30.11.2013
Jan Vavřina, Martin Voltr, Jan Hrabal

Starší dorost potvrdil růst formy a ovládl derby v Hradci

HRADEC KRÁLOVÉ — Po skvělém výkonu na všech postech dokázali starší dorostenci HC ČSOB Pojišťovna Pardubice zvítězit na rivala z Hradce Králové 3:0. Hostující celek byl po celý zápas lepší, což vyjádřil brankami Martina Hlaváčka, Matěje Bažanta a Filipa Havrdy. Stoprocentním výkonem podepsal cennou výhru brankář Patrik Červený.

Extraliga staršího dorostu, 26. kolo, sobota 30.11.2013, Zimní stadion Hradec Králové

Mountfield HK

Dynamo Pardubice

0:3
0:2, 0:1, 0:0
Branky a nahrávky: 5:09 Hlaváček (Velinský), 9:04 Bažant (Panna), 35:41 Havrda (Budík). Rozhodčí: Vampola – Budínský, Novák. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 155. Střely na branku: 23:39. Průběh utkání: 0:3.
Mountfield HK: F. Veselý – Čech, Faltýnek, Havránek, Luštinec, E. Veselý – Drašnar, Gančařík, Hofman, Hronek, Malík, Malinský, Miškář, Šeda, Voříšek, Zahradník.
Dynamo Pardubice: Červený – Bažant, Budík, Faltys, Franc, Horyna, Rudy – Barkóci, Havrda, Hlaváček, Jajcay, Krejčík, Martinec, Musil, Panna, Rohlík, Velinský.

Komentář

Hned první střídání se povedlo lépe domácím. Ke střele se odhodlal Hofman, jehož rána byla ale zblokována. To však bylo na dlouhou dobu vše, k čemu se Hradec Králové dostal. Naopak se více dařilo Pardubicím, které diktovaly tempo hry a vyslaly na Veselého několik střel. Hradecký brankář poprvé kapituloval v 6. minutě. Musil zatáhl kotouč do útočného pásma, předal ho Velinskému, jehož střelu Veselý vyrazil k dojíždějícímu Martinu Hlaváčkovi. Ten v klidu dopravil kotouč do odkryté branky a poslal hosty do vedení – 0:1.

O čtyři minuty později to bylo už 0:2. Ondřej Panna přiťukl v přesilovce kotouč na exhradeckého obránce Matěje Bažanta, který střelou od modré čáry vymetl horní roh Veselého branky. Hradecké paradoxně tento moment nakopl a začali se tlačit do útoku. K povedené střele se dostal nejprve Čech, jehož puklici vyrazil Červený levým betonem, o chvilku později ho po střele Šedy zachránila tyč.

Hradec i nadále pokračoval v útočení. V další příležitosti mohl Hofman ještě přihrávat lépe postaveným spoluhráčům, místo toho volil zakončení z úhlu, které brankou neskončilo. Tlak Hradce přerušilo vyloučení, a tak se v úvodní části domácí do žádné slibné příležitosti už nedostali. To samé se dá říct i o pardubickém snažení, a proto vyhráli hosté úvodní část 2:0.

I do druhé periody vstoupili lépe hosté, kteří dělali Lvům problémy především v jejich obranném pásmu, a Hradec Králové se jen těžko dostával před Červeného. Ve slušné šanci se ocitl pardubický Martinec, jeho střela se ale mezi tři tyče nevešla. Ještě před polovinou utkání předával kotouč v přečíslení Velinský na Hlaváčka, který z první netrefil puk přesně a do odkryté brány nezamířil. Pardubice i nadále pokračovaly v aktivní hře a Veselý se musel mít i nadále na pozoru.

Ve střední části se hra velmi kouskovala a strádala tak potřebné tempo. K vidění bylo několik tvrdých zákroků, ale pouze po jednom vyloučení na každé straně. Ta zůstala ale nepotrestaná. Těsně po polovině zápasu si ve středním pásmu sťukl puk rukou kapitán Panna, ale ani jeho následná rána brankou neskončila. Na druhé straně musel být po dlouhé době ve střehu Červený. Miškář se prokličkoval až před něj, zblízka ale branku přestřelil.

Diváci se nakonec i ve druhé třetině branky dočkali, a to opět do hradecké svatyně. V šestatřicáté minutě hosté ve středním pásmu efektně zakombinovali, Budík krásně přihrál Filipu Havrdovi, který si položil obránce, udělal mu kličku a z pravého kruhu vymetl bližší horní roh Veselého branky. Ke konci třetiny mohl navýšit skóre ve vlastním oslabení Martinec, ale jeho tvrdou ránu hradecký brankář vyrazil a rozhodl o tom, že skóre po druhé třetině bylo 0:3.

Domácí se s průběžným výsledkem nechtěli spokojit, a proto ve třetí třetině zabrali. Od začátku se hrálo před Červeným, což v dosavadním průběhu nebylo příliš zvykem. Když se Pardubičtí se ze svého pásma vymanili, za chvíli se hrálo opět u nich. Na druhou stranu byla hostující obrana velmi pozorná a Královské lvy do šancí příliš nepouštěla.

V brankové příležitosti se ocitl po pohledné kombinaci Malíka a Chalupy v útočném pásmu Zahradník, ale z mezikruží přestřelil branku hostů. Chvilku na to byl s pukem na brankovišti tísněn Hronek, který si zvládl položit Červeného, ale ke střele ho pozorní obránci už nepustili. Sedm minut před koncem si zahrál Hradec jednu z mála početních výhod, největší šanci na zkorigování výsledku měl Hofman, ale ani on na Červeného nevyzrál.

Ke konci zápasu, který nechávali rozhodčí dost plynout, se dostaly na koně zase Pardubice a Veselý s nimi měl plné ruce práce. Nejprve s ranou golfem Velinského z mezikruží, poté se samostatným nájezdem kapitána Panny, který zkoušel kličku do bekhendu. Jediné, v čem Hradec svého soupeře přehrál, byla hra do těla, za kterou by si připsal pomyslnou výhru. Na góly ale vyhráli hosté celkem jednoznačně 3:0, brankář Patrik Červený si tak v derby připsal čisté konto.

Ohlasy po utkání

Jiří Slabý (Královští lvi Hradec Králové): „Myslím, že se na hře podepsalo včerejší utkání, kdy jsme hráli v Budějovicích a snažili se tam urvat tři body. Kluci šli nadoraz, dřeli a makali, do postele se dostali někdy kolem druhé hodiny ráno. To byl podle mě jeden z důvodů toho, že jsme proti Pardubicím neměli tolik síly v koncovce, hůř jsme se prosazovali a po hrubých individuálních chybách jsme dostali góly, které rozhodly.“

Miroslav Vybíral (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Jsem rád, jak kluci k zápasu přistoupili od první minuty. Hráli jsme dobře z obrany, a to nás potom odměnilo. Rozhodující byl asi třetí gól, branka Havrdy byla excelentní. Bylo na ní vidět to, co jsme celý týden dělali, aby si to hráči v přesilové situaci v útočném pásmu podrželi. Celému týmu patří dík za kolektivní výkon, samozřejmě dobrý výkon předvedl i gólman. Myslím, že jsme hráli naprosto excelentně a v zápase měli jednoznačnou převahu.“

Zápasy v sezóně

Turnaj, 10. 8. 2013
PCE - HKR
1:2
5. kolo, 14. 9. 2013
PCE - HKR
2:5
12. kolo, 5. 10. 2013
HKR - PCE
5:4
19. kolo, 25. 10. 2013
PCE - HKR
3:2sn
26. kolo, 30. 11. 2013
HKR - PCE
0:3

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube