24.04.2017
Jan Hrabal

Dynamo se zachránilo. Vedení děkuje všem, kteří pomohli

PARDUBICE — Již v minulém týdnu svolali akcionáři klubu tiskovou konferenci, na které vystoupili primátor statutárního města Pardubice Martin Charvát a předseda představenstva a generální manažer Dušan Salfický.

„Chci poděkovat fanouškům, za to jak Dynamo podporovali během celé baráže. Na poslední zápas jsme měli vyprodáno. Chci poděkovat celému týmu v čele s kapitánem Tomášem Rolinkem, nemohu zapomenout na Petra Čáslavu a brankáře Martina Růžičku. Ten to měl také ohromně těžké, ale je Pardubák a popasoval se s tím. Chci poděkovat celému realizačnímu týmu a generálnímu manažerovi Dušanovi Salfickému, že zvládli udržet v Pardubicích nejvyšší soutěž,“ řekl primátor statutárního města Pardubice Martin Charvát.

Generální manažer Dušan Salfický vnímal tlak na udržení nejvyšší soutěže v Pardubicích. „Děkuji hráčům, že to zvládli. Spousta z nich si něčím podobným prošla poprvé v životě. Důvěra široké veřejnosti v ně před baráží byla nízká, vnímali negativní reakce na výkony v základní části a play out. Spousta lidí nám nevěřila a posílala nás rovnou do WSM ligy. Kluci nechali na ledě všechno a za Pardubice se rvali,“ nechal se slyšet.

Důležitá podle něj byla podpora okolí, a to nejen povzbudivé vzkazy jeho kolegů z Tipsport extraligy: „Hodně jsem byl v kontaktu s Pavlem Starou z BK JIP Pardubice, basketbalisté postoupili do semifinále play off a já jim přeji, ať se jim splní jejich sen.“

Dynamo prožilo velmi turbulentní sezonu. A tým vedli tři hlavní trenéři, během ročníku došlo ke změně majoritního vlastníka a generálního manažera, to vše ke konci přestupního období.

„Když jsme k tomu v lednu šli, nečekali jsme, že to bude až takhle do morku kosti, čekal jsem to jednodušší. Dokázali jsme to, co jsme chtěli. Teď nás čeká tvrdá příprava, sedneme si s trenéry, domluvíme se s klíčovými hráči, kádr musíme vhodně doplnit i dle ekonomické situace. Čeká nás tvrdá a mravenčí práce. Budeme kádr rok od roku doplňovat i našimi odchovanci, aby si zasloužili tady hrát. Budeme se snažit přivést hráče, kteří vytvoří zdravé jádro,“ prohlásil Dušan Salfický.

Nejaktuálnější téma nyní je tvorba kádru na příští extraligovou sezonu. „Z obránců máme podepsané Jana Ščotku, Karla Nedbala, Ladislava Havlíka a Ondřeje Trejbala. Věřím, že se domluvíme s Petry Čáslavou a Chaloupkou. Chceme kádr doplnit o tři zkušené beky. Prioritou je udržení Marka Trončinského, intenzivně s ním jednáme, aby se to podařilo,“ informoval generální manažer klubu a směrem k nejproduktivnějšímu hráči baráže doplnil: „Z jednání s Markem Trončinským cítím chuť tady pokračovat. On je pan hokejista, byť má třeba svoje neduhy. Hrál v zahraničí, v národním týmu. Chci, aby se v Pardubicích vrátil na hokejové výsluní, chci se s ním domluvit na víceleté smlouvě. Mám zájem o to, aby tady zůstal.“

Jediným brankářem stávajícího kádru, který má s Dynamem podepsanou smlouvu, je Milan Klouček. Prioritou podle klubového šéfa je, aby pravidelně chytal ve WSM lize a vypracoval se. „Martin Růžička si výkony v baráži řekl o své místo v Pardubicích. Na postu brankáře budeme mužstvo doplňovat, protože Jaroslav Hübl přišel pouze na hostování,“ řekl Dušan Salfický.

„V útoku máme podepsané Tomáše Rolinka, Davida Tomáška, Ondřeje Pannu a mladé hráče jako jsou Martin Kaut nebo Filip Zadina. Chci se domluvit s Lukášem Nahodilem, jednání jsou v pokročilé fázi a obě strany chtějí pokračovat. Zájem máme i o další hráče. Musíme tým vhodně doplnit,“ doplnil k aktuálnímu složení mužstva.

Většinovým vlastníkem klubem je od poloviny ledna statutární město. „Naším prvním cílem, který jsme si vytýčili, byla záchrana extraligy. Tento bod máme splněný. Teď chceme ekonomicky dokončit letošní rok a připravit rozpočet, abychom mohli jít jednat za eventuálními kupci. Jsme připraveni v horizontu dvou měsíců tato již probíhající jednání zintenzivnit,“ řekl Martin Charvát.

Podle něj by municipalita neměla být správcem profesionálního sportovního klubu. „Kluby jsou dnes privátní a já věřím, že cesta v malých podílech hráčů – viz Brno nebo Plzeň, to je správná cesta,“ uvedl s tím, že minoritními akcionáři Dynama jsou Dušan Salfický a Petr Čáslava.

Dynamo za své působení v Tipsport areně platí nájemné Rozvojovému fondu Pardubice, statutární město Pardubice přispívá klubu částkami 4,5 milionu korun za reklamní smlouvu a dotací na mládež ve výši 17 milionů korun. „Primárně to bude o tvrdé práci. Když se zevnitř začne dobře pracovat, prezentace navenek bude pozitivnější. Tady se v minulosti řeklo hodně špatných věcí ve vztahu s městem. Výše nájmu v Tipsport areně nemusí být optimální, ale je to o dlouhodobé práci v této záležitosti,“ uvedl primátor města.

Martin Charvát ocenil podporu manželů Šmidberských i poté, co majoritu v organizaci převzalo město. „Jsem s nimi v pravidelném kontaktu, v této těžké cestě nám přejí. S paní Šmidberskou řešíme rovněž jejich rodinnou nadaci, která podporuje pardubickou mládež a chceme tuto spolupráci zintenzivnit,“ uvedl a pokračoval: „Pan Šmidberský kupoval klub za 25 milionů v době, kdy musel přivést dalších 30 milionů v půjčkách. Takže za klub, který měl tehdy kumulovanou ztrátu 70 milionů, zaplatil 55 milionů. Teď jej prodal za 12,5 milionu korun a za půjčku, kterou mu poskytl. Vážím si jeho práce a podpory pro klub.“

Přetěžký úkol zvládli: připravili Dynamo, aby zůstalo extraligové! 📷 @skorpik_vl

Příspěvek sdílený HC Dynamo Pardubice (@hcpce),

Výkonným šéfem Dynama zůstává jeho generální manažer Dušan Salfický, podle něj posílí role sportovního manažera Pavla Marka, jenž zároveň zastává funkci asistenta trenéra. „Primárně jsem jej přivedl jako sportovního manažera, šel na střídačku, protože byla mimořádná situace. Včera v rychlosti jsme se pobavili, že trenérský tým zůstane v tomto složení,“ konstatoval.

„Pavel Marek je kvalitní manažer, jeho pozice v Dynamu bude posílena. On je zvyklý pracovat šestnáct hodin denně. Včera jsme se bavili o všem možném a jsem rád za něj, za jeho oporu,“ doplnil Martin Charvát a k možným příchodům doplnil: „Není rozhodující, kdo je odkud, ale kdo tady chce hrát. Je pro mě zklamáním, že se mohl sem vrátit jeden hráč ze zahraničí, nepočkal na výsledek baráže a místo toho podepsal jinde.“

Na děkovačce si vzal slovo kapitán Dynama TOMÁŠ #ROLINEK, aby vám poděkoval! #ZaDynamo

Příspěvek sdílený HC Dynamo Pardubice (@hcpce),

Pardubice se mohly v baráži spolehnout na fantastické fanoušky. Průměrná návštěvnost domácích zápasů se vyšplhala na téměř 9500 fanoušků na jedno utkání, dvakrát byla Tipsport arena vyprodána. „Hokej je v Pardubicích fenomén. To, co se tady dělo, ukázalo, že si neumíme představit, co by se stalo, kdyby tady hokej nebyl. Starejme se o něj, aby se stal opět pardubickým zlatem. Baráž svlékla Pardubice donaha, ukázali se lidé v pravém světle, pro mě to byla obrovská škola, která mi otevřela oči, jak to kdo s hokejem myslí. Teď se musíme soustředit na tvrdou práci,“ řekl Dušan Salfický.

„Co se dělo včera v Tipsport areně, tak to se všude děje po zisku mistrovského titulu a pak v Pardubicích po baráži. Každému včerejšek otevřel oči, o co se tady hrálo. Název ‚Hockeytown‘ se oprášil. Co lidé tady vytvořili pro hráče, to nemá konkurenci,“ pokračoval.

Také primátor města je vděčný za podporu ze strany příznivců. „Obrovsky se semkla Jižní tribuna. Celou baráž neskutečně fandila, vymyslela nové chorály a popěvky. Jsme ‚Hockeytown‘ a nyní to musí hráči ukázat i na ledě,“ dodal.