24.01.2007
Redakce Pardubického hokejového Zvonu

Pardubičtí v NHL

V zámořské NHL je v těchto dnech přestávka, kterou vyplní středeční utkání hvězd v Dallasu. Statistiky pardubických hráčů v NHL se proto pochopitelně nijak neposunuly, s výjimkou aktualizovaných čísel u Milana Hejduka (jeho Colorado odehrálo svůj poslední zápas po uzávěrce minulého vydání Zvonu, stejně jako Detroit – Dominik Hašek ale nechytal). Vybrali jsme pro vás tentokrát nejlepší a nejhorší zápas jednotlivých hráčů v letošní sezoně.

Aleš Hemský (Edmonton Oilers)

Nejlepší zápas: Edmonton – Phoenix 5:2. 25. října nastoupil Aleš Hemský k utkání proti Phoenixu s bilancí jediného gólu z prvních sedmi zápasů sezony. Proti Kojotům, kteří tehdy nebyli zrovna na vrcholu formy, si připsal tři body (1+2) a tři kladné body do hodnocení plus/mínus.
Nejhorší zápas: Edmonton – Los Angeles 4:7. 28. prosince Edmonton doma selhal proti týmu, který teoreticky spíš měl porazit. Aleš Hemský byl u čtyř inkasovaných gólů (jednou při přesilovce soupeře) a jeho dojmy asi moc nezlepšila ani jedna asistence.

39 utkání, 32 bodů (7+25), −6, 26 trestných minut
Střely na branku, úspěšnost střelby: 61, 11,5 %
Čas na ledě v posledním utkání: 16:50 minut
Průměrný ice time: 16:46 minut

Petr Průcha

Nejlepší zápas: Rangers – Washinton 4:1. Den před Silvestrem nastoupili Rangers proti Washingtonu a chtěli zastavit sérii šesti porážek v řadě. Povedlo se a Petr Průcha byl vyhlášen hvězdou zápasu. Dal dva góly, připsal si dva body do hodnocení plus/mínus a opravdu byl vidět…
Nejhorší zápas: Rangers – Islanders 4:7. Když se nedaří, tak se nedaří. Třetí porážka v řadě v úvodu prosince mrzela o to víc, že přišla proti městskému rivalovi. Průcha odehrál jen deset minut, přesto ???stihl“ asistovat u dvou soupeřových branek.

46 utkání, 19 bodů (10+9), −12, 18 trestných minut
Střely na branku, úspěšnost střelby: 76, 13,2 %
Čas na ledě v posledním utkání: 9:27 minut
Průměrný ice time: 12:42 minut

Michal Rozsíval (New York Rangers)

Nejlepší zápas: Pittsburgh – Rangers 1:2. Rozsívalovi se proti Pittsburghu, kde shodou okolností v minulosti působil, mimořádně daří. Poslední listopadový vzájemný zápas nebyl výjimkou. Bod za asistenci, +1 a pětadvacet a půl minuty na ledě – vynikající statistiky, které jen podtrhly skvělý výkon.
Nejhorší zápas: Rangers – Islanders 3:5. Stejně jako v případě Petra Průchy se i Rozsívalovi asi nejvíc nevedlo proti Islanders. Jezdci doma dostali pět gólů, Rozsíval byl u čtyř (jeden při soupeřově přesilovce). Devátý leden si tak Rozsíval nezapsal do kalendáře jako důvod k oslavě…

48 utkání, 24 bodů (5+19), +1, 26 trestných minut
Střely na branku, úspěšnost střelby: 59, 8,5 %
Čas na ledě v posledním utkání: 20:58 minut
Průměrný ice time: 22:59 minut

Jan Bulis (Vancouver Canucks)

Nejlepší zápas: Montrel – Vancouver 0:4. Canadiens jen dvakrát prohráli s Vancouverem doma s čistým kontem a u jednoho tohoto historického zápisu byl Bulis hodně vidět. Dal gól, na další nahrál a také skvěle bránil. Kdyby hrál pořád tak, jako onoho 16. ledna, nemusel by přemýšlet o odchodu z Canucks…
Nejhorší zápas: Vancouver – Anaheim 1:2. Tohle utkání Vancouver neprohrál nijak výrazně, Bulis byl u jednoho inkasovaného gólu ze dvou, ale o jeden z jeho nejhorších zápasů šlo proto, že si nezahrál ani deset minut… A to hráči nemají rádi.

47 utkání, 16 bodů (9+7), −8, 46 trestných minut
Střely na branku, úspěšnost střelby: 68, 13,2 %
Čas na ledě v posledním utkání: 12:38 minut
Průměrný ice time: 14:05 minut

Milan Hejduk (Colorado Avalanche)

Nejlepší zápas: Colorado – Phoenix 4:3. Milan Hejduk odehrál v letošní sezoně dva ???tříbodové“ zápasy. Proti Phoenixu ale 17. ledna jeho tři body hodně pomohly – nebýt jich, Colorado by nevyhrálo.
Nejhorší zápas: Colorado – Calgary 3:7. I u Milana Hejduka je jeden zápas, který by nejraději vymazal z paměti. Necelý týden před zmíněným zápasem proti Phoenixu prohráli Avalanche s Calgary 3:7 a Hejduk byl u pěti inkasovaných gólů…

45 utkání, 30 bodů (15+15), +2, 32 trestných minut
Střely na branku, úspěšnost střelby: 155, 9,7 %
Čas na ledě v posledním utkání: 15:20 minut
Průměrný ice time: 16:58 minut

Dominik Hašek (Detroit Red Wings)

Nejlepší zápas: Detroit – Minnesota 3:1. Ve statistikách Dominika Haška najdeme i zápasy s čistým kontem, ale pro tuhle rubriku jsme vybrali zápas s Minnesotou. Red Wings vyhráli 3:1 a Hašek si v posledním utkání před Vánoci připsal 34 někdy až neuvěřitelných zákroků.
Nejhorší zápas: San Jose – Detroit 9:4. Tady je jasno: Dominik Hašek až do 4. ledna nikdy v NHL neinkasoval osm nebo víc gólů v jediném utkání. Spoluhráči mu moc nepomohli a on si patent na zázraky tentokrát zapomněl doma. I úspěšnost 71% o něčem svědčí, po osmém gólu střídal.

37 utkání, 2183:05 minut
Výhry/prohry po 60 min, v prodloužení: 25/8, 1/4
Inkasované branky, úspěšnost zákroků: 71, 91,1 %
Čistá konta: 6
Průměr branek na zápas: 2,03

Článek vyšel v hokejovém bulletinu Pardubický hokejový Zvon, číslo 21.