17.03.2014
Jan Hrabal

Juniory čeká zápas sezony: potřebují porazit Vsetín

PARDUBICE — Poslední zápas nadstavby čeká dnes od 18.00 hodin juniory HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Mladí Východočeši vyzvou Vsetín a oba týmy jsou postaveny před jednoznačný úkol: vítěz se vyhne nepříjemné baráži o udržení. „Domácí zápasy v této fázi soutěž jsme zvládli a věřím, že kluci vyhrají i tento duel. Všichni fanoušci jsou zváni, za jakoukoliv podporu nejen fanklubáků budeme vděčni,“ říká trenér Pavel Rohlík.

Junioři si neprochází jednoduchým obdobím, celá jejich sezona je velmi obtížná. „Věděli jsme už na začátku tohoto ročníku, že bude velmi těžký. Počtově nám chybí ročník 1995, ve kterém máme pouze jednoho obránce a tři útočníky. Začátkem sezony jsme hráli výborné zápasy, nátlakový a fyzický hokej, napadali jsme ve dvou hráčích, ale postupem času se nám rozrůstala marodka a hlavně celou kabinu napadl nějaký virus, který postihl postupem všechny hráče. Hráli jsme na patnáct ale i dvanáct kluků, limitovalo nás pravidlo o nasazování starších dorostenců, neboť můžeme využít pouze čtyři do pole, pátým je brankář Vejmelka,“ popisuje průběh posledních měsíců.

Fanoušci

Přijďte fandit!

Hokejový klub HC ČSOB Pojišťovna Pardubice vyzývá všechny své fanoušky, aby přišli podpořit juniorský tým v nejdůležitějším utkání v sezoně. Vstup do velké haly ČEZ Areny je zdarma přes vrátnici od parkoviště.

„Rádi bychom přivítali na našem zápase fanklubáky s bubny na protější tribuně od střídaček, aby fandili přímo čelem k nám. Kluci, i když nehrají o titul, tak opravdu dřou a zaslouží si hlasitou podporu všech příznivců našeho klubu,“ říká trenér Pavel Rohlík.

Každé hlasivky a potlesku si tým považuje, zvláště když se dá očekávat početný výjezd fanoušků Vsetína, který vloni zaplavil malou halu v Hradci Králové a vytvořili svému týmu domácí prostředí.

„Pokud dorazí členové fanklubu, přijdou nám fandit a přehluší vsetínské fanoušky, tak nám udělají obrovskou radost. Za celý tým říkám, že uděláme všechno pro to, abychom tento klíčový zápas vyhráli. Budeme bojovat na krev,“ vzkazuje kapitán týmu a nejproduktivnější hráč pardubické juniorky Patrik Poulíček.

„Pak jsme se z toho oklepali, i tak nás ale pronásledovaly zranění a nemoci, deset patnáct kol hrajeme na tři pětky s nejvýše jedním náhradníkem, což je v juniorském hokeji velmi málo. Chceme jako ostatní týmy hrát celoplošný hokej, ale nemáme na to dostatečný počet hráčů a protivníci nás logicky, protože nás je málo, přehrávají fyzicky,“ pokračuje Pavel Rohlík.

Východočeši se navíc potýkali s jednou nevýhodou. „Soutěž má sedmnáct účastníků, my jsme ale nedostali žádnou „dvojičku“. V praxi to znamenalo, že jsme sobotní venkovní zápasy hráli proti týmům, které měly v pátek volno. Takže jsme vydřeli výhru ve Vítkovicích, dohráli jsme v devět večer, pak jsme jeli do Třince, kde jsme začali v poledne a po první třetině to bylo 3:0 po první třetině. V těchto zápasech jsme poztráceli mnoho bodů,“ vrací se k základní části sezony.

Pardubice skončily čtrnácté se čtyřbodovou ztrátou na postup do elitní dvanáctky, která hrála o play off. „Bojovali jsme do poslední chvíle, soutěž je nesmírně vyrovnaná, o konečném umístění po první fázi soutěže rozhodovala poslední dvě tři kola. Spadli jsme do skupiny play out a chceme se vyhnout baráži,“ říká.

Ve skupině o 13. až 17. místo zatím z pohledu Pardubic platí pravidlo „Můj dům – můj hrad“. Pardubice dokázaly v ČEZ Areně porazit Jihlavu 5:3, zdolat Kladno 3:2 v prodloužení a otočit utkání s Českými Budějovicemi a porazit je 3:2.

„Domácí zápasy jsme zvládli a věřím, že v ČEZ Areně neztratíme ani utkání se Vsetínem. V této soutěži je domácí prostředí výrazným činitelem, bohužel jsme zvenku nepřivezli ani bod. Ale řekli jsme si, že když si podržíme domácí utkání, tak do baráže nepůjdeme. To se potvrdilo a já klukům věřím, že to zvládnou i v tomto utkání,“ tvrdí trenér pardubických juniorů.

Fanoušci VsetínaV minulé sezoně uspořádali fanoušci početný výjezd do Hradce Králové, kde Vsetín vybojoval účast v juniorské extralize. Letos se chystají do Pardubic. Překřičí je pardubičtí fandové?

NOEN extraliga juniorů

Tabulka

  1. Kladno – 40 zápasů – 54 bodů
  2. České Budějovice – 39 zápasů – 48 bodů
  3. Pardubice – 39 zápasů – 47 bodů
  4. Dukla Jihlava – 39 zápasů – 45 bodů
  5. Vsetín – 39 zápasů – 45 bodů

Poslední kolo

  • HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – VHK Vsetín
  • HC České Budějovice – HC Dukla Jihlava

Kladno už má odehraný plný počet utkání a nemůže být předstiženo. Oba zápasy začínají v 18.00 hodin.

Poslední dva týmy sestupují do čtyřčlenné baráže o juniorskou extraligu, z níž pouze vítěz si udrží právo startu v NOEN extralize juniorů v sezoně 2014/2015.

„Je to takový play off hokej, akorát z opačné strany,“ trpce se pousmál. „Takové zápasy neprospívají rozvoji hráčů, vezměte si, že přes půl sezony musíme hrát jenom na vítězství. Primární je vyhnout se skupině play out a poté i baráži. Hodně se trénuje organizace hry a potlačuje individuální rozvoj. Každý zápas od konce listopadu hrajeme pod obrovským tlakem, zhruba dvanáct extraligových týmů musí hrát pouze na výsledek, což neprospívá mládežnickému hokeji,“ uvažuje nahlas.

Všechno soustředění teď ale míří na jediný cíl: porazit Valašský hokejový klub Vsetín. „Dříve jsem zde chvíli hrál, styl mají stále stejný: na úzkém kluzišti praktikují nátlakový hokej, Na Lapač chodí mnoho diváků, kluci z Valašska jsou velcí bojovníci zocelení drsnou krajinou. Hrají obětavě, a když se dostanou k vám do třetiny, tak se těžce brání. Venku se jim tolik nedaří, ale to neřešíme. Máme jedinou povinnost pro pardubický hokej: vyhnout se baráži o udržení extraligy juniorů,“ hlásí bojovně.

„Chtěl bych poděkovat všem hráčům, nikdo jim nic nevyčítá, kluci fakt makají na sto procent, jdou do toho naplno. Tím, že nás je málo, tak se některé zápasy nedaly uhrát. Jsou tam tací, co toho mají plné zuby, mají neskutečný ice time. Chyby dělá každý, i já… Tohle mužstvo je parta bojovníků, možná nejsou tak produktivní, ale snaží se a zaslouží si naši podporu za poctivou práci. Věřím, že utkání proti Vsetínu vydřou a vyhrají,“ dodává Pavel Rohlík.

Junioři

Vzájemné zápasy v sezoně

12. kolo, sobota 12. října 2013 od 16.00 hodin:
HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE – VHK VSETÍN 3:2 (2:1, 1:0, 0:1).
Branky a nahrávky: 2:06 Petira (Veselý), 11:10 Poulíček (Petira), 38:22 Zelinger (Kalous, Vácha) – 12:14 Neuwirth (Tobola), 59:28 Klečka (Neuwirth, Štrbík). Rozhodčí: Úlehla – Novák, Potůček. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. Diváci: 50. Střely na branku: 26:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: Vejmelka – Kalous, Petira, Schneider, Štědrý, Vácha, M. Voženílek – Bohuněk, Brida, Fiala, Havel, Chvojka, Pipek, Poulíček, Řezníček, Špaček, Veselý, D. Voženílek, Zelinger.
VHK Vsetín: Bača – Hajda, Hryška, Hryciow, Vašíček, Zuzaník, Žabčík – Abdul, Forch, Jirušek, Klečka, Klíma, Kuchařík, Neuwirth, Račický, Stodůlka, Surý, Štrbík, Tobola, Zvonek.

30. kolo, sobota 18. ledna 2014 od 14.00 hodin:
VHK VSETÍN – HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE 7:3 (4:0, 2:0, 1:3).
Branky a nahrávky: 11:27 Zuzaník (Neuwirth, Hajda), 15:19 Kývala (Tobola, Jirušek), 18:07 Zvonek (Pokorný, Neuwirth), 18:29 Jirušek (Zuzaník, Bača), 29:56 Hryciow (Zvonek, Pokorný), 39:29 Ščotka (Pokorný, Neuwirth), 56:20 Tobola – 42:35 Špaček (Štědrý), 47:17 Fiala (Chvojka), 57:30 Chvojka (Pipek). Rozhodčí: Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 10:9, navíc Pokorný trest ve hře, Zuzaník 10 minut osobní trest – Havel 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 265. Střely na branku: 32:24. Průběh utkání: 6:0, 6:2, 7:2, 7:3.
VHK Vsetín: Bača – Červínek, Hajda, Hruška, Hryciow, Ščotka, Vašíček, Zuzaník, Žabčík – Abdul, Jirušek, Klečka, Kuchařík, Kývala, Neuwirth, Pancza, Pokorný, Surý, Tobola, Zvonek.
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: Vejmelka (15:19–17:11 a 20:00–60:00 M. Veselý) – Bažant, Budík, Procházka, Schneider, Štědrý, Vácha – Brida, Bureš, Fiala, Havel, Chvojka, Kysela, Pipek, Poulíček, Špaček.

40. kolo, neděle 2. března 2014 od 17.00 hodin:
VHK VSETÍN – HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE 4:2 (1:1, 2:0, 1:1).
Branky a nahrávky: 11:35 Zvonek (Pokorný, Ščotka), 25:17 Abdul (Ščotka, Hajda), 28:37 Zvonek (Hryciow, Hruška), 56:11 Neuwirth (Ščotka) – 15:07 J. Veselý (Bureš, D. Voženílek), 57:30 Vácha (Poulíček, J. Veselý). Rozhodčí: Jeřábek – Moravec, Rožánek. Vyloučení: 4:7. Využití: 3:0. Diváci: 370. Střely na branku: 35:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2.
VHK Vsetín: Bača – Hajda, Hruška, Hryciow, Ščotka, Vašíček, Zuzaník, Žabčík – Abdul, Daněk, Jirušek, Kuchařík, Neuwirth, Pokorný, Stodůlka, Tobola, Zvonek.
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: Vejmelka – Bažant, Petira, Pilný, Procházka, Vácha, M. Voženílek – Bureš, Fiala, Chvojka, Kysela, Pipek, Poulíček, Schneider, Špaček, Veselý, D. Voženílek.

Fotografie: Stanislav Souček (www.mountfieldhk.cz)