11.07.2014
Jan Hrabal

Nová pravidla změní hokej, soudí Petr Čáslava

PARDUBICE — Posuny čar, změna posuzování zakázaného uvolnění. Tyto dvě změny se hodně dotknou práce obránců. „Při oslabení asi se přiblížíme NHL, kde bránící čtyřka také spíš stojí kolem brány, střely nechává brankáři a sbírá dorážky,“ domnívá se zadák Petr Čáslava v rozhovoru pro Deník. Podle svých slov je na změny velmi zvědavý.

Petr Čáslava v Kontinentální hokejové lize
Zápasy Góly Asistence Body +/− Tr. minuty
200 8 24 32 −7 179

Pro beky bude důležité se stíhat vracet v případě vyhození puku dopředu. Rychlí útočníci si jej mohou stačit dojet i poté, co kotouč přejde brankovou čáru. Pro posouzení, zda se (ne)jedná o icing bude klíčové postavení hráčů obou mužstev na spojnici kruhů.

„Nevím, jestli je to úplně dobré rozhodnutí, jsem zvědavý, jak všechno bude fungovat,“ poznamenal Petr Čáslava, podle něhož budou hlavně na začátku sezony, než si všechno sedne, jak sám poznamenal, k vidění sporné situace.

„I čárky na vhazování jsou dost nebezpečné, když je jeden hráč rozjetý přes celé hřiště a uhání za obráncem, stejně to může být hodně nebezpečné. Jsem opravdu dost zvědavý, jak to bude fungovat,“ zamyslel se pardubický obránce.

Nutné bude více bruslit, hra bude mít celkově větší spád. „Bek už teď nemůže na modré čekat, když vylétne puk, ale musí se rychle otočit a spěchat dozadu,“ řekl čtyřiatřicetiletý zadák HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Další změnou je zvětší útočných pásem dle zámořské NHL. „Máme navíc šikovné střelce. Hodně věcí se v hokeji teď asi změní, v přesilovce se bude jinak stát, obrana bude také jiná,“ řekl s tím, že hodně by mohl z novely těžit bombarďák Petr Sýkora.

V hokeji přibydou novinky

„Asi se přiblížíme NHL, kde se bránící čtyřka také spíš stojí kolem brány, střely z dálky nechává brankáři a sbírá dorážky. Hráči v početní nevýhodě už nebudou tak létat po mantinelech a v rozích,“ pokračoval Petr Čáslava.

Podle něj může po zvětšení útočných pásem více branek. „Myslím, že i fanoušci se mají na co těšit, v hokeji najednou přibude hodně novinek,“ doplnil směrem ke změnám v rozmístění čas na kluzišti.

Petr Čáslava znovuoblékne pardubický dres po necelých pěti letech. Do zahraničí odešel v průběhu sezony 2009/2010, poslední čtyři sezony strávil v Kontinentální hokejové lize. Nyní opět pomůže východočeskému mančaftu, v Pardubicích také rozjíždí trenérskou kariéru u mládeže.

Obrovskou motivací pro něj může být blížící se reprezentační sezona a mistrovství světa v Praze „To je ještě moc daleko, o tom vůbec nepřemýšlím. Rád bych si tam zahrál, ale kdo ví, co bude,“ nechal se slyšet Petr Čáslava.