27.01.2007
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Petr Sýkora střílel na Spartě góly, Ján Lašák jistil branku

Když se daří, tak se daří! Toto oblíbené sousloví si mohli po skončení včerejšího zajímavého utkání naplno říci hokejisté HC Moeller Pardubice. Ti porazili pražskou Spartu na jejím domácím ledě 6:3 a vysokým vítězstvím si zajistili kromě tří důležitých bojů do průběžného účtování také aktivní bilanci v případě rovnosti bodů s tradičním rivalem po skončení základní části. Velký zápas odehrál křídelní útočník Petr Sýkora, který vstřelil hattrick, oporou v brance HC Moeller byl Ján Lašák. Ten až na tři výjimky zlikvidoval čtyřicet střel soupeře a podal tradičně vynikající výkon, který podpořil výbornými zákroky při přesilovkách sparťanských hokejistů.

„Jsem rád, že jsme vyhráli, taková výhra určitě potěší. Ale je před námi ještě dlouhá cesta a my chceme být v tabulce co možná nejvýše,“ řekl útočník Petr Sýkora po skončení zápasu. Pardubický kanonýr podruhé v této sezoně vstřelil tři branky v jednom utkání. Naposledy se mu to povedlo 23. září loňského roku v Třinci.

Hlavně jeho první trefa byla kuriózní. Běžela sedmá minuta utkání a Petr Sýkora jel za pukem při vlastním oslabení, který se chystal rozehrát vyjetý Dušan Salfický. Gólman Sparty ale trefil přímo pardubickou „sedmatřicítku“ do hole, od níž se kotouč odrazil přímo do klece! Neuvěřitelná situace!

„Byla to veliká náhoda, že jsem puk vůbec zasáhl. Při této situaci jsem ani nestihl s holí nějak usměrnit kotouč. Přihrávku jsem nijak nechytal, jen jsem stihl nastavit hůl. Nepamatuji se, že bych někdy dal takový gól,“ podotkl vedoucí muž tabulky střelců O2 extraligy k této situaci.


Běží 36. minuta a Petr Sýkora nastřeluje z této situace tyč sparťanské branky!

Tuto statistiku Petr Sýkora podle svých slov vůbec nesleduje. Jeho tři úspěšné trefy jej ale katapultovaly zpět na první místo, odkud jej před pár dny vystrnadil kladenský Martin Procházka. Petr Sýkora má na svém kontě 31 branek. „Tabulka střelců jde opravdu mimo mě, na tu vůbec nehledím. Důležitý je úspěch týmu,“ pronesla osmadvacetiletá opora HC Moeller Pardubice.

Do T-Mobile Areny si našla cesta také poměrně početná skupina fanoušků, která celý zápas povzbuzovala HC Moeller. „Všichni ví, že máme nejlepší fanoušky v republice. Musíme jim poděkovat za to, že nás jezdí v takovém počtu podporovat i ven. K tomu fakt není co dodat,“ doplnil tahoun pardubické ofenzívy.

Tři inkasované góly Jánu Lašákovi nevadily, mrzela ho jen druhá branka

Velký podíl na pardubickém vítězství má i brankář Ján Lašák. Sice dostal tři góly, ale svůj celek podržel při mnoha situacích, hlavně při přesilovkách soupeře. „Byl to velmi důležitý zápas, jsem moc rád, že jsme vyhráli. Vezeme si tři body. Paráda,“ spokojeně se rozplýval po skončení utkání.

Pardubický gólman měl po zápase zcela jiné pocity, než jeho kolega v protější brance Dušan Salfický, Ten se do brány Pražanů vrátil po delší době. „Přes zápas jsem nad jeho inkasovanými góly nepřemýšlel, dostal takové nešťastné branky. Po utkání, když se nad tím zamyslím, tak to má velmi těžké. Já ale věřím tomu, že se z toho dostane, je to kvalitní brankář,“ podotkl Ján Lašák.

Sestava Sparty byla oslabena o řadu opor. I Ján Lašák podle svých slov pocítil tento fakt při bránění své pozice proti sparťanským nájezdníkům. „Bylo to jiné. Oni si při přesilovkách hru více rozhodí, teď spíše stříleli a tlačili se do brány. Několikrát jsem neviděl, to bylo samozřejmě nepříjemné, ale bylo patrné, že jim chybí klíčoví hráči,“ hledal rozdíly oproti ostatním zápasů s pražskou Spartou.


Tuto střelu stejně jako řadu dalších Ján Lašák v pohodě a jistě zpacifikoval.

Pardubický gólman inkasoval tři branky. Na první a třetí neměl nárok. U druhé se trošku červenal. „Letěla na mě střela na bránu od modré čáry. Kotouč chytil vzduch, plachtil v něm a změnil směr, to mě trochu překvapilo. Je to krapet můj gól, byl jsem asi trošku uvolněný. Kdyby stav byl vyrovnaný, tak se mi to asi nestane,“ prohlásil k této situaci, po níž Sparta snížila na 2:5 ze svého pohledu.

„Necítil jsem se v tomto zápase dobře, bojoval jsem sám se sebou. Když to bylo jisté, tak jsem se asi moc uvolnil, vím, že to není správné. Hlavní, že vedeme o body,“ doplnil Ján Lašák.

Je to sice klišé, ale Pardubice vyhrály na Spartě zápas o šest bodů. „Jestli jsme napravili dvě nedávné domácí prohry, se teprve uvidí. Musíme uspět v neděli a pak v úterý. Pokud se to povede, tak si o tom můžeme pohovořit,“ dodal bedlivý strážce pardubické branky.