07.07.2006
Jan Hrabal

Příprava na novou sezonu: HC Moeller pojede na dva turnaje do zahraničí

Hokejisté Moelleru Pardubice si užívají zasloužené dovolené. Hráči pod vedením staronového trenéra Miloše Říhy totiž mají za sebou devět týdnů fyzicky náročné přípravy před novou sezonou. Už teď se ale mohou těšit na tréninky na ledě a zároveň dva zajímavé zahraniční turnaje. Devět týdnů se hráči lopotili při běhání, v tělocvičně, v posilovně a na kole. Za sebou mají přípravu jak v domácích podmínkách, tak na desetidenním soustředění v Luhačovicích. Sedmnáctého července bude jejich příprava na nový soutěžní ročník pokračovat.

„Opět začneme trénovat 16. července tady v Pardubicích. Hráče čeká nový model přípravy – na ledě se bude trénovat ve večerních hodinách. Přes den budou mít hráči lehčí suchou přípravu, která bude zaměřená na koordinaci pohybů a na obratnost,“ uvedl generální manažer HC Moeller Pardubice Zbyněk Kusý. Právě v těchto oblastech také vidí trenér Miloš Říha a jeho asistent Pavel Rohlík u svých hráčů velký nedostatek.
Nově na soustředění do Šumperka
Po tomto nově složeném týdnu odjede celý tým na čtrnáctidenní soustředění a hráče čeká opět nové prostředí. Svoji základnu najdou tentokrát pardubičtí hokejisté v Šumperku. Hráči se mimo Pardubice mohou naprosto soustředit na přípravu, která navíc proběhne v naprosto ideálních podmínkách.

„V Šumperku je komplex sportovních zařízení, ať už se týká haly pro lední hokej, sportovního stadionu s běžeckou dráhou a fotbalovou plochou. Je tam velká sportovní hala s umělým povrchem, tenisové kurty a samozřejmě kompletně vybavená rehabilitační linka. Navíc je přímo na zimním stadionu hotel,“ prohlásil spokojeně Zbyněk Kusý.

Na soustředění v Šumperku stráví hráči dva týdny, během kterých sehrají úvodní tři přípravné zápasy na novou sezonu:

Druh             Den     Datum             Zápas                                               
přátelské        čtvrtek 27. července 2006 Hokej Šumperk 2003 – HC Moeller Pardubice (Šumperk) 
přátelské        pondělí 31. července 2006 HC Moeller Pardubice – Kazakhmys Karaganda (Šumperk)
přátelské        čtvrtek 3. srpna 2006     HC Moeller Pardubice – BK Mladá Boleslav (Šumperk)  

Kromě zápasů čeká hráče v Šumperku velice tvrdá fyzická příprava. Hráči absolvují pěti až sedmifázové tréninky. Hokejisté do každodenního kolotoče naskočí v sedm hodin ráno a vystoupí z něj až po osmé hodině večerní. Nabrat by tak měli kondici pro první polovinu základní části. Chimik Moskevská oblastVrcholem přípravných zápasů utkání s Chimikem Moskevská oblast

Od 7. srpna můžeme pardubické hokejisty opět potkat v pardubické ČEZ Areně, kde najedou na tradiční jedno až dvoufázový rytmus. Hráče zároveň sehrají další tři přípravné zápasy. Zajímavým duelem bude především utkání s ruským celkem Chimikem Moskevská oblast, tedy celkem, kde v loňské sezoně působil trenér Miloš Říha a obránce Aleš Píša.

Druh             Den     Datum             Zápas                                               
přátelské        úterý   8. srpna 2006     HC VČE Hradec Králové – HC Moeller Pardubice        
přátelské        pondělí 14. srpna 2006    HC Moeller Pardubice – Chimik Moskevská oblast      
přátelské        čtvrtek 17. srpna 2006    HC Znojemští Orli – HC Moeller Pardubice            

HC Moeller pojede na Tatranský pohár. Vlakem!

Po několika sezonách Moeller Pardubice tentokrát nezamíří v rámci přípravy na turnaj do Švýcarska. Zahraniční mise je ale v tomto období nemine – zúčastní se v Popradu 59. ročníku Tatranského poháru.
Druh             Den     Datum             Zápas                                               
Tatranský pohár  čtvrtek 24. srpna 2006    HC Moeller Pardubice – HC Slovan Bratislava (Poprad)
Tatranský pohár  pátek   25. srpna 2006    HC Moeller Pardubice – podle vývoje turnaje (Poprad)
Tatranský pohár  sobota  26. srpna 2006    HC Moeller Pardubice – podle vývoje turnaje (Poprad)

Zajímavou zkušenost prožijí hokejisté Moelleru cestou na turnaj – na Slovensko totiž odcestují vlakem! Cestou tam by měli využít vlaku EuroCity „Košičan“, nazpět pojedou Východočeši na noc, aby do Pardubic přijeli další den ráno.

„Bude to stejné, jako když ještě existovala federální liga a Pardubice jezdili do Košic. Doufáme, že budeme mít lůžkový vagon. Někteří hráči pojednou vlakem opravdu po dlouhé době. S vlaky mám ale v posledních letech dobrou zkušenost, zvláště od té doby, co jsme při světovém šampionátu v Praze přepravovali hokejisty právě po železnici. Hráčům se to bude určitě bude líbit, komfort je určitě srovnatelný s letadlem“, doplnil pardubický manažer.

Po návratu ze Slovenska čeká na pardubické hokejisty přípravné utkání v Českých Budějovicích.


Druh             Den     Datum             Zápas                                                
přátelské        úterý   29. srpna 2006    HC Mountfield České Budějovice – HC Moeller Pardubice
To nejlepší na konec: turnaj ve finské Raumě

Nejzajímavější část přípravy ale hráče čeká až na samý závěr – bude jím turnaj ve Finsku! HC Moeller Pardubice odletí do Helsinek 31. srpna a autobusem se přesune do Raumy. „Ve dvou zápasech se utkáme s celky finské SM-liigy. Díky Otakaru Janeckému není pardubický klub pro finské fanoušky neznámou záležitostí, takže věříme, že jich na naše zápasy přijde opravdu dost,“ dodal Zbyněk Kusý.

Druh             Den     Datum             Zápas                                               
turnaj ve Finsku pátek   1. září 2006      HC Moeller Pardubice – Blues Espoo (Rauma)          
turnaj ve Finsku sobota  2. září 2006      HC Moeller Pardubice – Lukko Rauma/Assät Pori (Rauma)

Hráči by se do Pardubic měli vrátit 3. září a zde také stráví poslední část přípravy, neboť první kolo extraligy odstartuje už 8. září zápasem se Vsetínskou hokejovou.