08.01.2007
Redakce Pardubického hokejového Zvonu

Pardubičtí v NHL

V této rubrice, která vznikla ve spolupráci s redakcí hokejového bulletinu Pardubický hokejový Zvon vám budeme přinášet výsledky hokejistů, kteří hrávali za Pardubice, v nejslavnější lize světa – NHL.

Aleš Hemský (Edmonton Oilers)

Edmontonu se po Vánocích příliš nedaří, prohrál čtyři z pěti posledních zápasů (utkání s Dallasem skončilo až po uzávěrce). Aleš Hemský si na své výkony stěžovat nemusí – i když je pravdou, že v hodnocení plus/mínus si během čtyř zápasů pohoršil o šest bodů, nejhorší v tomhle směru byl souboj s Los Angeles (4:7, Hemský −3). V noci z úterý na středu to proti Floridě bylo lepší, Hemský si připsal gól a další kladný bod do tabulky, hodnotící účast na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách. Do statistik kanadského bodování se Hemský zapsal v pěti z posledních sedmi zápasů.

31 utkání, 25 bodů (6+19), −4, 22 trestných minut
Střely na branku, úspěšnost střelby: 55, 10,9 %
Čas na ledě v posledním utkání: 15:31 minut
Průměrný ice time: 16:48 minut

Petr Průcha

Že by NHL viděla znovuzrození střelce? Petr Průcha v to pevně doufá. V posledních dvou zápasech (duel Rangers s Philadelphií se hrál po uzávěrce v noci na dnešek) si připsal tři góly, dvakrát pokořil Kölziga z Washingtonu (4:1) a jednou Brodeura z New Jersey (3:2 po nájezdech). Oba duely navíc Jezdci vyhráli a Petr Průcha byl v obou zápasech vyhlášen jednou ze tří hvězd střetnutí. Průchovy statistiky se lepší – nejmarkantnější je to při pohledu na procentuální úspěšnost střelby. V ní je momentálně Průcha v týmu Rangers čtvrtý za Kasparaitisem, Strakou a Isbisterem – ten ale odehrál jen dva zápasy.

39 utkání, 18 bodů (9+9), −9, 18 trestných minut
Střely na branku, úspěšnost střelby: 61, 14,8 %
Čas na ledě v posledním utkání: 13:55 minut
Průměrný ice time: 12:50 minut

Michal Rozsíval (New York Rangers)

Také Michal Rozsíval měl podíl na tom, že série sedmi zápasů bez vítězství už pro Rangers skončila. V obou posledních duelech si Rozsíval připsal po jednom bodu za asistenci a v kanadském bodování klubu se na páté pozici vzdálil Mattu Cullenovi a Petru Průchovi. Pokud jde o přínos Rozsívala klubu, rozhodně si nemůže ani jedna strana stěžovat: Rozsíval totiž i velmi dobře brání a je suverénně nejvytěžovanějším hráčem Rangers. Druhý Jaromír Jágr stráví na ledě průměrně téměř o minutu méně, druhý nejčastěji nasazovaný obránce Ťutin má „ice time“ 20 minut a 29 sekund.

41 utkání, 21 bodů (4+17), +6, 24 trestných minut
Střely na branku, úspěšnost střelby: 46, 8,7 %
Čas na ledě v posledním utkání: 20:57 minut
Průměrný ice time: 23:09 minut

Jan Bulis (Vancouver Canucks)

Vancouver se v poslední době nadechl k velmi dobrým výkonům. Všech pět svých zápasů po Vánocích vyhrál a ve velmi vyrovnaném pořadí divize se drží na příčkách, zajišťujících solidní výchozí pozici pro druhou polovinu sezóny. 27. prosince ukončil Jan Bulis asistencí proti Calgary (6:5) své šestizápasové čekání na bod a hned v dalším utkání proti Edmontonu (6:2) přidal i gól. Teď jde jen o to, aby to vydrželo i dál…

40 utkání, 12 bodů (7+5), −5, 42 trestných minut
Střely na branku, úspěšnost střelby: 59, 11,9 %
Čas na ledě v posledním utkání: 11:10 minut
Průměrný ice time: 14:09 minut

Milan Hejduk (Colorado Avalanche)

Milan Hejduk je stále nejlepším „pardubickým“ střelcem v NHL, své letošní statistiky posunul na dvanáct branek. Není divu – bezmála 130 střeleckých pokusů v dosud odehraných zápasech zkrátka úspěch přinést nejspíš musí. Zatím poslední zápis do statistik si Hejduk připsal poté, co na Nový rok pokořil gólmana Nashvillu Masona a pomohl tak svému týmu k výhře 5:3. Bez zajímavosti není fakt, že Hejduk dává hodně důležité góly – devět ze dvanácti pomohlo Coloradu k vítězství, jen třikrát vyšla Hejdukova radost v tomhle směru naprázdno.

37 utkání, 23 bodů (12+11), +1, 30 trestných minut
Střely na branku, úspěšnost střelby: 126, 9,5 %
Čas na ledě v posledním utkání: 9:39 minut
Průměrný ice time: 16:27 minut

Dominik Hašek (Detroit Red Wings)

Kam až se povede Dominiku Haškovi stlačit průměr inkasovaných gólů? Zatím je to na číslo 1,80, což je v celé NHL daleko nejlepší statistika. Parádní výkon podal Hašek i v utkání proti Anaheimu, které Red Wings vyhráli 2:1. Jindy bezchybná a neprostupná obrana Detroitu nechala Haška tentokrát pořádně vyniknout. A mimochodem – i v dalších statistikách šplhá Hašek vzhůru. Podle úspěšnosti zákroků je mezi gólmany v NHL pátý, podle počtu vychytaných výher čtvrtý. Pokud byl Hašek v brance, vyhrál Detroit posledních pět utkání…

30 utkání, 1770:38 minut
Výhry/prohry po 60 min, v prodloužení: 21/5, 1/4
Inkasované branky, úspěšnost zákroků: 53, 92,1 %
Čistá konta: 5
Průměr branek na zápas: 1,80

Článek vyšel v hokejovém bulletinu Pardubický hokejový Zvon, číslo 18.