15.07.2006
Jan Hrabal

Vladimir Kapulovskij vzpomíná na Pardubice v dobrém. Zažil zde největší úspěch v kariéře

Vzpomínáte? V sezoně 1993–1994 odehrál za Pardubice čtyřicet sedm utkání, v nichž vstřelil dvě branky a na dalších devět přihrál. Rus Vladimir Kapulovskij, důrazný obránce, sehrál jedinou sezonu ve své kariéře v zahraničí a hned dosáhl svého největšího úspěchu. Ostatní léta strávil v Rusku, kde se do ligového finále nikdy neprobojoval. „Angažmá v Pardubicích bylo mým nejúspěšnějším,“ vzpomněl si Vladimir Kapulovskij během své návštěvy Pardubic v polovině února letošního roku. Na východ Čech se vrátil podívat po dvanácti letech.

Vladimir Kapulovskij pravidelně nastupoval ve druhé obraně s Petrem Jančaříkem. Nosil číslo dvacet. „Byla to tehdy výborná sezona, ze které mi v Pardubicích zůstalo mnoho přátel,“ pověděl. A skutečně. Během jeho pobytu v Pardubicích coby asistenta Chimiku Moskevská oblast, který tou dobou byl v Pardubicích na soustředění, se k němu hlásili bývalí spoluhráči a lidé, se kterými se před dvanácti lety pravidelně stýkal.

V Pardubicích si Vladimir Kapulovskij vybudoval solidní hokejové jméno. Fanoušci si na něj pamatují jako spolehlivého zadáka. Zdobily solidní fyzické parametry – výška 185 centimetrů a hmotnost téměř 100 kilogramů. Murmanský rodák vzpomíná na Pardubice jenom v dobrém.

„Od svého angažmá jsem byl v České republice poprvé. Moc se mi tu líbí. Prošel jsem si Třídu Míru a vzpomínal,“ řekl Kapulovskij během své návštěvy České republiky. „Ožil jsem si vzpomínky. Přece jen to je už dvanáct let.“

Hokejový příběh „Volodi“ Kapulovského je přitom velice zajímavý. S hokejem začal až v jedenadvaceti letech v Binokoru Taškent. „Tam jsem hrál jen dvě sezony. Poté jsem se přesunul do Omsku, odkud jsem v roce 1993 přestoupil do Pardubic,“ prohlásil. To už mu bylo třiatřicet let!

„Pamatuji se, že jsme tehdy měli vynikající mužstvo s výbornou partou. Hráli jsme dobrý hokej, bylo to fajn. V závěru sezony nás ale postihla zranění, a tak jsme ve finále nestačili,“ barvitě si zavzpomínal šestačtyřicetiletý Rus.

V Pardubicích strávil jedinou sezonu. Po ní se opět vrátil do Ruska – Avangardu Omsk. „Přál jsem si hrát v Pardubicích déle, ale už mi bylo téměř čtyřiatřicet. Proto jsem v České republice nepokračoval. “

Jediná sezona v České republice mu ale přinesla nejhezčí vzpomínky. Na zdi doma mu visí brusle ze sezony 1993–1994. Jako vzpomínka na největší úspěch v kariéře. Stejně jako stříbrná medaile, kterou obdržel po finálové porážce v Olomouci. „Víc jsem totiž v hokeji nedosáhl,“ skromně přidal.

Definitivní tečku za aktivní hokejovou kariérou udělal Vladimir Kapulovskij předloni ve druholigovém Serově! „Zdraví už tolik nesloužilo, musel jsem skončit,“ pousmál se. „Ale za veterány jsem stále činný!“ ihned dodal.

Poslední sezonu působil jako asistent trenéra v Chimiku Moskevská oblast. Tam se opět setkal s Dušanem Salfickým, který před dvanácti lety v Pardubicích působil. A s trenérem Milošem Říhou. „Je to výborný trenér, spoustu věcí se při spolupráci s ním člověk přiučí,“ uzavřel Vladimir Kapulovskij.

Vladimir Kapulovskij

Narozen: 10. července 1960 v Murmansku (SSSR)
Výška: 184 cm
Hmotnost: 100 kg
Post: obránce