně to bylo ono, v tu chvíli máte štěstí, najednou uděláte rozhodnutí, které je správné,“ pousmál se šťastně.

Pardubice se mohou opřít o kvalitní brankářský triumvirát. Sehraný pár Ondřej Kacetl – Milan Klouček, který nyní je nominován na jednotlivá utkání, doplňuje Martin Růžička. „Milan Klouček chytal výborně a podporovali jsme se stejně perfektně, jako když jsem v brance já. Na tom se nic nemění. Dostal jsem jeden zápas v Chomutově, prohrálo se, takže nic a do branky šel zase on. Musím pracovat, pilovat detaily, mít pořád čistou hlavu a soustředit se na každý puk. To je moje hlavní práce,“ uvedl Ondřej Kacetl.

„Podívejte se na Montreal, Carey Price je velký gólman a taky s ním tým nevyhrával. Někdy to nemusí být vyloženě brankářem. Bavili jsme se o tom se generálním manažerem Dušanem Salfickým – gólmam udělá vyloženě sám jeden zápas ze třiceti. Jinak je to vždycky výkon celého týmu, co rozhoduje zápas, tedy i brankáře. Jenže ne jenom jeho. Vždycky je potřeba mít hlavu pozitivní, nehrabat se v tom a makat. Štěstí si k vám pak cestu najde, když dřete,“ uzavřel hrdina posledních dvou zápasů Pardubic.