28.04.2017
Jan Hrabal

Miloš Holaň: Děkuji manželce, co se mnou vydržela

PARDUBICE — V polovině ledna přišel do pardubického klubu s cílem jej udržet v nejvyšší soutěži. Byl to obrovský nervák, ale povedlo se: hlavní trenér Miloš Holaň dovedl Dynamo k záchraně a může vyhlížet novou extraligovou sezonu.

„Za tři měsíce jsem tu prožil hodně moc, samozřejmě i spoustu dobrých pozitivních věcí. S odstupem času se na vše dívám s chladnou hlavou, byla to těžká práce a mise. I dnes děkuji hráčům, jak to zvládli. Měli jsme tu parádní realizační tým…“ ohlédl se za uplynulým obdobím charismatický kouč.

Navenek působil během celé baráže klidně. „Vevnitř to ve mně opravdu pumpovalo, úplný kliďas nejsem. Držel jsem se toho, abych měl stále stejnou tvář, aby hráči věděli, že se o mě mohou opřít, abych jim naléval sebevědomí. Měli obrovsky náročnou sezonu od začátku, proto jsem zvolil tuto cestu. Podařilo se nám to uhrát,“ konstatoval.

Nyní mají hráči volno. „Za tak náročnou sezonu si jej zaslouží. Máme v plánu využít rehabilitační procedury v Léčebných lázních Bohdaneč, zvláště starší hráči je uvítají. Letní přípravu domluvíme na pozdější termín, představuji si ji zhruba od poloviny června a pak bychom jeli s malou výjimkou až do začátku sezony. Ještě zvažujeme, zda mladší hráči nezačnou dříve?“ řekl Miloš Holaň.

„Čeká nás obrovská práce ve skládání kádru. Budeme vyřazovat některé hráče, jiné chceme přivést, jsme limitováni ekonomickými možnostmi. Nejvíce kontaktů má Dušan Salfický, obrovské zkušenosti má Pavel Marek, jeho musíme využít, on je člověkem na svém místě, své tipy mám i já. Vše budeme skládat ve trojici s rozhodujícím slovem generálního manažera. Modlím se za to, ať složíme tým, který bude hrát velice důstojnou roli v Tipsport extralize,“ pokračoval pardubický trenér.

Většina týmů má dávno po sezoně a složený základ mužstva. „Nebude to jednoduché, jsme tlačeni termínem. Nikdo k nám nechtěl jít dříve, než skončí baráž. Agenti se báli k nám dávat hráče, argumentovali možným sestupem. Nebylo to jednoduché. Některé dobré hráče jsme měli v hledáčku, ti podepsali jinde, nechtěli čekat. Trh je už slabší, bude to o každodenní práci, abychom se do hráčů trefili,“ nechal se slyšet.

Nejdůležitější podle něj při výběru posil bude charakter. „To se ostatně ukázalo v baráži. Když se hráč bude schovávat, jak je prospěšný? Kdo se podělá, ten nám nepomůže ani v základní části. My potřebujeme bruslaře, kteří jedou na doraz a hrají srdcem. Hrát za Pardubice musí být čest a ne, že mě někdo vyhodil a já se drápnul v Dynamu. Tohle musíme nastavit,“ vyhlásil Miloš Holaň.

Jasno chce mít co nejdříve, ale nechce nic uspěchat. „Nechci sáhnout na hráče a třeba se stane, že se objeví někdo později. Kostru chci mít jasnou – tedy brankář číslo jedna, dva tři nové kvalitní obránce a určitě první a půl pětka. Role Tomáše Rolinka, Petra Čáslavy a dalších kluků – ti už si to odehráli, mají to v krvi a nemohou táhnout mužstvo tak, že stráví na ledě pětatřicet minut. Například Tomáš je borec, to je druhý brankář v oslabení. On udělá maximální černou práci a zde je jeho prostor. Ale musíme mít hráče okolo osmadvaceti let ze střední generace, kteří budou tahouni prvních dvou pětek. Zkušení hráči si to odehrají a vychovají mladé, ale my potřebujeme mít za tahouny jiné hráče,“ prohlásil trenér pardubického A mužstva.

Také Miloš Holaň si nyní užívá zasloužené volno po sezoně. „Dovolenou jsem plánoval v říjnu, mám malé děti, které čeká škola. Jedeme do Ameriky a tam si to spolu všichni užijeme. Musím poděkovat manželce za to, co se mnou vydržela. Nervy a stresy – kde je má člověk ventilovat, že? Telefon byl žhavý, z ní srší pozitivita za celou dobu, co jsme spolu. Ona je spolu s dětmi mým záchytným bodem. Mé děti jsou mým životem, proto jich mám tolik, že? V Americe popřemýšlíme, zda budou chodit do školy zde, nebo v Ostravě. To je hlavní téma,“ poodkryl své soukromí.

„Moc se těším na novou sezonu, zodpovědnost mám rád a že tomu mohu svým způsobem velet. Jsem pozitivní člověk, věřím, že práce v létě se projeví i na ledě a že uděláme kádr, který bude v extralize konkurenceschopný,“ pro klubový YouTube kanál.