29.11.2016
Jan Hrabal

Druhý bod jsme si zasloužili, řekl k obratu David Tomášek

PARDUBICE — Dynamo sice v neděli v Plzni prohrávalo na začátku 0:3, přesto přivezlo na východ Čech dva body. Výrazně k jejich zisku pomohl také útočník David Tomášek. Nejlepší střelec Pardubic v letošní sezoně nejprve snižoval na rozdíl jediné branky, poté se prosadil ve druhé sérii samostatných nájezdů. „Po druhém gólu jsme začali věřit, že tu můžeme hrát o body,“ řekl po skončení utkání mladý forvard.

Letošní statistiky Davida Tomáška
Utkání Branky Nahrávky Body +/− Tr. minuty
25 10 5 15 −7 16

„Napadaly nám tam rychle po sobě branky z 0:1 na 0:3. Na střídačce jsme se ale dokázali uklidnit a sami pak taky vstřelili dva góly krátce za sebou. Ty nám hodně pomohly. Bylo totiž na Plzni vidět, jak znejistěla, a my si začali taky věřit. Druhou třetinu, že jsme dokázali vyrovnat, bych označil jako klíčovou,“ pokračoval David Tomášek.

Plzeň rozehrála zápas ze svého pohledu parádně: v první třetině urvala vedení, to dvěma slepenými brankami na začátku druhého dějství navýšila na tříbrankové. Navíc se prosadila i v oslabení. Pro psychiku červenobílých bojovníků nic moc…

„My se hlavně potřebovali uklidnit, řekli jsme si, co máme dělat. Možná z nás i něco spadlo, protože jsme se do té doby báli hrát. Pro nás jedině dobře, že jsme do toho pak šlápli a vyrovnali,“ komentoval průběh utkání David Tomášek.

Dynamo snížilo zásluhou Lukáše Nahodila ve 32. minutě. Pardubický šikula si najel ze strany do zakončení a ač se mu nepovedlo, tak puk našel po pádu beka škodovky cestu do sítě. Tento pro hosty šťastný moment předznamenal veliký obrat.

„Taková branka k hokeji ale patří. Po ní přišla hned druhá a tam si myslím, že jsme doopravdy začali věřit, že se tu dá hrát o body,“ řekl útočník Dynama, který chvíli na to snižoval na rozdíl jediné trefy: „V protiútoku jeden z našich hráčů nahrával Petru Sýkorovi a puk se pak odrazil ke mně. Já už jsem byl dopředu směrem k bráně, nijak jsem nepřemýšlel a chtěl do puku jen dát ránu. Naštěstí jsem to dobře umístil a my dali gól.“

Jistý Ondřej Kacetl pomohl k další výhře

Zápas v Home Monitoring Aréně dospěl do prodloužení, v něm byli aktivnější Východočeši. „Šance tam byly na obou stranách, podle mě jsme víc ze hry měli celkově my. Já jsem dokonce trefil tyčku, myslím. Nájezdy už byly v naší režii: v nich skvěle zachytal Ondřej Kacetl. Vzhledem ke zmíněnému bych řekl, že jsme si ten druhý bod zasloužili,“ ohlédl se za utkáním.

Pardubičtí hokejisté se pomalu derou z extraligového suterénu. Jsou sice dvanáctí, postupně ale ukrajují ztrátu nad sebou. Dynamo vyhrálo pět utkání z posledních sedmi. „Uklidnili jsme se. Pomohly nám také tři výhry za sebou, které nám dodaly sebevědomí. Hodně nám pomáhají i trenéři, v kabině je navíc výborná parta. Předtím jsme měli několik zápasů, v nichž jsme prohráli třeba o gól a možná to bylo i o smůle. Po nepovedeném minulém víkendu jsme se vrátili k předchozí hře a teď už tomu všichni věří. Doufám, že se nám takhle bude dařit i nadále,“ nechal se slyšet.

K pokračujícímu postupu vzhůru chce pomoci i David Tomášek, který v pětadvaceti letošních zápasech vstřelil deset branek. „Na začátku jsem na gól dlouho čekal. Teď jsem rád, že týmu mohu takhle pomoct. A opakuji – doufám, že se mně i týmu bude takhle dařit i nadále,“ doplnil dvacetiletý útočník.