01.05.2017
Jan Hrabal

Kádr Dynama projde obměnou. Vyztuží jej Ondřej Kacetl

PARDUBICE — Hokejový klub Dynamo Pardubice buduje tým pro 68. nepřetržitou sezonu v nejvyšší soutěži. Vedení klubu chce koncepčně stavět nový kádr, který se postupně během dvou tří sezon vrátí na pozice, kam pardubický hokej patří. Po skončení sezony zintenzivnila jednání s možnými hráči, prvním stvrzeným příchodem je návrat brankáře Ondřeje Kacetla, který v Dynamu působil v části minulé sezony.

„Ondřej Kacetl během svého angažmá v Pardubicích potvrdil své kvality, výborně zapadl do naší kabiny. Náš zájem o jeho služby byl dlouhotrvající, jsem rád, že se nám podařilo jej získat na přestup a že jsme se domluvili na víceleté spolupráci,“ řekl generální manažer klubu Dušan Salfický.

Šestadvacetiletý brankář chytal v posledních čtyřech sezonách v Mountfieldu HK, v závěru loňského kalendářního roku hostoval na měsíc v Pardubicích. Ač Dynamo procházelo nepodařenou sezonou, obdržel průměrně 2,54 branky na zápas a pochytal 92,62 % střel na svou branku.

„Avizoval jsem, že chci přivést kvalitního gólmana, který nám posílí brankářský post. Ondřej Kacetl přichází do známého prostředí, slibujeme si od něj stabilní výkony, že bude velkou oporou a spolutáhnout celý tým,“ doplnil Dušan Salfický.

Ondřej Kacetl svůj příchod do Pardubic vítá. „Během měsíce jsem poznal skvělé lidi uvnitř klubu i fanoušky, kteří mě srdečně přijali. Jsem rád, že Dynamo neztratilo zájem o mé služby a stal jsem se jeho kmenovým hráčem. Přicházím do klubu s bohatou historií a tradicí. Má výborné fanoušky, kteří výrazně pomohli v baráži, jež jsem samozřejmě sledoval a přál Pardubicím záchranu. Těším se na novou sezonu a vyhlížím novou výzvu v červenobílých barvách,“ řekl Ondřej Kacetl.

Brankářský triumvirát se rýsuje

Uplynulou sezonu dochytal v pozici jedničky Martin Růžička, jenž byl výraznou oporou Dynama v extraligové baráži. „Řekl si o kontrakt na příští rok, budu rád, když se domluvíme na pokračování naší spolupráce. Martin je Pardubákem a patří do naší organizace,“ uvedl generální manažer klubu.

Smlouvu na příští sezonu má Milan Klouček, který je členem reprezentace do dvaceti let. V minulém ročníku chytal zejména za juniorské mužstvo, za A tým si připsal dohromady šest startů. „Milana si chceme vychovat do budoucna. Chceme mu sehnat angažmá v dospělé soutěži, aby získal co nejvíce zkušeností mezi muži. Vidíme v něm, pokud bude tvrdě na sobě pracovat, veliký potenciál,“ podotkl Dušan Salfický.

V Pardubicích naopak končí brankář Jaroslav Hübl, který přišel začátkem ledna z Litvínova. „Jardovi bych chtěl předně poděkovat za jeho služby a výpomoc. I když v závěru sezony byl na střídačce, byl Martinovi maximálně nápomocen, spolu tvořili kompaktní dvojici. Přeji Jardovi hodně štěstí nejen v jeho sportovním životě,“ uvedl šéf klubu.

Obrana: prioritou je udržení Marka Trončinského

Z obránců mají platné kontrakty na novou sezonu Ladislav Havlík, Karel Nedbal, Jan Ščotka a Ondřej Trejbal. Všichni tito hráči se zapojí do přípravy s A týmem a budou bojovat o svou pozici v nově budovaném mužstvu. Angažmá v dospělé soutěži chce vedení klubu najít Josefu Horynovi, aby se co nejvíce obehrál mezi muži.

Předdomluvená je další spolupráce s obráncem Petrem Čáslavou. „Petr je stálice naší obrany, dává jí potřebnou zkušenost. Počítáme s ním nadále, věříme, že se vedle něj vyhraje některý z našich mladých perspektivních beků,“ řekl Dušan Salfický.

Dynamo má zájem o pokračování spolupráce s Markem Trončinským, který přišel na východ Čech v závěru přestupního období. „Vedeme usilovná jednání, abychom jej udrželi, což je naší prioritou. Pro mě je zadákem, na kterém chceme stavět přesilovky. Hráčská práva na něj vlastní Mladá Boleslav,“ řekl Dušan Salfický na adresu osmadvacetiletého zadáka, který si v Pardubicích udržel bilanci jednoho kanadského bodu na zápas, v osmadvaceti utkáních vstřelil čtyři branky a přidal čtyřiadvacet nahrávek.

Ne zcela jasná je situace u Nicholase Schause, který v průběhu minulého týdne odcestoval do Spojených států amerických. „Nick mě informoval, že se nikde nedohodl a bude přemýšlet o své hokejové budoucnosti. Očekávám, že se bude rozhodovat mezi finančně atraktivnějšími nabídkami ze Švédska nebo Švýcarska, s nimi se nemůžeme měřit. Nechceme se při skládání kádru upnout pouze na něj, samozřejmě bychom jej rádi udrželi, víme však, že po sezoně, v níž si udělal jméno, to bude obtížné,“ pronesl generální manažer klubu.

Dynamo by rádo udrželo Petra Chaloupku, kterého získalo koncem ledna ze slovenského Popradu. „Petr je Východočech, vrátil se do známého prostředí, neboť v Pardubicích působil v mládežnických letech. Jsme předběžně domluveni, nicméně je potřeba se dohodnout s Litvínovem, který vlastní jeho hráčská práva,“ konstatoval.

V Pardubicích končí obránci Ctirad Ovčačík a Josef Zajíc. „Oba byli u nás na hostování, Ctirad patří Mladé Boleslavi, Josef Rytířům Kladno. Oběma děkujeme za služby v minulé sezoně a přejeme vše dobré v dalších angažmá,“ řekl Dušan Salfický.

Útok: kapitán Tomáš Rolinek pokračuje

Mezi útočníky mají podepsané smlouvy i na sezonu 2017/2018 Tomáš Rolinek, David Tomášek, Matěj Beran, Ondřej Panna, Martin Kaut a Filip Zadina. „Tito hráči již dříve podepsali víceleté kontrakty a pokračují v Pardubicích,“ podotkl šéf Dynama.

Intenzivní jednání o novém kontraktu probíhají s Petrem Sýkorou, jenž nastřílel v nejvyšší soutěži 359 branek, včetně baráže dokonce 363. „Máme veliký zájem Petra udržet. Jeho přístup a komunikace v týmu ukazují, že je Pardubákem, který za Dynamo dýchá. Obdržel od nás velmi kvalitní nabídku, věřím, že zůstane našemu klubu nadále věrný,“ okomentoval možné pokračování kanonýra.

Kontrakt skončil Janu Starému, který by mohl odehrát v nové sezoně pětisté extraligové utkání. „Honza je naším odchovancem a určitě dostane šanci, aby si vybojoval své místo v kádru pro nový ročník,“ řekl Dušan Salfický.

Dynamo mělo zájem, aby Lukáš Nahodil rozšířil svou šedesátku vstřelených branek v pardubickém dresu. „Už v průběhu baráže jsme se bavili o nové víceleté smlouvě a připravili jsme její detaily. Ve čtvrtek mi Lukáš oznámil, že odchází do Komety Brno. Děkuji mu za jeho služby pro Pardubice a přeji hodně štěstí,“ řekl Dušan Salfický.

Veliká zájem má vedení klubu i o Jána Sýkoru, který je ale smluvně vázán v Plzni. „Pokud se Jánovi s agentem podaří z toho vztahu vyvázat, jsme připraveni se dohodnout. Ján Sýkora splnil naše očekávání, rádi bychom jej udrželi v našem týmu. Víme, že dokáže být ještě produktivnější,“ poznamenal generální manažer Dynama.

Otevřené je spojení Dynama s Petrem Hubáčkem i v příští sezoně. „Předvedl obrovské penzum práce. Sice v baráži nesbíral body, ale oddřel oslabení, takových hráčů moc neznám, možná pouze Tomáš Marcinko je podobným typem. Pokud by Petr chtěl pokračovat u nás a našli bychom shodu na finančních podmínkách, tak má u nás dveře otevřené. Chápu jeho vazbu na rodinu a Brno, odkud pochází,“ komentoval Dušan Salfický.

V jeho hledáčku pro stavbu týmu na příští ročník je také Rastislav Špirko, který se vrátil na východ Čech pár hodin před uplynutím přestupního termínu. „O možnosti jeho pokračování v Pardubicích budeme jednat,“ řekl generální manažer.

Zda bude v týmu Pardubic v příštím ročníku Tomáš Kaut, není v tuto chvíli rozhodnuté. „Koncem dubna mu vypršela smlouva, o možnostech jeho působení v Pardubicích se rozhodneme,“ konstatoval.

Zájem Dynama trvá o služby Patrika Poulíčka, který se úspěšně rehabilituje ze zranění v závěru sezony. „Patrik je perspektivním hráčem, určitě chci, aby u nás zůstal,“ poznamenal šéf klubu.

Michal Bárta v minulé sezoně v Dynamu hostoval. „Jeho hráčská práva vlastní Liberec, jsme v kontaktu s jeho agentem. Zatím nedokáži říci, zda bude i s ohledem na tento fakt u nás pokračovat,“ uvedl Dušan Salfický.

Dynamo vyvine snahu, aby Martin Krajňák, Denis Kusý, Jakub Martinec, Tomáš Pipek, Miroslav Rohlík a případně další mladší hráči získali angažmá v dospělé soutěži, aby získávali zkušenosti v mužském hokeji. Pardubice počítají i s juniorem Václavem Zídkem.

Daniel Voženílek se vrací, další příchody ve hře

Na východ Čech se po jednoročním angažmá v druhé finské nejvyšší soutěži vrací útočník Daniel Voženílek. V týmu RoKi Rovaniemi odehrál 48 utkání, v nich vstřelil šest gólů a přidal deset asistencí. „Rok na severu by mu měl prospět a chci mu dát šanci. Je naším odchovancem, věřím, že v zahraničí vyzrál a mohl by nám pomoci,“ uzavřel výčet Dušan Salfický s tím, že útočník ročníku 1996 přichází na zkoušku do začátku extraligové sezony.

Generální manažer chce spolu se svým týmem začít s přestavbou týmu, vše ale nejde uskutečnit během jednoho léta. Další změny plánuje. „Za všechny hráče odjinud se platí milionové tabulky či hostování a připočtěme si plat. Ne vše se povede letos, třeba si pomůžeme angažováním cizinců, kteří jsou z tohoto pohledu levnější. Můžeme koupit dva tři hráče na tabulkách a další příští rok. Naše situace není z ekonomického pohledu růžová, ale žijeme. Musíme si to odpracovat, jinak to nejde,“ nechal se slyšet generální manažer klubu s tím, že jakmile dojde k potvrzení pokračování spolupráce nebo příchodu nového hráče, bude okamžitě fanoušky informovat.

„Na dalších příchodech intenzivně pracujeme, tento výčet není konečný. Jakmile se nám podaří zrealizovat další doplnění kádru, budeme o něm okamžitě informovat. Rád bych poprosil fanoušky o trpělivost, jednáme intenzivně od skončení baráže o zajímavých jménech,“ pokračoval.

„Cíl si kladu o něco bojovat. Jsme schopni se rvát o předkolo, přichází změna, kdy si nebudeme klást medailové cíle. Já si přeji hrát takový hokej, který naplní halu a lidé nás poženou i v tom, co děláme. Že vydrží s námi dva tři roky, než poskládáme a doplníme mužstvo tak, abychom hráli opět o nejvyšší příčky. Teď slibuji koncepční práci, v příští sezoně chci nakouknout do předkola play off,“ uzavřel Dušan Salfický.