29.03.2014
(HoH)

Dominik Hašek se dočká další pocty: jeho 39 v Buffalu vyřadí

BUFFALO — Před čtvrt rokem hokejový klub HC ČSOB Pojišťovna Pardubice slavnostně vyvěsil číslo devět pod strop ČEZ Areny, stejný čin chystá s devětatřicítkou i zámořský klub Buffalo Sabres, kde Dominik Hašek působil v letech 1992 až 2001. Stane se tak v hokejové sezoně 2014/2015.

Pardubický odchovanec se zařadí mezi další šestici legend Buffala: Gilberta Perreaulta (číslo 11), Ricka Martina (7), Reneho Roberta (14), Tima Hortona (2), Dannyho Gareho (18) a Pata LaFontainea (16). Hašek v Buffalu působil v letech 1992 až 2001. Sabres jej získali z Chicaga za brankáře Stephana Beauregarda a výběr ve čtvrtém kole draftu. Sabres vychytal v NHL 234 vítězství ve 491 zápasech a s 55 čistými konty drží klubový rekord. V play off má Hašek klubová maxima v počtu zápasů (68), výher (37) a čistých kont (6). V roce 1999 pomohl Sabres k postupu do finále Stanleyova poháru. Jeho zisku se dočkal až v letech 2002 a 2008 s Detroitem.

„Jsem velice potěšen, že jsem byl pozván do Buffala, abych byl uveden do klubové Síně slávy,“ řekl Dominik Hašek pro www.nhl.com po svém příletu, aby se osobně zúčastnil přijetí mezi legendy Buffala.

Dominik Hašek

Dominik Hašek dosáhl v Buffalu na své první obrovské úspěchy v NHL. „Vždycky pro mě něco znamená, když se vracím do Buffala a potkám kamarády a lidi, s kterými jsem tady působil a strávil tak krásné chvíle,“ připomněl.

Během své bohaté kariéry v Buffalu si v letech 1997 a 1998 vysloužil také Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL, kterou získal dvakrát jako první gólman v historii, a Lester B. Pearson Award (Ted Lindsay Award) pro nejlepšího hráče podle hráčské asociace NHLPA. Dvakrát (v letech 1994 a 2001) také získal William M. Jennings Trophy pro brankáře týmu, který obdržel v sezoně nejmenší počet branek.

Dominik Hašek

  • 854 zápasů v NHL
  • 388 zápasů v tuzemské nejvyšší soutěži
  • 53 zápasů v IHL
  • 48 zápasů v KHL

„Prožil jsem tady v Buffalu skvělé roky. Mohu poděkovat, že jsem byl do tohoto města a organizace v roce 1992 z Chicaga vyměněn. Dostal jsem šanci stát se prvním gólmanem. Pak jsme měli šest nebo sedm let skvělé mužstvo a za devět sezon jsme s výjimkou jediné pokaždé byli v play off,“ nechal se slyšet Dominik Hašek.

„Obrovsky bych si vážil toho, kdybych jednou byl v Síni slávy. Nikdy to nebyl můj cíl, když jsem hrál, ale cenil bych si toho. Mám ale teď v životě nové cíle. Hokejová kariéra je za mnou. Byly to skvělé roky, člověk prožil fantastické věci. Dělal to, co miluje. Byl za to velmi dobře placený, byl s lidmi, které má rád, a prožil s nimi skvělé chvíle,“ dodal brankář, který pomohl Pardubicím k ziskům třech mistrovských titulů v letech 1987, 1989 a 2010.

V přiložené fotogalerii si můžete připomenout Poctu Dominiku Haškovi 1. prosince 2013, při které hokejový klub HC ČSOB Pojišťovna Pardubice slavnostně vyřadil jeho číslo devět.

Fotogalerie