27.04.2017
Jan Hrabal

Pardubice odhalily svůj chodník slávy sportovních legend

PARDUBICE — Osmadvacet osobností, které uspěly nejen v ledním hokeji, připomíná slavnostně odhalený chodník slávy u pardubické Tipsport areny. Mezi legendy pardubického sportu se zařadili bývalý brankář Dominik Hašek, útočník Vladimír Martinec, trenéři Horymír Sekera a Zdeněk Uher nebo funkcionář a současný historik klubu Milan Černický.

„Jsem přesvědčen, že veřejné prostranství v centru města, navíc v blízkosti multifunkční arény, v níž se odehrává většina nejdůležitějších sportovních i kulturních akcí, je tím pravým místem, kde si připomenout nejvýznamnější pardubické osobnosti sportu. Originální a přitom vkusné zpracování bude zárukou toho, že půjde o připomenutí skutečně důstojné,“ okomentoval budoucí pardubickou „síň“ slávy primátor statutárního města Pardubice Martin Charvát.

Postupně se chodník bude rozšiřovat, jak budou v síni slávy přibývat další sportovci a jména jednou mohou pokrývat celé náměstí před stadionem. Cestu po něm zahajuje interaktivní válec, do kterého lze vstoupit a dozvědět se víc o jednotlivých sportovních legendách.

„Doufám, že ta jména budou vzory pro další generace a že z toho chodníku slávy bude jednou obří třída,“ prohlásil náměstek primátora Jakub Rychtecký, podle kterého město oslovilo architekty, aby vytvořili před arénou, nebo uvnitř ní hmatatelný prostor. „Nejvíc se nám právě líbil sportovní hollywoodský chodník slávy,“ doplnil.

Mezi oceněnými nechybí ani Vladimír Martinec, který je rád, že mu na chodníku slávy dělají společnost například hokejový brankář Dominik Hašek nebo kanoista Martin Doktor. „Byla to zábava, koníček i povolání. Hokeji se věnuji od patnácti let. Je to velké uznání a velká čest mít své jméno na chodníku,“ řekl bývalý úspěšný hráč a trenér.

Cestu po chodníku zahajuje interaktivní válec, do kterého lze vstoupit a vyfotit se jako zlatý, stříbrný a bronzový medailista. Zároveň si lidé uvnitř mohou přečíst jména sportovců. S pomocí QR kódů a chytrých telefonů se navíc dozvědí podrobnosti o jejich kariéře.

Fotogalerie