29.03.2007
Jan Hrabal, fotografie Luboš Lang

Petr Sýkora si postupu váží, zlomový podle něj byl čtvrtý zápas

Jedna velká série skončila, na druhou se už všichni těší. Hokejisté HC Moeller Pardubice zvládli semifinálovou sérii s HC Mountfield České Budějovice na jedničku. Včera dokonali výborným výkonem postup do semifinále. Po roční přestávce Pardubičtí svedou přímý souboj o mistrovský titul. Tentokrát s velkým rivalem – pražskou Spartou. O hokejový trůn se poperou dva jeho poslední vládci. „Nebylo to rozhodně tak jednoznačné. Bylo to velice těžké, hodně nám pomohlo, že jsme vyhráli čtvrté utkání v Českých Budějovicích. Jinak to mohlo být jinak,“ řekl pardubický útočník Petr Sýkora, nejproduktivnější hokejista play off České pojišťovny.

HC Moeller přitom do pátého utkání semifinále nevstoupil nejlépe. V prvních minutách byli aktivnější Jihočeši, zaslouženě se v 6. minutě dostali do vedení. „Důležité bylo, že jsme se za stavu 0:1 rychle vrátili do zápasu. Ještě do konce jsme stihli dát jeden gól a první třetinu jsme tedy vyhráli a vedli jsme,“ prohlásil Petr Sýkora.

Pardubice vyrovnaly zásluhou přesné střely při brejku Jiřího Cetkovského v 11. minutě, o šest minut později se radovaly z vedení zásluhou Miroslava Hlinky, jenž se prosadil bekhendovou ránou k tyči. HC Moeller Pardubice pak nabyté vedení nepustil, trpělivou hrou si jej pohlídal.

Takhle pálí kanonýr!

„Do zápasu jsme vstoupili velice špatně, ale pak se nám to povedlo otočit. Jsme moc rádi, že se to povedlo do konce první třetiny. To bylo velice důležité. Jít za stavu 0:1 do druhé třetiny by bylo daleko složitější,“ podotkl pardubický kanonýr.

„Začali jsme zkrátka špatně, dostali jsme se do zápasu až někdy v 8. minutě. Začali jsme hlavně více bruslit a celkově vše dohrávat. Také jsme častěji stříleli. Vedení soupeře nebylo příjemné, ale stále to bylo v první třetině. Jeden gól je o jedné střele. Bylo hodně důležité, že jsme dali hned kontaktní branku,“ doplnil ke svému komentáři úvodního dějství.

Rána Petra Sýkory je možná nejprudší v celé extralize.

V dalších dvou ale byl lepší pardubický celek. Hrál chytře ze zajištěné obrany proti snaživému a bojovnému soupeři, který se nevzdal ani za stavu 4:1 pro domácí mužstvo. „České Budějovice mají velmi silné mužstvo a o to více si vážíme, že jsme porazili a postoupili přes ně,“ vysekl poklonu jihočeskému celku.

Na Petru Sýkorovi bylo po zápase vidět, že má obrovskou radost. Zároveň na něm bylo patrné, že sezona nekončí, ba naopak! Právě on svými střeleckými zásahy pomohl dotáhnout pardubickou mašinu do finálového depa. To je oproti loňskému devátému místu famózní úspěch!

„Máme pochopitelně všichni radost, jsme rádi, že jsme postoupili. Jsme si ale vědomi toho, že nás čeká nesmírně těžká práce. Na euforii je čas,“ krotil radost a nadšení. „Posedíme si všichni, popovídáme, dáme pořádnou večeři. Určitě někam zajdeme stejně jako po Znojmu. To musí být trochu popovídat.“

Finále extraligy? Neuvěřitelný úspěch!

Podle Petra Sýkory byly pro pardubický postup do vysněného finále velice důležité výkony gólmana Jána Lašáka. Ten v důležitých chvílích notně podržel své spolubojovníky. „Jánko Lašák chytal opravdu výborně, všichni mu musíme poděkovat za to, že zápasy vychytal. I Roman Turek potvrdil své kolegy,“ konstatoval.

Teď čeká na pardubické hokejisty volno. Po krátkém odpočinku ale Miloš Říha se svými spolupracovníky určitě připraví program práce takový, aby Moeller byl dokonale nachystán na velkou finálovou bitvu se Spartou Praha.

Petr Sýkora drží ofenzivní prapor HC Moeller v celé sezoně, teď i jeho čeká vrchol.

„Musíme pořádně zregenerovat. Ale brzy určitě začneme trénovat a připravovat se na Spartu. Určitě si musíme pořádně odpočinout a nabrat síly. Na to teď bude čas,“ prohlásil Petr Sýkora.

Podle něj čeká HC Moeller nejtěžší práce. Pardubice změří síly s odvěkým rivalem. A také se soupeřem, se kterým jsou k vidění parádní zápasy s velmi pohledným hokejem. „Moc si vážíme postupu a těšíme se na další kolo. Sparta má velice silný mančaft, bude to nesmírně těžký soupeř. Každý hraje rád proti Spartě, jsou to vypjatější zápasy i v základní části. Finále extraligy je neuvěřitelný úspěch, vážíme si postupu,“ dodal pardubický střelec.